építészet : környezet : innováció

Városrét - mint a mesében…

Minden háznak története van. Nincs ez másként a Tutervai Mátyás és T. Czirják Éva által tervezett győri Városrét lakópark épülő házai esetében sem. Hogy a mese 2008-ban nem szakadt félbe végérvényesen, az a kivételes szerencsének, illetve egy új beruházónak köszönhető. Egyszerre tanulságos látlelet és sikersztori - bemutatjuk a Városrét történetét.

A következő történet mesébe illő, reményeink szerint a meséktől elvárható pozitív végkifejlettel. 10 évvel ezelőtt megjelent Győrben az Engel befektetőcsoport azzal a céllal, hogy a RÁBA Vagon- és Gépgyár volt területén, a Belváros közvetlen közelében, a Mosoni-Duna partján több ezer lakást kíván építeni. A terv már akkor is elég utópisztikusnak tűnt, de a remény hal meg utoljára (és esetünkben valamivel előtte a befektetési szándék).

Városrét - 206 lakásos lakóépület és üzletek, látványterv

A beruházás megindult, elkészült a VÁROSRÉT lakópark első két társasháza és megkezdődött a harmadik, 206 lakásos lakóegyüttes előkészítése. Az épület tervezési programja 7 évvel ezelőtti, a lakásösszetétel, a lakás méretek akkor kerültek meghatározásra. A terveket elkészítettük és az építkezés 2007 februárban megkezdődött.

Elképzelésünk az volt, hogy egy mozgalmas, a folyó felé nyitott épülettömeg alakuljon ki, minél több lakásnak biztosítva a speciális fekvésből adódó előnyöket. A telek nagy mérete miatt lehetőségünk nyílt a különböző használatú terek, zöldfelületek izgalmas szövetének kialakítására; ez vált a beépítés alapkoncepciójává. Az épülettömb a földszinten átjárható, nyitott: a tömb közepén átvezetett gyalogos sétány zöldfelületek között húzódik, teresedésekkel az árkádok alatt. Emellett a tömb déli oldalán kereskedelmi és vendéglátó funkciók elhelyezésének lehetőségét biztosítottuk.

Városrét - 206 lakásos lakóépület és üzletek, látványterv

A lakóegyüttes két szint mélygarázzsal rendelkezik; a felső mélygarázs felett kialakított belső udvar, a lakóegyüttes kertje zöldfelületekkel, játszótéri elemekkel, pihenőfelületekkel tagolt. Az épületegyüttes 6 lépcsőházra szervezett, 5, 6, valamint 10 emeletes tömeggel. A lakások 40-100 m2 közöttiek, legfelső szinteken nagyméretű tetőteraszokkal.

Mint a mesékben is szokás, itt is megjelent azonban a „gonosz”, jelen esetben az építőipart, a lakásépítést fokozottan sújtó gazdasági válság képében. Történt ez akkor, amikor az épületegyüttes már jóval szerkezetkész állapoton túl volt: 2008-ban forráshiány miatt félbemaradt az építkezés, cca. 80%-os készültségi fokban. Ekkor már jó néhány lakásnak megvolt a reménybeli tulajdonosa. A válság sajnos az egész beruházást csipkerózsika álomba döntötte, bizonytalanná téve a lakóként, kivitelezőként érintettek jövőjét. A befejezés előtt álló épület állaga az elmúlt több mint négy évben egyre romlott, városkép szempontjából is komoly félelmet okozva, hiszen egy félbemaradt beruházás látványa sehol sincs jó hatással szűkebb és tágabb környezetére.

Városrét - 206 lakásos lakóépület és üzletek, fotó: Tutiterv Kft.

De mint minden mesében, itt is egyszer csak jóra fordulnak a dolgok: 2012. októbere óta új tulajdonosa van a területnek és az OTP Ingatlan Zrt. mint fővállalkozó ez év januárjában folytatta az építkezést. Csipkerózsika álmából felébredt a projekt - minden érintett örömére.

A mese itt tart most: a kivitelezés nagy ütemben zajlik, miközben minden érintett nagyra értékeli a Befektető szerepvállalását, hiszen bár számára természetesen ez üzlet, mégis egy mások által félbehagyott beruházás befejezése egyben valamiféle küldetés is. Tervezőként örömmel és izgalommal várjuk, hogy befejeződjön. Örömmel, hiszen nem jó olyan házat tervezni, amely félig épül meg és izgalommal, hiszen egy sok éve tervezett épületnek kell mind funkcionálisan, mind építészetileg kiállnia a mai idők, mai igények próbáját. Optimisták vagyunk… hiszen a remény, mint tudjuk hosszú életű.

T. Czirják Éva, Tutervai Mátyás

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »