építészet : környezet : innováció

Tömbrekonstrukciós terv Baja belvárosában

Baja, Szentháromság tér 8–10. - Grauaug Ármin utca 3/a. alatti tömb rekonstrukciójának terve. Tervező: Vadász György Kossuth-, Ybl- és Steindl díjas építész, DLA egyetemi tanár és Tekeres Ildikó építész.

Baja, Szentháromság tér 8–10. - Grauaug Ármin utca 3/a. alatti tömb rekonstrukciójának terve

Részlet az elvi építési engedélyezési terv műleírásából

A Szentháromság tér Baja műemléki védettségű tere. Az „U” alakban épületekkel határolt hatalmas teret a Sugovica folyó menti parti sétány zárja le. A tér meghatározó eleme a barokk Grassalkovich Palota, ma Polgármesteri Hivatal.

Az északi oldalon a alatt a MABI-Palota kőburkolatos, modern stílusú F+3 emeletes sarokháza (7. szám) és az Eötvös utcai F+1 emeletes klasszicista stílusú sarokház (11. szám) között eddig a 8-11. sz. alatti három keskeny földszintes épület romjai álltak. A bontásra ítélt három épület a már lebontott Grauaug u. 3. telekkel együtt hosszú évek óta húzódó tömbrekonstrukció előkészítését jelzi.

A tervezett beépítést közel 10 éve Vadász György Kossuth-díjas építész vetette papírra nyertes pályázatában, majd terve az építtetők személyétől függően, változó programok alapján módosult, de lényegében ugyanaz maradt. Méltó foghíj-épület a Szentháromság térre nézően, középtengelyében átjáróval, gyalogos sétány átnyitással a Grauaug utcára, ahol megoldandó a műemléki jellegű Magtár épület és a Giorgio söröző közötti átjárós foghíj épület, valamint sétány kialakítása az Eötvös utca 6. sz. üzletház átjáróján és kertjén keresztül, az Eötvös utcai sétáló utcára. A térre néző főépület beépítését megnehezítette a 11. sz. klasszicista ház 29 m hosszú és 16 m magas tűzfala, azon egy használati ablak, majd a tűzfal nyugati irányba befordulása egy „épületfüllel”. A két épületszomszéd eltérő gerincmagasságú, a klasszicista ház 16 m-es, a MABI ház 18 m-es épületgerincű és visszakontyolt.




A zártsorú csatlakozást úgy alakítottuk ki, hogy a klasszicista ház gerincmagasságát tartva, annak tetődőlésszögét követve határoztuk meg a tetősíkot. Mivel a MABI házhoz ezzel a tetősíkkal érkezve a visszakontyolás és az ereszcsatorna összemetsződése kedvezőtlen lett volna. A problémára egy építészeti választ adtunk: mindkét épülettől elmaradtunk 80-80cm-rel, „tűzfalat” képezve a tetőszinten. A keletkezett „sikátor” izgalmas térré alakult, a szélső tetőtéri lakásokból kisétálható, növényzettel teli kitekintő hellyé, a Szentháromság tér irányába.

A klasszicista ház nagy belmagasságú szintjei és térdfalas padlása miatt épületünk F+2 emeletes jellegű, a harmadik szint a tér felől nézve homlokzati síkjával visszahúzódik, árnyék sávot láttatva és terasz vonalat képezve a lakások előtt. A belső udvar felől egy negyedik szint rejtőzködik a tetőtérben, csökkentett alapterülettel, visszahúzott falsíkkal, előtte hosszú növényekkel teli teraszokkal. A térre néző főépület MABI felőli oldalán a földszinten gépkocsi lehajtó rámpa épül garázskapuval a közterület alá átnyúló pinceszinti tömbgarázs megközelítéséhez. A garázsszintről három lépcső indul. Két lépcsőház lifttel épül, a lakók számára, egy lépcsőház a földszinti átjáróhoz illetve az első emeleti üzletszintre vezet (az üzlettulajdonosok, a bank dolgozói és a Grauaug utca 3. lakói számára).

Az épület földszintjén üzletek és a K&H bank kap helyet. A lakók lépcsőházai az udvar felől közelíthetők meg. Az első emeleten a bank irodái, egyéb irodák és üzletek létesíthetők. A beépítés egy keskeny szárnnyal ráfordul a klasszicista ház tűzfalára, azt takarandó. A ráfordulás végénél az általános szinteken egy-egy lakást terveztünk emeletenként, monolit vasbeton hidakról megközelíthetően. A két fő lépcsőház fogatolt elrendezést tesz lehetővé, 2 ill. 3 lakás szintenkénti megközelítési lehetőségével. A Szentháromság tér 8-10. épületbe összesen 14 lakást terveztünk, különböző alapterületekkel a tervezési programnak megfelelően. A Grauaug utca 3. sz. épületben 4 lakást tudtunk elhelyezni. A Grauaug utca 3/a sz. ház zártsorú beépítésű, átjáróval a Magtár oldala mentén a Fő tér irányába. A ház földszintjén üzlet és magánorvosi rendelő, valamint az átjáróból nyíló lépcsőház kap helyet. Az első emeleten két lakás, a második emeleten szintén két lakás épül. Az egyik lakás kétszintes lesz, mivel a Magtár tetőidomától eltávolodva az átjáró szélességében ez a lakás teraszossá alakul, a tetőtérben egy további háló és fürdőszoba kialakításával.

szerző: Vadász György és Tekeres Ildikó

vélemény írásához jelentkezzen be »