Épülettervek/Középület

Mint víz a sivatagban

2019.06.28. 09:09

Az Egyesült Arab Emírségek leginnovatívabb intézményévé törekszik válni a Sharjah Innovációs Park, ahol az egyetem számára többek között egy a 8000 m2-es  oktatási épület és vízkezelő központ is létesül a közeljövőben. Németh Roland kortárs tervei a térség hagyományos formáiból is merítenek.

 

A Sharjah Research, Technology & Innovation Park (Sharjah Kutatási, Technológiai és Innovációs Park) az Egyesült Arab Emirátusok területén található Aljada fejlesztési terület mellett létesül. Jelen terv egy technológiai tender építészeti része, amely jelenleg döntés-előkészítő fázisban van. A projekt fejlesztői egy olyan innovatív megoldást kerestek, amely el tudja látni a közeli egyetem vízgazdálkodási oktatási feladatait, és képes kompakt és zárt vízkezelést nyújtani a fejlesztési területnek.


 

Az intézmény célja az Egyesült Arab Emírségek legkiemelkedőbb kutatási és innovációs központjává válni. Az innovációs parkot 2016-ban alapították Őfelsége Sejk Dr. Sultan bin Muhammad Al Qasimi királyi rendelete által, az American University of Sharjah Enterprises kezdeményezése alapján. A park az ipar, a kormányzat és az akadémia együttműködésen alapuló innovációs ökoszisztéma működtetését célozza meg.

Az első fázisban egy startup-központ, valamint kis- és középvállalati központ kap helyet a területen, majd ezt követik később a technológiai múzeum, hotel, konferencia központ, valamint lakóépületek projektjei. Külön hangsúlyt helyeznek a víztechnológiai, környezettechnológiai, megújuló energia, digitalizáció, Industry 4.0, smart city és smart mobility megoldások alkalmazására és odavonzására is.
Jelen terv a víztechnológiai szükségletek, és egyetemi oktatási igények kielégítésre szolgál.
Az egyetem számára ez a 8000m2-es egység tehát oktatási épület és vízkezelő központ is lesz egyben. Az első fázisban található az első vízkezelő üvegház, valamint az oktatási épület. Az architektúra megformálása egy „oktatási tájként” érvényesül, ahol a fő oktatási terek horizontálisan helyezkednek el, egy szintnyi ugrással, helyet adva a gépészeti helyiségeknek. Az U-alakú elrendezés egy belső udvart hoz létre – amely a helyi építészet része – valamint bejárati térként funkcionál a főépület mögött található parkhoz, amely elválasztja a későbbi projektfázisokat.
Meghatározó eleme a fő épületnek a hullámzó tető, amely takarja az oktatási tereket. Követi az alatta elhelyezkedő terek belmagassági igényét, és árnyékolást biztosít a magasan álló nappal szemben. A tető szerkezete a helyi építészet geometriai motívumaiból származtatott.


 

Hogy kiemeljük az épület fenntarthatósággal kapcsolatos funkcióját, két szélfogó torony segíti a belső terek klimatizálását. Ezek a tornyok hagyományos építészeti elemek a térségben, és levezetik a felsőbb széláramlatokat az épületbe, miközben egy párologtató hőcserélővel – amely a helyi tiszta vizet használja fel – tovább hűti azt. Ez példaként szolgál az itt tanulók számára, hogy miként lehet a high-tech vízkezelési lejárásokat kombinálni a helyi építészeti tradícióval.


Németh Roland