Emberek/Interjú

10+1 – Batizi-Pócsi Gergő

2021.06.04. 18:04

Az Építészfórum egyik legújabb sorozatában, a 10+1 keretében a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Batizi-Pócsi Gergővel, a batlab architects tervezőjével készítettünk interjút. 

Batizi-Pócsi Gergő mesterdiplomáját köztársasági ösztöndíjasként és diplomadíjasként a Debreceni Egyetem Műszaki Karán szerezte 2012-ben. A batlab architects irodát testvérével, Batizi-Pócsi Péterrel 2014 decemberében alapították, miután YTY nevű belsőépítészeti projektjük több nemzetközi és magyar honlapon, illetve számos szaklapban is megjelent. Ezt több, hasonlóan sikeres projekt követte, mint az SKL – Rend és fegyelem egy pesti lakásban, a ZGL – Kiugró, a JZS – Új mikroközösség vagy az idén elkészült ARH – Családi ház Aranyhegyen. Megvalósult YTY munkájukat A´Design Award Silver fokozattal is elismerték, JZS projektjükkel pedig Ljubljanában megnyerték a Big See Award Interior kategória díját, emellett több hazai tervpályázaton is sikeresen szerepeltek. A jelenleg 3-4 fővel működő stúdió munkái között szerepelnek lakóépület- és középülettervezési, valamint belsőépítészeti feladatok egyaránt.

Ha az építészetet három szóban kellene bemutatni, mi lenne az a három szó?

- kihívásokkal teli
- izgalmas
- értékteremtés

Mi számodra a legkülönlegesebb, legfontosabb épület vagy hely? 

Aires Mateus Azori-szigeteken található Furnas tavi épületei, amire egy túra alkalmával bukkantunk. Kicsi, de annál izgalmasabb épületek nyugodt természeti környezetben.

Ha csak kettőt lehetne választani, mi mellett döntenél az ember, funkció, esztétika hármasa közül? 

Az ember és a funkció, a használó és amit használ. Napi szinten valós projekteken, valós megbízókkal dolgozunk együtt, ezért leginkább az ember van a középpontban. A ház esztétikai megjelenése teljesen szubjektív, de egyáltalán nem közömbös szempont számunkra. 

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? 

A zuglói családi ház bővítésünkre. Ez az első megvalósult épületünk, hosszú és izgalmas folyamat eredménye. Reális igényekre adott válaszok sora a ház. Úgy érezzük, a végeredmény kiállta az elmúlt évek próbáját, és ami a legjobb, hogy a megbízók is nagyon szeretik megújult otthonukat.

Mit jelent számodra a siker? Mitől érzed magad sikeresnek? 

Számomra a legnagyobb siker, ha a kitűzött célt sikerül elérnem. Ez igaz a munkára és a magánéletre is. Otthon két pici gyermekünk mellett minden nap egy siker.

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg az építészetben? 

Viszonylag a pályám elején vagyok, folyamatos az útkeresés, mi a jó projekt, miből lesz a jó projekt, ki a jó megbízó, melyik munka hoz újabb megbízást, ezeket hogyan prezentáljuk. Természetesen az irodánknak gazdaságilag is működőképesnek kell lennie, amit a fentiekkel összhangba hozni mindig kihívás egy viszonylag fiatal stúdióban. 

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőre nézve?

Több lakó- és középület tervét is elkészítettük az utóbbi időben, két középiskola bővítés és egy református templom terveit is. Azon dolgozunk, hogy ezeknek a munkáknak legyen folytatása. Hasonló léptékű projektekben szeretnénk részt venni a jövőben, ezzel együtt növelnénk az iroda létszámát is, mindezt jó hangulatú légkörben képzeljük el. Célunk egy olyan építésziroda felépítése, ami mindenki számára jó munkahely is egyben.

Mit üzennél a megbízóknak, kivitelezőknek vagy építészeknek?

Az igényes épített környezetnek alapvető közös célnak kell lennie.

Hova utaznál el legközelebb? 

Dél-Olaszország a következő célpont. Olaszországot nagyon szeretjük: a kultúra, az építészet, a gasztronómia, a tenger és a hegyek mind körülvesznek ott.

Mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd? 

Mindenevő és érdeklődő vagyok, filmek terén könnyedtől a tartalmasig, zene terén pl. egy Bohemian Betyars koncerttől a Zeneakadémiáig, mindent szívesen látogatok – a kortárs komolyzenére mondjuk még nem értem meg. Legutóbb ajánlás alapján Barabási Albert László Képlet című könyvét olvastam, statisztikai alapon vizsgálja a sikert, a mérhető és a szubjektív teljesítményt, sok mindenre rávilágított.

Kivel készítenél interjút a sorozat keretében?

Gutowski Roberttel.

Szerk.: Sütöri Laura