építészet : környezet : innováció

Szigorú műszaki paraméterekkel játszó szabad fantázia

Magas esztétikai követelmények, alacsony fenntartási költség, illeszkedés a gyönyörű tájba, mai igények és hagyományos önellátás – rengeteg elvárást kellett kielégítenie a Lázár Antal által Budajenőre tervezett családi háznak. A tervezési koncepció végül egyfajta, Európában is újszerűnek mondható kísérletté vált, bizonyítva, hogy az energiatudatos gondolkodás nem korlátozza az építészi alkotófolyamat szabadságfokát.

Passzívház, biokert
(Lakó- és gazdasági épület)

A háznak több, egymástól eltérő igénynek kellett megfelelnie. Egyrészt adottak voltak mind az építtetők, mind az építésztervező magas esztétikai elvárásai, melyeket egyébként a ház fölé emelkedő budai hegység gyönyörű környezete is megkövetelt. Továbbá fontos szempont volt az épületek alacsony éves fenntartási költsége, ezért esett a választás (több más épületgépészeti megoldást is részletesen megvizsgálva) a passzív ház technológiára. Ezen felül egy, talán paradoxonnak is nevezhető kettősségnek is meg kellett felelni: az építtetők a mai igényeknek megfelelő, magas szintű kényelmet és egyben a „falusi”, önellátásra törekvő életstílus modern átiratát is meg szerették volna valósítani. A tervezésre fordított aránylag hosszú idő (körülbelül 20 hónap) mindenképpen megérte, a ház és a kert minden részlete át lett gondolva. Így a kivitelezés már relatív rövid idő alatt (nem egészen 14 hónap) ment végbe.

 

Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
 

 

A ház építészeti megoldása (megszokottól eltérő térformálás, kétszintes légtér, függőleges és ferde üvegfalak, térdfalak stb.) eltérnek a passzívházak esetében  leggyakrabban szereplő sémáktól (t.i. az egyszerű kubusok használatától). Ez az Európában is újszerűnek mondható kísérlet azt bizonyította, hogy az energiatudatos gondolkodás nem korlátozza az építészi alkotófolyamat szabadságfokát, bár ilyen esetben mind a tervezésre, mind a kivitelezésre még fokozottabb odafigyelés szükséges.

 

Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
 

 

A melegvíztermelést, fűtést, hűtést a hőszivattyú, az áramtermelést a gazdasági épületen elhelyezett nagykapacitású (7,1 kWp) fotovoltaikus elemek oldják meg, ami kipróbáltan évi 8000 kWh teljesítményt jelent. A gépészeti megoldás nagyon fontos alkotóeleme a hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami a portól és a pollentől is szűri a ház levegőjét. Hagyományos fűtőanyagra és hálózati elektromos áramra az eddigi adatok szerint nincs szükség, sőt, a passzívház elvárt légtömörségi mutatóját is meghaladó kivitelezés azt eredményezte, hogy a hőszivattyúnak majdnem kizárólagosan csak a használati melegvizet kell biztosítania. A nyári melegben való hűtést az automatikusan vezérelt, külső, 6,5m hosszú, színes vászon árnyékolók küszöbölik ki, melyek még a ház esztétikai értéken sem rontanak, mivel követik annak ferde síkjait. A ház így a nagy melegben, a természeti lények viselkedéséhez hasonlóan, automatikusan „bezárkózik”, megvárva, míg a külső körülmények elviselhetőbbé válnak.

A lakóépülethez gazdasági épület csatlakozik, amelyben a lakók az esztétikai szempontból is különlegesen kialakított biokert termését dolgozzák fel és tárolják. A homlokzat és a tető anyaghasználata a két eltérő funkciót jelzi: a lakóépület külső fedése kanadai vörös cédrus zsindely – erre az anyagra leginkább azért esett a választás, hogy a ház úgy simuljon a környezetébe, mintha mindig is itt lett volna, hiszen a vörös cédrus gyönyörűen, ezüstszürkére patinásodik. Emellett ez a különleges fa nem igényel semmilyen felületkezelést, ami különösen alkalmassá teszi nagy felületek fedésére. A gazdasági épület igényesen kivitelezett cinklemez fedése pedig a „mezőgazdasági-ipari” jelleget hivatott hangsúlyozni. A vörös cédrus egyébként nem a hagyományos, rusztikus formában jelenik meg a lakóépületen, hanem homogén és szigorú geometriákba kötve, a szomszédos gazdasági épületen használt cinklemez szegélyezés által.

 

Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
 

 

A ház építésével együtt – azzal szerves módon – megtervezésre és kialakításra került a nagyméretű kert is: a lakóépülethez közvetlenül kapcsolódó bio úszótó az építtetők számára különösen szoros természetközeli élményt nyújt, mindemellett a vízi világ növényi és állati szereplőinek is természetes lakóhelyet biztosít. Az úszótó szintén hozzájárul ahhoz, hogy a kertben egy természetes harmónia és egyensúly jöjjön létre, ami nagyon fontos szempont volt az építtetők számára. A magaságyás-technológiával kialakított veteményeskertben –  saját kezűleg – bio zöldségtermelés folyik, a gyümölcsöst pedig természetes gyógynövényes, virágos kaszálórét veszi körül.

 

Lakóház, tervező: Lázár Antal, fotó: Zsitva Tibor
 

 

A ház az alábbi (számított és valóságban mért) adatok alapján felel meg a passzívház kritériumoknak:

Fajlagos éves fűtési energiaszükséglet: 15 kWh/(m2év) ≤ 15 kWh/( m2év)
Fajlagos éves primerenergia-szükséglet: 106 kWh/(m2év) ≤ 120 kWh/( m2év)
Nyári túlmelegedés gyakorisága: 4 % ≤ 10 %
Nyomásteszt n50: 0,34 1/h ≤ 0,6 1/h


építész: Lázár Antal DLA
munkatársak: Barkács Ágoston (engedélyezési terv), Della Donna Aliz (kiviteli terv)
belsőépítész: Tkacsik Márta
statikus: Pintér Ágnes
műszaki ellenőr: Garas Zsolt
fotó: Zsitva Tibor
tervezés: 2007-2009
kivitelezés: 2009-2010

 

7 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »