Közélet, hírek

Megszépül az ország egyik legfontosabb modern temploma

2023.08.03. 15:51

A hazai modern templomépítészet emblematikus példája Csaba László hollóházi műve, a Szent László római katolikus templom. Itt az építész lánya visszaemlékezései szerint „teljesen szabadon valósíthatta meg az elképzeléseit", még a telket is ő választhatta ki. A geometrikus idomok, vasbeton és üveg uralta szakrális épületnél hamarosan felújítási, karbantartási munkálatok kezdődnek, amelyek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az évtizedek során kisebb-nagyobb, nem minden esetben előnyös változtatásokon átesett templom a Csaba László által elképzelt eredeti megjelenéséhez térjen vissza.

A Rákóczi utca 1. szám alatt álló, hollóházi Szent László római katolikus templom a második világháború utáni templomépítészet országos jelentőségű példája, amely műemléki védettséget élvez. 1966-67-ben épült, miután a porcelángyár bővítésének áldozatul esett a gyár területén lévő barokk templomépület.

Az új templom tervezésére az IPARTERV kapott megbízást, a tervező az Ybl-díjas Csaba László lett, aki az 1961-ben elkészült cserépváraljai katolikus templomot is jegyzi. Az építkezést 1966-ban kezdte meg a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat az Iparterv közreműködésével. 1967-ben szentelték fel a templomot, amelynek a belseje is fontos műalkotásokat rejt, igaz, ezek csak tíz évvel később kerültek oda. A karzatmellvéd porcelán táblaképei Szász Endre, a Krisztus corpus Somogyi József, a samottos kerámia stációk Kovács Margit munkái.

Az épület 2012-ben kapott műemléki védettséget, addig viszont történtek olyan, az állapotromlás és a komfortosabb használat érdekében eszközölt változtatások, amelyek némileg felülírták az eredeti állapotot, és kevéssé illenek az épülethez. Még a műemléki védés előtt tették be például a szentélyt megvilágító műanyag ablakokat. A nyersbeton héjfelület beázási problémáit belső, vakolt gipszkartonburkolattal orvosolták, a szellőztetés érdekében pedig nyíló ablakokat építettek be a keleti homlokzaton.

A templom állapotának javítása, a korábbi, előnytelen változtatások helyrehozatala, valamint az épület környezetének rendezése a célja a várhatóan a jövő héten elkezdődő és a tervek szerint az év végéig befejeződő munkálatoknak. A felújításról már 2022 januárjában hírt adott a Zempléni televízió. 2023. július 24-én a Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetményből kiderült, hogy megtalálták a kivitelezőt, a REX-BAU Építőipari Tervező, Kivitelező és Bonyolító Kft. dolgozhat a projekten. A tervezési feladatokért a VIRTUAL Építész Stúdió felel. Hollóháza polgármestere, Füzériné Odrobina Gabriella a kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy pályázati forrásból újul meg a templom, időközben kissé módosítani kellett a terveken költségkeret-túllépés miatt, azonban a legfontosabb teendőket így is el tudják végezni. Hangsúlyos cél a Csaba László tervezte eredeti állapot visszaállítása.  Az építésziroda részéről Gál Károly tájékoztatott minket a fejlesztés részleteivel kapcsolatban. Tőle tudtuk meg, hogy a beruházás a napokban megkapta az örökségvédelmi engedélyt, így a kivitelező a jövő héten átveheti a munkaterületet.

Gál Károly kifejtette, hogy a mostani felújítás legköltségesebb tétele az eredeti osztás szerinti egyedi függönyfal legyártása a keleti homlokzatra, de egyben ez lesz a leglátványosabb átalakítás is, valamint az, hogy az összes üvegfelületet kicserélik és kívülről lefestik az épület. A szentélybevilágító műanyag nyílászáró helyére tervezett új rendszer az eredeti kopolit felület tagolását idézi majd.

A már említett gipszkartonburkolatok cseréjére végül már nem jutott forrás, a kezdetekkor még erre is volt szándék. A belső elektromos hálózat és a kihangosítórendszer felújítása után elkészül a belső festés. Villámvédelmet kap az épület, és a közvetlen környezetét is rendezik, kitisztítják és javítják a külső térburkolatokat, a vízelvezető-rendszert és a feljárat menti stációkat, valamint a terméskő falakat. Kivágnak néhány koros, rossz állapotban lévő fenyőt. További változtatás, hogy a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Szent László-mellszobrot helyez el a harangtorony közelében. 

A mostani beavatkozások tehát egyrészt helyreállítják az épület eredeti megjelenését, másrészt a hatásukra jelentősen javulnak a szerkezetek energetikai és fenntarthatósági mutatói is.

Forrás: Hollóháza, Szent László római katolikus templom építéstörténeti tudományos dokumentációja értékleltárral, 2023.