Közélet, hírek

60 éves Brazíliaváros: az Építészfórum egy hétre Brazíliába visz!

2020.04.21. 14:54

1960. április 21-én avatták fel Brazília új fővárosát, a 20. század modern építészetének talán legnagyobb hatású városfejlesztését. Az évforduló kapcsán az Építészfórummal megpróbáljuk kiszakítani olvasóinkat az otthoni számítógépek elől, és egy hétre Brazíliába kalauzolunk: régi és újabb utazások emlékeit idézzük meg, bemutatjuk a brazil építészet fordulópontjait, érdekes alakjait és elgondolkozunk azon is: mit adott Brazíliaváros a világnak?

Ha minden jól megy, az építészvilág figyelme idén Brazíliára irányult volna: hatvan éve alapították Brazíliavárost, Rio de Janeiro az idén először kiosztott „építészet világfővárosa" cím büszke birtokosa, és a nyáron itt rendezték volna az Union internationale des Architectes (UIA) világkongresszusát. A járványhelyzet mindezt keresztbe húzta: a nemzetközi programok nagy részét lemondták, a kongresszust pedig 2021-re tolták.

Évforduló ettől függetlenül van: a brazil főváros mindössze 41 hónap alatt felhúzott központi magját 1960-ban ezen a napon, április 21-én avatta fel Juscelino Kubitschek elnök. A világ abban a pillanatban a dél-amerikai országra figyelt: az előző két évtized szédületes fejlődése egyedálló, vizionárius építészetet eredményezett szerte Brazíliában, globális és máig tartó hatással. 1960-ban akár úgy is tűnhetett: Brazília a jövő országa. 

Úgyhogy az Építészfórumnál úgy döntöttünk, egy hétre kirándulunk egyet Brazíliába. Szokásos híreink, cikkeink mellett a következő napokban a dél-amerikai országra fókuszáló anyagok jelennek majd meg. Az összeállítás részeként megmutatjuk, hogyan látta egy magyar építész 1962-es Brazíliát, de megkértünk egy mai művészettörténészt is, hogy írjon nekünk élménybeszámolót ottani utazásáról.

Foglalkozunk majd a brazil design leghíresebb figuráival, a Campana-testvérekkel és az ország első számú női építészével, Lina Bo Bardival. Szóba kerül a brazil épített örökség témája és persze Oscar Niemeyer, kirándulásunk végén pedig vitatémaként azt is bedobjuk: mit adott Brazíliaváros a világ építészetének?

Addig is, amíg ezek a cikkek megjelennek, lehet kalandozni régebbi, Brazíliáról szóló írásaink között. Egyébként pedig: tartsanak velünk Brazíliába a következő héten!

Az összeállítás keretében megjelenő cikkek:

2020.04.21. Kovács Dániel: Brazília 1962-ben – egy magyar építész lencséjén keresztül

2020.04.23. Paár Eszter Szilvia: Egy tökéletes nap Rio de Janeiróban

2020.04.24. Fürdős Zsanett: Lina Bo Bardi: Az építésznő, aki meghódította Brazíliát

2020.04.25. Pleskovics Viola: Brazília, ahol a modern a régi érték

2020.04.26. Dragon Zoltán: Középpontban a közösség: Latin-Amerika centrális templomai

2020.04.27. Zsoldos Anna: A Campana testvérek: a kísérteties design

2020.04.28. Paár Eszter Szilvia: Oscar Niemeyer és a Parque Ibirapuera – Élménybeszámoló São Paulóból

2020.04.29. Sebestyén Ágnes Anna: Dél-amerikai álom: Brazíliaváros mítosza és valósága