építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Vízre szállt az idei Beton Fesztivál

Legyen szó egy épület tartószerkezetéről, egy hídról, vagy olyan látszóbeton elemekről, melyek formálják egy épület megjelenését, arculatát, egyre népszerűbb alapanyagként szolgál a beton. Mindezen megoldások az idei Beton Fesztiválon fókuszba kerültek. 

Immáron negyedik alkalommal, azonban első ízben az Európa Hajón rendezték meg a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivál. A rendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, az építő- és építészmérnököket, valamint a betont mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan. Ezt tudhattuk meg az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is. A program első két előadása a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhely elkerülőn – építésével kapcsolatos részletekbe is.


fotó: beton.hu

 

Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel. Ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, ahol az oktatók mellett egy közelmúltban végzett, már gyakorló építész fejtette ki tapasztalatait. A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében. Ezt a témát több előadó is körbejárta különféle aspektusból.

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállításvolt, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több, mint építészeti alapanyag.

Szintén a hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdették ki a "Minden építés alapja" pályázat nyerteseit is. A szervezők idén is több kategóriában adtak át díjat.

 

Betonépítészet tervezőknek

1. helyezett: Bun Zoltán PhD - Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont


forrás: beton.hu

 

2. helyezett: Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán - AVKF CAMPUS

3. helyezett: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál - Őrmezői P+R Parkoló

Különdíj: Horák Debóra - Moduláris Beton Burkolat

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak

1. helyezett: Pomázi Dorottya - Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya


forrás: beton.hu

 

2. helyezett: Jakab Zsófia - A pécsi TV-torony újragondolása

3. helyezett: Hazler Edina - Pécsi Pollack Strand

Különdíj: Tóth Gábor - Igali Gyógyfürdő

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak

1. helyezett: Gulyás Benjámin - Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás


forrás: beton.hu

 

2. helyezett: Molnár Mercédesz - Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata

3. helyezett: Ambrus Mária - Pernye–vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése

 

forrás: sajtóközlemény

 

vélemény írásához jelentkezzen be »