Közélet, hírek

Torony helyett alacsony, fenntartható házat építene a Gazprom

2020.05.26. 08:29

A japán Nikken Sekkei nyerte a Gazprom új szentpétervári központjára kiírt terveket. A két falevél alakú, érzékenyen kialakított épületből álló tömb az óváros közelében, az egykori hajóépítő negyedben épül fel, ahova az orosz gáz- és olajipari óriás tíz éve még rekorder felhőkarcolót tervezett. Igaz, azt azóta máshol megépítették.

A fejlesztésre kiválasztott terület, az Okhta-öböl egészen az 1990-es évekig a Petrozsavod, Oroszország egyik legrégibb hajóépítő vállalatának gyártását szolgálta. A cég bezárását követően tíz évig semmi nem történt a területe, majd a Gazprom vásárolta meg. A 2000-es évek második felében ide készített tervek, a nyilvános és irodai funkciókat egyesítő, 396 méter magas Gazprom-felhőkarcolóval nyilvánosságra hozataluk után éles vitákat váltottak ki. A Gazprom City, majd Okhta Center névre keresztelt beruházás ellen nem csak a civilek, de az orosz építészkamara is hevesen tiltakozott, az UNESCO pedig belengette a világörökségi cím elvételét Szentpétervártól, ha felépülne a város sziluettjét jelentősen meghatározó, szupermagas torony.

A Gazprom végül úgy döntött: másik helyszínen építkezik, ahol aztán még magasabb tornyot húztak fel. A kiválasztott terület a város nyugati részén, a Finn-öböl partján található, az óvárostól jóval messzebb. 2012-2018 között itt épült fel az a 462 méteres toronyház, amely szinte észrevétlenül vált Európa legmagasabb épületévé. A korábbi pályázati nyertes, a brit RMJM terveit az oroszw GORPROJECT dolgozta tovább az új helyszínre.

A mostani tervpályázatra, a parlagon maradt, 4,7 hektáros Okhta-területet hasznosítandó, tervpályázatra hét irodát hívtak meg: Oroszországból a Sergei Skuratov Architects és a KOSMOS műhelyeit, Németországból az ingenhoven architects és az ABD architects konzorciumát, Hollandiából az MVRDV-t és az UNStudiót, a francia Valode & Pistre képviselőit, valamint a japán Nikken Sekkeit. Márciusban az utóbbit hirdették ki győztesként. A több mint 115 éve működő japán cég egyébként nem csak a világ legrégibb, de legnagyobb irodái közé is tartozik, történelmük során több mint 25 ezer épület tervezése fűződik a nevükhöz - többek közt a tokiói Hoki Múzeum vagy a világrekorder Skytree, amelyekről az Építészfórum is beszámolt. 

A győztes tervet a terület múltja inspirálta: a két, ívesen kialakított épület, felfelé enyhén dőlő homlokzatával hajótestekre emlékeztet. A kisebb és nagyobb tömb mint „anya és gyermeke" simulnak egymáshoz – fejtette ki Fadi Jabri, a Nikken Sekkei vezető építésze a tervek prezentációján; a kettő közötti átjáróban a folyó felé közeledve a Szmolnij-székesegyház tárul fel. A multifunkcionális épületegyüttes pontos hasznosítása még nem teljesen dőlt el, abban a Gazprom képviselői a helyi önkormányzat partnerségére is támogatnak. A cél, hogy irodák mellett közösségi hasznosítású területeket is kialakítsanak. 

Az Archi.ru publicistája, Aljona Kuznyecova a tervek ismertetésénél megjegyzi: a bemutatott elképzelés pragmatizmusa mellett a kritikusok az üveghomlokzat megvalósíthatóságát, fenntartható jellegét is megkérdőjelezik, arról nem is beszélve, hogy ez a „pszeudo-transzparens" jelleg nem tudja ellenpontozni az épülettömeg valós zártságát. Egyelőre tisztázatlan az is, mi lesz a területen talált régészeti leletek, az egykor itt állt svéd erődítmény maradványainak sorsa. 

Az ellentmondásokra reagálva Maria Elkina szentpétervári építészetkritikus petíciót kezdeményezett a Gazprom felé, a zárt pályázati folyamat nyilvános, nyitott újratárgyalását sürgetve. A felhívást eddig csaknem négyezren írták alá.