építészet : környezet : innováció

Újabb irodaház terv a Róbert Károly körútra

Az XXL Architect Tervezőiroda tervét másodszorra engedte tovább a központi tervtanács.

A tervtanács második körben tárgyalta január 7-én a Róbert Károly körút és a Hajdú utca sarkán létesítendő irodaház terveinek elvi engedélyezési szakaszba bocsátását. A terveket az XXL Architect Tervezőiroda készíti. Az épületet Kaszanitzky Csilla vezető tervező és Hanusovszky Andrea tervező mutatta be a grémiumnak. A két telek összeolvasztásával létrehozott 2172 négyzetméteres építési terület (saroktelek) a főváros egyik legjelentősebb útvonala mentén helyezkedik el, annak is a közelmúltban fontossá vált irodafejlesztési szakaszán. Környezetét a szomszédos Material Center és a Hajdú utca 3. szám alatti lakóház, valamint másik saroktól induló Honvéd Kórház adja. A „zártsorú beépítésű intézményterület” övezeti besorolású telek legnagyobb megengedett beépítési mértéke 70%, terepszint alatt 100%. A lehetséges legnagyobb szintterületi mutató 4,5. Az építménymagasság maximálisan 16 m lehet, míg a Róbert Károly körút felől 21 m. A legnagyobb engedélyezett építménymagasság 25 m.

 

Újabb irodaház a Róbert Károly körútra
Újabb irodaház a Róbert Károly körútra

 

Az építészek az előző tervtanács javaslatait megfogadva most négy pinceszint, földszint plusz hét emeletes, U-alakú aszimmetrikus irodaépületet vizionáltak a saroktelekre. A ház hosszabbik szára teljes egészében lefedi a Material Center tűzfalát. A rövidebbik oldal végfala a Hajdú utcai lakóházhoz kapcsolódik. A belső udvaron keresztül jut a fény a befelé tájolt irodákba. A tervezők a szomszédos tömb már létező zöldfelületei felé nyitva hagyták az udvart a „szellősség és világosság” érdekében. A központi bejáraton a körút felől lehet belépni az irodaházba, amivel szemben a lépcsőház és a lift található, majd továbbhaladva a belső kertbe juthatunk. A bejárati tengely és a függőleges közlekedési mag aszimmetrikusan helyezkedik el a főhomlokzathoz képest. A gépkocsi- és személybejárat mellett, két üzlethelyiség és egy iroda kapott helyet a földszinten.

 

Látványterv
 

 

A homlokzatképzés és az anyagok kiválasztása terén az irodai funkciót, a Róbert Károly körút forgalmasságát és méreteit, továbbá a Material Center tulajdonságait vették figyelembe. Az utóbbi homlokzata sík, horizontális osztású, üvegfelületekkel és kőburkolattal, amihez a tervezők egy feszes, dekoratív, részletgazdag téglaburkolatú tömeget illesztettek. Ily módon a szomszéd ház fegyelmezettségét és sajátjuk zártságát véletlenszerű ablakkiosztással gondolták enyhíteni az építészek. A tégla és a lyukacsos felület szolgál az épület egységessé tételére. A különböző nyílászárók rendszere függőlegesen két részre osztja a házat: alul mélyen behúzott kirakatok és azokat vízszintesen lezáró első emeleti nyílászárók találhatók, felül pedig azonos nyílászárókat helyeztek el véletlenszerűen. A bejáratot a tömbhatás enyhítésére húzták hátra. A függönyfal szabályos kiosztása a homlokzat többi részének véletlenszerűségét ellensúlyozza.

 

Látványterv
 

 

Az opponencia „fontos új sarokelemként” jellemezte a házat. A vélemény szerint az épület jól oldja meg a csatlakozást a szomszédos épületekhez. Egy helyen nem tudja ezt tökéletesen megtenni a szabályozási előírások miatt, ami nem tervezői mulasztás, ráadásul a megmaradó tűzfal látványa nem érzékelhető a Róbert Károly körútról és a Hajdú utcából sem. Sőt, a Hajdú utcai épülethez való ideális illeszkedés érdekében a megengedett magasságot indokoltan lépi túl a tervező. A konfliktus a kerületi főépítésszel való egyeztetés útján tisztázódik. Üdvözölték a parkolás megoldására kialakított négy földalatti szintet is. A díszkert északi tájolása miatt nincs ideális helyzetben.

Az alaprajz egyszerűsödött, de még mindig tartalmaz bizonytalan pontokat: a liftek távol kerültek egymástól, alulméretezettek a vizesblokkok, továbbá az árkádok sem indokoltak. Utóbbiak miatt a földszinti üzletek háttérbe szorulnak és csökken a területük. A tömeg egyszerűsödött ugyan, de még mindig túlmozgásos. Az árkádok elhagyásával, valamint a homlokzat és a túlburjánzó tető további tisztázásával a tömeg még nyugodtabbá tehető.

Az összefoglalás alapján racionálisabb terv született, amit a javaslatok figyelembevételével a tervtanács továbbengedett az engedélyezési szakaszba.

Tompos Viktor

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »