Közélet, hírek

Megkapta az építési engedélyt a beomlott Böszörményi úti irodaház helyére tervezett beruházás

2022.07.08. 14:05

Az új tömbben 119 lakást alakítanak ki, a földszinten pedig üzletek és háziorvosi rendelők lesznek. A hatemeletes irodaház két legfelső szintje májusban omlott be, a bontás egy időre ekkor le is állt, ám júniusban folytatódott. 

Még májusban omlott le a XII. kerületi Böszörményi úton egy hatemeletes épület egy része. Az eset során szerencsére senki nem sérült meg - nem úgy, mint néhány héttel később a terézvárosi, csaknem tragédiával végződő terézvárosi esetnél -, ám több autó is megrongálódott a környéken, miközben a ház darabjai az útra hullottak.

A szerencsétlenség történtekor bontási munkálatok zajlottak, a két legfelső szint ekkor szakadt rá az alattuk lévőre. Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon, a Böszörményi út 20-22., a Böszörményi út 24. és a Beethoven utca 7-9. alatti irodaházak helyén ugyanis egy új épületegyüttest terveznak létrehozni. A beruházó BBSZ Ingatlan 2022 Kft. azt közölte: a statikai vizsgálat mellett az építésfelügyelet bevonásával azt is vizsgálják, hogy a bontást végző alvállalkozó szabályosan és szakszerűen járt-e el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást, míg az önkormányzat gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést és leállíttatták a bontási munkálatokat, amelyeket a hatósági vizsgálatok lezárultáig nem folytathattak. A bontás júniusban kezdődhetett meg újra. 

Az ÉTDR-be feltöltött információk szerint a projekt nemrég, július elsején kapta meg az építési engedélyt, miután a februárban beadott kérelmet első körben elutasította a hatóság. Ahogy a fejlesztést végző cég honlapjáról kiderül, az új épületekben 119 lakást alakítanak ki, a földszinten a Böszörményi úti, valamint a Beethoven utcai részen üzletek lesznek, míg a Szoboszlai utcai földszinten kapnak helyet a felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők. A beruházáshoz az A3 Építésziroda Kft. és a és a Value 4 Real Kft. készített terveket. 

"A tervezés során törekedtünk arra, hogy ne használjuk ki az engedélyezett legnagyobb beépíthetőséget. A tágabb környékre jellemző az ún. keretes beépítés, ahol a zárt utcafrontok egy nagyobb belső kertet vesznek körül. Ehhez alkalmazkodik az új épületegyüttes is. A belső területen ennek megfelelően zöld kertet alakítunk ki", olvasható a leírásban, amiben arra is kitérnek, hogy a Böszörményi út 20-22. helyén egy alacsonyabb, ám a Szoboszlai utcai szárnyon hosszabb épület készül. "A felső szinteket visszahúzzuk, így az utca felől nézve jóval alacsonyabb lesz a látvány a jelenlegi monumentális épülethez képest. A másik két épület esetében alkalmazkodunk a szomszédos épületekhez, így ott a jelenlegi magasság nem változik." Az épületek alatt közel 300 garázshelyet alakítanak majd ki.