Közélet, hírek

Visszavonták az MCC Somlói úti épületeinek bontásáról szóló felhívást, de újat fognak kiírni

2022.11.03. 11:02

A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették – megkeresésünkre azt válaszolták, hogy erre "technikai okok, illetve a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok miatt" volt szükség, és hogy rövidesen új műszaki tartalommal fogják kiírni a közbeszerzést. 

Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg november másodikán az a hirdetmény, amely szerint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány visszavonta a Somlói úti épületeinek bontására kiírt felhívást. Ahogy a közzétett leírásban áll, a feladat az alapítvány tulajdonában álló, az I. kerületben található Somlói út, Szent Sebestyén köz, valamint Alsóhegy utcák által határolt területen található épületek (az egykori Balassi Intézet épülete, a kollégium épülete és kapcsolódó valamennyi melléképület, -építmény) bontási és munkatér-határolási munkáinak tervezése és kivitelezése lett volna, az érintett közművek kiváltásával, védelembe helyezésével együtt, továbbá az új épületegyüttes alapozási síkjáig történő föld kitermelése és elszállítása, valamint a közterület alá nyúló üreg tömedékelési feladatai is részét képezték. 

Az 5177/1 helyrajzi számon található telken az alapítvány célja, hogy "az ingatlanon lévő közel 45 éves, külső és belső megjelenésében egyaránt idejétmúlt épületek helyett új és korszerű külsővel rendelkező, a környezetébe teljes mértékben illeszkedő oktatási épületegyüttest építsen", teszik hozzá. "Elvégzendő az ingatlanra nyíló üreg tömedékelése és a régi épületegyüttes bontása a szükséges tereprendezési és földkitermelési munkákkal, valamint a később épülő épületek megvalósításához szükséges munkatérhatárolás." 

A közbeszerzési eljárást azonban eredménytelennek minősítették, ugyanakkor ennek indokáról nem tettek említést a hirdetményben. Az ajánlatkérő (vagyis az alapítvány) csupán annyit közölt, hogy az eljárás ajánlati felhívásának visszavonásáról határozott, amiről tájékoztatást küldött az összes érdeklődő gazdasági szereplőnek.Az okokról, valamint a beruházás további sorsáról érdeklődtünk az MCC-nél, ahonnan ma délelőtt választ is kaptunk – eszerint a felhívás visszavonására "technikai okok, illetve a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok miatt" volt szükség, mert rövidesen új műszaki tartalommal fogják kiírni a közbeszerzést. "A feladatok közül az úgynevezett munkatér-elhatárolás kikerül a szerződés tartalmából, a bontás és az üreg-tömedékelés azonban marad. Az eredeti műszaki tartalom ugyanis jelentős földmunkát tartalmazott (több mint 60.000 m3), ami nagyon megterhelte volna a környék utcáit és kiemelkedő zajterheléssel járt volna. Az MCC ezzel azt segíti elő, hogy a bontást követően még több hónapig ne háruljon jelentős gépjárműforgalom a környező utcákban élőkre", írták megkeresésünkre. 

A levélben felelevenítik, hogy az MCC budapesti központja 2001 óta a Somlói út 49–53. szám alatt volt, 2021 őszétől azonban a Tas vezér utca 3–7. szám alatt található bérelt ingatlanba költözött az intézmény. Ennek oka, hogy a Somlói úti épületegyüttes – amely a kommunizmusban a munkásőrség főhadiszállása is volt – "alkalmatlan az MCC tehetséggondozó programjának megvalósításához, energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, szigetelés hiányában fűtése tetemes összegeket emészt fel, gépészete menthetetlen. Szakértői vélemények egybehangzóan azt állítják, hogy tulajdonképpen felújíthatatlan, ugyanis már a tervezéskor rossz műszaki tartalommal készült", részletezik. 

Arra is emlékeztetnek, hogy az új budapesti épületegyüttes megtervezésére 2020 decemberében írtak ki nyílt építészeti tervpályázatot. A felhívásra tizenegy pályamunka érkezett, amelyeket szakmai zsűri értékelt (és amelyek közül többet az Építészfórumon is megismerhettek olvasóink, a tervpályázat összefoglalásáról pedig itt írtunk részletesebben). A zsűri végül tavaly március végén két első helyezettet hirdetett, és arról is döntés született, hogy további három pályaművet megvásárol az MCC. Az első helyet nyert pályázók a Napur Architect Kft., valamint a Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. voltak, utóbbiak közös pályázattal indultak. A döntést a tervpályázati bírálóbizottság 5 szavazati joggal rendelkező építész tagja egyhangúlag hozta meg, a két nyertes közül csak a NAPUR Architect Kft.-t javasolták meghívni hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásba. Azóta már az építés hatósági engedélyezése is megtörtént. 

Mint ismert, a Gellért-hegynél elterülő központ tervezője Pázmándi Margit volt, az egyetlen női építész, akit kétszer is Ybl-díjjal tüntettek ki. A rendszerváltás után a főépületben a magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet rendezkedett be, az egykori tisztképző kollégiumba pedig 2001-ben költözött be az MCC. Áprilisi cikkünkben számoltunk be arról, hogy építészeti műhelyt alapít az intézmény, az esemény keretében pedig láthattuk a Somlói úti campus némileg finomított terveit is.