építészet : környezet : innováció

Természet és Technika — Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916–1923)

kezdés: 2008. április 25. CEST 08:00vége: 2008. augusztus 24. CEST 16:00
Moholy-Nagy László avantgárd festő, szobrász, grafikus, fotóművész, teoretikus a 20. századi avantgárd művészet nemzetközileg elismert, nagyhatású alakja. A Nemzeti Galériában most megrendezésre kerülő különleges összeállítású kiállítás már az Egyesült Államokban és Pécsett is nagy sikert aratott
kiállítás, könyvbemutató és tudományos ülésszak a Magyar Nemzeti Galériában
április 25., péntek

Moholy-Nagy önarcképe
Természet és Technika — Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916–1923)

kiállítás 2008. április 25-től augusztus 24-ig a Magyar Nemzeti Galériában

Budavári Palota
A-B-C-D épület
H-1014 Budapest,
Szent György tér 2.
információ: +36 20 4397 325
vagy +36 20 4397 331
nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10–18 óráig

Moholy-Nagy László (Bácsborsod, 1895 – Chicago, 1946) avantgárd festő, szobrász, grafikus, fotóművész, teoretikus a 20. századi avantgárd művészet nemzetközileg elismert, nagyhatású alakja. A Magyar Nemzeti Galériában most megrendezésre kerülő különleges összeállítású kiállítás már az Amerikai Egyesült Államokban és Pécsett is nagy sikert aratott. A főként külföldi magángyűjteményekből válogatott izgalmas műtárgyegyüttes elsősorban Moholy-Nagy László magyarországi és németországi tevékenységét mutatja be, nyomon követve pályáját az első világháborús vázlatok, képeslapok rajzolójától egészen a Bauhaus professzorává történt kinevezéséig.

A kiállítás végigkíséri Moholy-Nagy László művészetszemléletének formálódását, amely elsősorban a magyar aktivizmusból és a német életreform-mozgalomból nyerte inspirációit, s amely végül a festészet, fényképészet és film kapcsolatának új, műfajelméleti meghatározásaihoz vezetett. A magyarországi kiállítás Moholy-Nagy korai alkotásai mellé felsorakoztatja a kortárs magyar avantgárd legjobbjait, többek között Bortnyik Sándor, Mattis-Teutsch János, Tihanyi Lajos, Uitz Béla és mások hasonló útkereső periódusából származó munkáit. Ugyanakkor olyan magyar és nemzetközi művészeti és irodalmi folyóiratok és kiadványok ritka teljességű sorozata is látható, amelyek a korszak művészeti életében döntő szerepet játszottak.

A kiállítás-sorozat kezdeményezője és rendezője, egyben a hazai bemutatók alkalmából magyarul is megjelent, azonos című könyv szerzője Botár Olivér kanadai művészettörténész, az amerikai The Salgo Trust for Education magyar művészeti gyűjteményének a vezetője. A Magyar Nemzeti Galéria részéről a kiállítást Gergely Mariann művészettörténész gondozza.

a kiállítás Pécsett, fotó: vm
a kiállítás Pécsett, fotó: vm

 


Természet és Technika — Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916–1923)

Az azonos című kiállítás alkalmából megrendezésre kerülő tudományos ülésszak
2008. április 25-én, pénteken 11 órától

Magyar Nemzeti Galéria B földszinti előadóterem
Moderátor: Bajkay Éva

 

Hattula Moholy-Nagy: Moholy-Nagy's Life in Motion / Moholy-Nagy élete mozgásban
Botár Olivér: "The biological, pure and simple, taken as the guide": Moholy-Nagy and "Biocentrism" / "Egyszerűen a biológia mint útmutató": Moholy-Nagy és a "biocentrizmus"
Forgács Éva: A transzparens kép-sík. Moholy-Nagy László radikális kép-technikái / The Transparent Picture Plane. László Moholy-Nagy's Radically Technical Pictures
Andreas Haus: Dynamik der Gross-Stadt / A nagyváros dinamikája
Bajkay Éva és Zsákovics Ferenc bemutatja a 20. századi állandó kiállítás ez alkalomból átrendezett grafikai szekcióját: Modern mesterművek 1910-1925.
Válogatás a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének legszebb alkotásaiból (C épület, II. emelet).

A Vince Kiadó és a Magyar Nemzeti Galéria tisztelettel meghívja Önt Botár Olivér: Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916 - 1923), Természet és Technika című könyve bemutatójára. A könyvet méltatja Passuth Krisztina
2008. április 25., péntek 11.00

a kiállítás Pécsett, fotó: vm

vélemény írásához jelentkezzen be »