Közélet, hírek

Ők a XXIII. FIABCI Hungary Nívódíj győztesei

2021.11.24. 11:53

Tegnap este újra élő közönség előtt, ünnepélyes keretek között osztották ki a FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjait. A győztes projektek a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi megmérettetésén is esélyesek, amelyre január végéig van lehetőség pályázni.

A verseny szabályzata szerint, amint egy műfajon belül három projekt nevez, egy új kategória születik a pályázaton belül. Ennek köszönhetően idén 12 műfajban indultak a versenyzők, melyeknél mindnél született kategória győztes. A hazai szakmai szervezetekből és nemzetközi szakemberekből felállt zsűri – melynek munkájában az Építészfórum is részt vett – kiosztott több különdíjat is, amelyekből 7 elismert alkotás részesülhetett idén. A verseny legkiemelkedőbb elismerése a FIABCI Hungary I., II., és III. díja, a pályázat nyertesei pedig jogosultak hazánkat képviselni a World Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi nívódíj versenyen is. 

A 12 kategória győztese idén az irodaházak között a Finta Studio által tervezett Agora Budapest volt, a lakópark kategóriában az OK2 Építész Stúdió által tervezett Németvölgyi residence, lakóház típusban a Hajnal Építész Iroda által tervezett Flatco Apartmanház, szálloda kategóriában a Varrodesign, a Phoenarchitekt, a Konstruma Mérnöki Iroda által tervezett Mystery Hotel, a kulturális létesítmény kategóriában a Zoboki Építésziroda által tervezett Nemzeti Táncszínház épülete, közlekedési létesítmény kategóriában a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. tervezésével létrejött Budafoki kocsiszín nyert. A vegyes funkciójú épületek között a DVM Group által tervezett Szervita Square Building lett díjazott, tájépítészeti kategóriában a TSPC által tervezett Millenáris Széllkapu projekt, vegyes kategóriában a Budapart városfejlesztése, műemléki kategóriában pedig a Mányi Stúdió által tervezett Komáromi Csillagerőd fejlesztés nyert. Környezettudatos építés kategóriában a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. és a ZACC Építésziroda által tervezett XIII. kerületi Igazgyöngy bölcsőde lett díjazott, az oktatási mezőnyben pedig a LIMA Design és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda által tervezett Kecskemét CAMPUS Oktatási épülete nyert.

A szakmai támogató szervezetek idén is több különdíjat osztottak ki. Az ÉVOSz a Budapest ONE első ütemét tüntette ki, melyet a Paulinyi&Partners tervezett. A zsűri különdíját a Hard Rock Hotel nyerte el, mely a Studio100 munkája volt. A Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját szintén a TSPC által tervezett Millenáris Széllkapu nyerte, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége különdíját pedig a Fő utcai Monastery Hotel kapta a Kima Studio Kft. és az Adamdesign Cart Kft. tervezésével. A Lakásvásár Médiacsoport különdíja a Váci Greens E és F épületeinek járt, melyet a TIBA Stúdió tervezett. A Budapesti Építész Kamara különdíját a Narmer tervezte Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ érdemelte ki.

A FIABCI Hungary XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj III. Díjasa: 
A Finta Studio által tervezett Agora Budapest nyerte
A tervezők meggyőződése szerint a Váci út és a Róbert Károly körút találkozásánál megvalósuló projektnek sokkal többnek kellett lennie, mint egy vonzó fejleszésnek: az élénk városi élet valódi fókuszává kellett válnia, ahol a városi terek inspirálják majd a közösség életét, a közösségi élet pedig napszaktól függetlenül töltheti meg élettel a tereket. Az első ütem bérbeadási szintje átadáskor már 75, egy évvel később pedig már 95% volt. 

A FIABCI Hungary XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj II. Díjasa: 
A DVM Group által tervezett Szervita Square Building
Az épület Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum minőséítésű többfunkciós épülete. Az épület 100 százalékos irodai és 91 százalékos összesített bérbeadottsági mutatóval rendelkezik megépülése óta. 

A FIABCI Hungary XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj I. Díjasa: 
A Mányi Építészeti Stúdió által tervezett Komáromi Csillagerőd
A több, mint 7000 négyzetméteres kulturális központ a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének ad új otthont.  Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között. A projektet hamarosan részletesen is bemutatjuk az Építészfórumon. 

Idén Kovács Attila, a DVM group és Horizon Development cégcsoportok alapító tulajdonosa, valamint a magyar ingatlanfejlesztési terület megkerülhetetlen alakja tiszteletére alapítottak egy új kitüntetést is, melyet a soproni Szent Mihály templom és Sekrestyésház fejlesztéséért ítéltek oda első alkalommal. Tervezői Magyari Éva és Pazár Béla voltak.