Közélet, hírek

Nívódíjat kapott a 100 lakásos passzívház

2016.12.13. 13:04

Magyarország első 100 lakásos Passzívháza megkapta az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését, az Építőipari Nívódíjat. A Nagy Csaba és Pólus Károly által tervezett épület kivitelezéséért a Magyar Építő Zrt. vehette át az elismerést.

A Nívódíjakat a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes keretek között adták át december 9-én az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén. Az elismeréssel 1999 óta jutalmazzák a hazai építőipar azon szereplőit, akik kiemelkedő minőségben megvalósított projektjeiknek köszönhetően javítják az építőipar megítélését, illetve az utókor számára is maradandót alkotnak. Idén a Többlakásos Társasház kategóriában a Budapest XIII. kerületében megvalósult 100 lakásos Passzívház kivitelezéséért a Magyar Építő Zrt-nek ítélték oda a Nívódíjat.

Magyarország első 100 lakásos passzívháza egy 3 épületrészből álló komplexum, amelyben 100 darab, 40-60 m2-es, erkélyes lakás található. A létesítmény teljes mértékben megfelel a német minősítési rendszer által előírt "passzívház" kritériumoknak: az épületben a kényelmes hőmérséklet biztosításához csak a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésére vagy utánhűtésére van szükség, további levegő visszaforgatása nélkül. Az épületet 30 cm vastag hőszigeteléssel rendelkező termikus burok veszi körbe, amely nem tartalmaz hőhidat, így a hőveszteség minimalizált, míg a hőnyereség maximalizált. A hőenergia szükségletet talajszondás víz-víz hőszivattyúk biztosítják, valamint a kivitelezés során energiatakarékos villamos berendezéseket, készülékeket és világítótesteket építettek be.

Összesen 1530 m2 parkosított zöldfelület gondoskodik a lakók kényelméről, melyek közül nagyon sok funkcionál közösségi térként. Az épület alatt kialakított mélygarázsban 100 db parkolóhely biztosított a lakók számára, továbbá a főbejárat mellett 100 db kerékpár részére nyitott kerékpártároló épült. Az épület akadálymentesen megközelíthető a földszinten és a mélygarázson át is, valamint bent is mindenhol biztosított az akadálymentes közlekedés.

A hagyományoknak megfelelően a tanúsítványok átadására 2016. december 9-én, az ÉVOSZ évzáró tanácskozásán került sor. A díjat megtestesítő réztáblát 2017. március 15-e után helyezik el a ház falán.

forrás: Magyar Építő Zrt.