építészet : környezet : innováció

Új köztéri ivókút-család koncepciója Tárnok Zsolt formatervezőtől

Több exkluzív olasz sportkocsi terveit készítette már el Tárnok Zsolt, aki legutóbb a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj keretében egy újszerű, köztéri rozsdamentes ivókút-család terveit dolgozta ki, amelyből az elkészült prototípus szerepelt a közelmúltban az Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállításon is. A koncepció alapját a háromszög alapú hasábformákból álló, változatos elrendezést biztosító moduláris rendszer adja, amely a gondos tervezésnek köszönhetően egyedi megjelenéssel párosul.

Köztéri rozsdamentes ivókút

A feladat célja

A tervezési feladatot a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj keretében valósítottam meg, a B&K Kft. együttműködésével. Mivel az ösztöndíjat a cég által kiírt feladatra nyertem el, így kezdettől fogva célom volt a gyártóval szorosan együttműködve egy olyan piacképes termék létrehozása, amely újszerű megjelenésével kitűnik a piacon lévő termékek közül, és ezzel együtt a közterek hasznos és esztétikus eleme lehet.

 

Szabadon álló gyermek ivókút , fotó: Tárnok Zsolt
Szabadon álló gyermek ivókút , fotó: Tárnok Zsolt
Hármas ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt
 

 

A termékről

A piackutatás során azt tapasztaltam, hogy a rozsdamentes lemezből készült ivókutak túlnyomó többsége vagy négyzetes, vagy kör alakú hasábforma, aminek nyilvánvaló oka a gyártási költségek minimalizálása; így azonban szinte lehetetlen megkülönböztetni az egyes  termékeket egymástól, emellett formailag sem hívják fel magukra a figyelmet, nem járulnak hozzá egy-egy köztér látványvilágához.

A gyártóval való konzultációk során megismerkedtem az ivókutakra vonatkozó elvárásokkal, igényekkel, és itt tudtam meg, hogy sokszor merül fel az igény olyan ivókút-csoportra, amely nem csak egy ivókutat jelent, hanem három különböző magasságú szinten használható, ahol az alsó szint az állatok itatására szolgál, míg a középső a gyermekek, a felső pedig a felnőttek számára ideális magasságban helyezkedik el. Ezért kialakítottam egy moduláris rendszert, amely egy felső tálca-elemet, illetve kétféle palást-elemet tartalmaz, és így minimális gyártási költséggel, bármilyen kombinációban elő lehet állítani a különféle ivókút-csoportokat. A moduláris rendszer tervezése alapján elsősorban a minél változatosabb megjelenés kialakítási lehetőségeit vizsgáltam, és így választottam ki végleges formának a háromszög alapú hasábot, mivel ezzel a formával igen sokféle, érdekes alakú csoport alakítható ki, amely jellegzetes eleme lehet egy-egy köztérnek, parknak, játszótérnek.

 

Hármas ivókút csoport, fotó:Tárnok Zsolt
Hármas ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt
Hármas ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt

 

Az egymás mellett álló hasábok mellett megvizsgáltam a központi oszlopra megfelelő magasságban elhelyezett fejegységek lehetőségét is, aminek következtében kisebb alapterületen lehet elhelyezni az ivókutat. Továbbá a vonatkozó szabványok szerint kidolgoztam egy kerekesszékkel is használható verziót, amit a moduláris rendszer alapján, a standard fejegység felhasználásával úgy alakítottam ki, hogy a tartóoszlopot megdöntve jöjjön létre a kerekesszék számára megfelelő hely a fejegység alatt. Ezzel a ferde oszlopos kialakítással további izgalmas csoportok is létrehozhatóak, az oszlopok átfedésben történő elhelyezésével.

További lehetőségként készítettem néhány grafikai ötlet-tervet, amelyekkel a szabadon vagy csoportosan álló hasábok síklemez felületeit lehet érdekesebbé, szebbé, hasznosabbá tenni: első lehetőségként a magyaros motívumok elhelyezését vizsgáltam, amelyek közül néhány hímzésminta szemcseszórással vagy marással felvitt motívuma igen érdekessé teheti az ivókutat. Emellett funkcionálisan is hasznos információt hordozhat a kút, amennyiben az adott köztér sematikus térképét jelenítik meg marással vagy szemcseszórással a kút oldalfalán. Ezt az információt lehet bővíteni azzal is, hogy lézervágott nyílások mögé színes betéteket elhelyezve egy nagyobb park, tér esetén a fontosabb helyeket, vagy a további ivókutak pontos helyét lehet jelölni, így valóban térképként használhatjuk magát a kutat.

 

Kettes ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt
Kettes ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt
Központi oszlopos ivókút csoport, fotó: Tárnok Zsolt
 

 

Mivel a feladatkiírás alapvető célja a játszóterekre, közeterekre szánt ivókút megalkotása volt, így az ösztöndíj programját bemutató kiállításra a szabadon álló, gyermekek magasságára tervezett ivókút prototípusát készítette el a B&K Kft., de reményeink szerint a közeli jövőben valóban sorozatgyártásba kerülhet a teljes ivókút-család. A prototípus szerepelt a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok munkáiból közelmúltban rendezett kiállításon az Iparművészeti Múzeumban.

Tárnok Zsolt


tervező: Tárnok Zsolt
Tárnok Zsolt - Fotó: Erdélyi Gábor

tervezés éve: 2011
kivitelezés éve: 2012
generáltervező: Virtual Design
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: B&K Kft.

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »