Közélet, hírek

2024 hazai építészeti eseménynaptár

2024.01.05. 15:42

Miután számot vetettünk az elmúlt esztendővel, kezdődhet az új év tervezése. Lássuk, mi vár ránk a 2024-es esztendőben építészeti események tekintetében hazai fronton!

A cikkben összeszedtük a már bejelentett és ismert idei programokat. A naptárunk folyamatosan bővül, a szerk@építészfórum.hu email címre továbbra is várjuk a programajánlókat.

JANUÁR

Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában. A Műcsarnok időszaki kiállítása, amely 2023. december 15. és 2024. február 11. között látogatható. 
Különleges tárlat mutatja be azokat a magyar építészeket, akik a 19. századtól napjainkig Ázsia bűvöletében éltek és alkottak. A Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös szervezésében megvalósuló Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című kiállítás a kelet felé forduló, szűkebb és tágabb körben ismert alkotók gondolatvilágával, Ázsiához való viszonyával foglalkozik.
További információ itt érhető el.

V4+ családi házak vándorkiállítás – Budapest. 2024. január 3. (szerda) 17:00
A "V4+ családi házak" címen is emlegetett vándorkiállítás a határokon átnyúló kapcsolatokat helyezve előtérbe a régió legújabb családi házait mutatja be, amelyek láthatóan közös építészeti nyelvet használnak, tükrözik a hely szellemét és a régió közös történelmi hagyományait.
További részletek korábbi cikkünkben olvashatóak.

SZECESSZIÓ-ART DECO-NÉPMŰVÉSZET / Női lélek, népi formák / Kiállítás. 2024. január 31. - június 22.
Egyedülálló kiállítást nyit meg 2024. január 31-én a Hagyományok Háza a szecesszió, az art deco és a népművészet jegyében, melynek középpontjában a női lélek és a népi formák állnak. A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa (a szecesszió, illetve az art deco) és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából.

FEBRUÁR

Várostervezési Napok. 2024. február 29 - március 4.
A Várostervezési Napok (VTN) a Műegyetem szakkollégiumai által szervezett komplex, négynapos várostervezési műhelyverseny építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatóknak.
További részletek az esemény honlapján olvashatóak.

MÁRCIUS

MÉSZ NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZKONGRESSZUS. 2024. március 8.
Az idei konresszus témája az Értékalapú Építészet. Az inga ide-oda leng: időnként az épített környezet szórakoztató volta és kereskedelmi értéke áll a közfigyelem előterében – de ha keményebb idők jönnek, ez banálisnak vagy akár közönségesnek is tűnhet. Ekkor az inga a komolyabb, tartósabb és megfontoltabb építészet felé lendül. Ez nem jelent száraz, spórolós vagy unalmas építészetet, amint azt az idei konferencia válogatott előadói is illusztrálni fogják.
Az esemény kapcsán további információk itt olvashatók.

ÁPRILIS

Construma. Április 10-14.
2024-ben április 10-14. között 42. alkalommal kerül megrendezésre a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, mely a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor részeként az építőiparhoz, megújuló energiákhoz kapcsolódó témákat öleli fel. Minden páros évben a kiállítás kiegészül az épületgépészet tematikáival is.
További információkért kattints az esemény linkjére!

Lajta Béla 150 – Budapesti épületsorsok. 2023.12.20. - 2024.04.28.
A városegyesítés évében Pesten született Lajta Béla a 20. század elejére világvárosi képet öltő Budapest építésze volt. Munkássága hidat képezett a századvég lechneri szecessziójától az első világháború utáni art decóhoz és modernizmushoz. A Kiscelli Múzeum kiállításán az életmű forrásainak, főbb csomópontjainak bemutatása mellett néhány fontos fővárosi Lajta-épület keletkezését és átalakulásait kívánják a látogatók elé tárni kétszáznál több műtárgy, valamint képanimációk és videók segítségével.
A részletekről az Építészfórumon található további információt.

MÁJUS

Építészfesztivál
Az idei Építészfesztivál jelmondata ´Az építészet közügy!´. Ennek kapcsán az elkövetkezendő fél év során, az olvasóinkat bevonva szeretnénk az építész szakmát és a városaink sorsát érintő összetett kérdéseket mélyrehatóan megvizsgálni. Minden hónapban egy-egy új téma vonatkozásában hirdetünk szakmai párbeszédet, hogy ütköztessük a bennünket körülvevő társadalmi és épített környezetről alkotott gondolatainkat, elképzeléseinket és jövőképeinket.
A 2023-as fesztiválról itt olvasható az összefoglaló.

Budapest100
A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében 2024. május 9-12. között valósul meg a Budapest100, a budapesti házak nyitott hétvégéje. A Budapest100 idén a város késő modern örökségét mutatja be és annak megítéléséről, lehetséges jövőjéről indít diskurzust.
A részletek az esemény honlapján. A Budapest100 ismét várja önkéntesek jelentkezését, a jelentkezési határidő: 2024. január 7. vasárnap éjfél.

NOVEMBER

MÉD20!
2024-ben kerek évfordulóhoz érkezik a MÉD. A novemberi gálaesemény biztosan rendhagyó alkalom lesz az évente megrendezett díjátadók között.
A Média Építészeti Díja célja, hogy a nemzetközi és hazai szakmai közéletben megerősítse a legkiválóbb alkotások jelenlétét, és a média jeles képviselőinek segítségével megismertesse az érdeklődő nagyközönséget a legizgalmasabb magyar épületekkel és tervekkel. A kétfordulós versenyen egy szakmai és egy médiazsűri is értékeli a befutott alkotásokat, ráadásul a közönség is szavazhat épület, terv és épített környezet kategóriában.
2023-as MÉD összefoglaló itt olvasható.

DECEMBER

Kós Károly születésnapja: A Magyar Építészet Napja. 2024. december 16.
Kós Károly születésnapján ünnepeljük a Magyar Építészet Napját 2023 óta.
A jeles nap kihirdetéséről az Építészfórum cikkje tájékoztat, ezentúl ezen a napon adják át a legfontosabb állami kitüntetéseket.

 

Évközben is folyamatosan frissülő eseménynaptárunkat itt lehet elérni.

 

Reméljük, minél több eseményen találkozunk,
Az Építészfórum csapata