Közélet, hírek

Visszavonták a Club Aliga területére tervezett beruházás környezetvédelmi engedélyét

2022.07.28. 13:42

A jelek szerint úgy néz ki, mégsem épül meg a 122 szobás szálloda, amelyet a LIMA Design Kft. tervei szerint építettek volna a balatonaligai pártüdülő helyére. Az engedély ellenére maguk a fejlesztők léptek vissza.

Immáron két éve, hogy bontani kezdték a balatonaligai pártüdülő épületeit, később pedig a helyszínre tervezett társasház látványtervei is megjelentek a sajtóban. Bár ez utóbbi terv nem valósult meg, később a hirbalaton.hu oldal írta meg, hogy online közmeghallgatást tart a Somogy Megyei Kormányhivatal a Club Aliga ügyben – a közmeghallgatás közleményéhez pedig egyéb dokumentumok mellett a tervezett beruházás látványterveit is csatolták. A közleményben ugyan az áll, "környezetvédelmi engedélyezést kizáró ok nem merült fel, ugyanakkor a tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások várhatók, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges" – ezért a tervező az ingatlanfejlesztők meghatalmazására 2021. december 14-én kérelmet nyújtott be a vizsgálat lefolytatására. 2022. áprilisában lett biztos, hogy a projekt megvalósulhat a LIMA Design Kft. által tervezett, 122 szobás szállodával, ezen kívül egy 40 egységből álló kisházsort is terveztek építeni, a fejlesztési terület központi részén pedig az Agorának nevezett egység terült el volna. A terv mint nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás kapta meg az engedélyeket. 

Nemrég azonban megleptésként ért mindenkit a hír, melyet az Aligai Fürdőegyesület osztott meg közösségi oldalán, valamint a hirbalaton.hu is közzétette a tényt, miszerint visszavonták a Club Aligára kiadott engedélyt. Mint azt az Egyesület megosztotta: "A Somogy Megyei Kormányhivatal 2022.07.26-án visszavonta a Club Aligára áprilisban kiadott környezetvédelmi engedélyt. A Környezethasználók Nyilatkozatukban kifejtették, hogy az Engedélyben foglalt fejlesztéseket az környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozícionálásával kívánják megvalósítani. Az eredeti ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót a Környezethasználók az új preferenciák mentén felülvizsgálták, és a megvalósíthatósági, fenntarthatósági kritériumok miatt azt a végleges döntést hozták, hogy az Engedélyben tételesen felsorolt ingatlanokon az eredeti – az Engedélyt megelőző közigazgatási eljárásban előterjesztett – terveket nem valósítják meg."

A Hírbalaton megjegyzi, hogy a fejlesztő visszalépése minden bizonnyal a tiltakozások mellett a gazdasági válságnak is köszönhető, valamint az új Kormányban, a balatoni témákat újragondoló Lázár János is más hangnemet ütöttt meg a hasonló fejlesztéseket illetően. A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium keretei között létrejövő Építészeti Államtitkárság terveiről, Lánszki Regő építészeti államtitkár feladatairól a tegnapi napon közöltünk interjút.