Közélet, hírek

A Média Építészeti Díja 2022 10 finalista épülete

2022.10.26. 07:43

A hagyományokhoz híven idén is 10 épületet, 10 tervet és 10 épített környezeti alkotást választott ki a nemzetközi előzsűri. Az épületek közé változatos projektek kerültek be, 19. századi palotától kezdve szocreál épületen át kortárs lakóházig, melyek mind olvasóink kegyeiért küzdenek, hiszen a közönségszavazás dönti el, hogy e 10 épület közül melyik lesz a Média Építészeti Díja Közönségdíjasa. Ezeket mutatjuk most be röviden, a cikkben található linkeken pedig elérhetőek a részletes épületbemutató cikkek, melyeket az elmúlt év során publikáltunk.

 

A Tengerszem felújítása

Igenis van arra példa, hogy a szocializmus időszakából származó épületeket méltó funkcióval, a teljes lebontás nélkül keltik életre. A KAAVA csapata a studio stisze tervezőivel, valamint az Objekt Tájépítész Irodával közös projektje épp ilyen: az egykori Tengerszem étterem szocreál épülete orvosi rendelőként született újjá.

Az orvosi rendelőt Alkér Katalin DLA mutatta be oldalunkon.

Az Operaház felújítása

Ybl Miklós egyik főművét, az Operaházat talán senkinek sem kell bemutatni, egyike Budapest legikonikusabb épületeinek. Az elmúlt évek felújítási munkálatait követően idén újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, visszaállítva 19. századi megépülésének eredeti pompáját. A rendkívül komplex műemlékfelújítási munkákat a ZDA Zoboki Építésziroda fogta össze, a cél az 1870-es évekbeli eredeti állapot minél pontosabb visszaállítása volt a rendelkezésre álló információk alapján, de oly módon, hogy az épület a mai igényeket is kielégítse.

Székely Márton műemléki szakértő által írt cikkünkből részletesen megismerhetik az Ybl-palota megújulásának részleteit.

Hotel Oktogon

Az épület valaha az egyik legdrágább lakóberuházást jelentette az Andrássy úton, melyet az Ybl Miklós irodájában dolgozó Schmahl Henrik vett át megbízásként. Az Archikon a Párisi-udvar után most ismét egy Schmahl palotát keltett életre, oly módon, hogy a helyreállítási munkák során nem mondtak le a kortárs igényekről sem.

Az egykori Haggenmacher-palota megújítását Kelecsényi Kristóf, Schmahl Henrik kutatója mutatta be cikkünkben.

Parkolóház, Sopron

Sopron belvárosában, a Várkerület parkolási helyzetének javítása érdekében új parkolóház épült a KÖZTI Zrt. tervei alapján. A kerámia burkolattal fedett íves homlokzatok egyedi megjelenítést biztosítanak az épületnek, amely így a mindennapi funkcióján túl új építészeti jelként jelenik meg a városszövetben. A projekt kapcsán a nemzetközi előzsűri kiemelte, annak szépsége az egyszerűségében, a gesztus egyediségében rejlik. Ugyanakkor háromdimenziós jelenléte az egész városrész új viszonyítási pontjává válik.

Az épületet a tervezők mutatták be oldalunkon.

Új pécsi vásárcsarnok

Hosszú idő telt el az új pécsi vásárcsarnok 2015-ös tervpályázata óta. A kiemelt fontosságú és különleges helyzetű épület végül július elején nyitotta meg kapuit. Főcsarnokának impozáns belső tere megelőzte hírét. A Getto Tamás és Sztranyák Gergely vezetésével tervezett épület nagyszerűsége a XIX. századi piacok heroikus dimenzióit idézi, de ugyanakkor az ókori archetípusokra való utalást is felismerhetjük benne. A történelem és a mindennapi élet közötti párbeszéd teszi a város életének különleges pillanatává.

Az új pécsi "bazilikát" Zilahi Péter pécsi építész írt részletes elemzést oldalunkon.

Magtár rendezvényterem

A kastélykertben álló, sokáig romos magtár épületéhez jóformán semmit sem kellett hozzáadni, hogy népszerű rendezvényhelyszínként éledjen újjá. A megszállottnak is mondható tulajdonos és a vele jól együttműködő építész, Miltényi Miklós párosa lépésről lépésre teremtett új, a korabeli falakra épülő építészeti értéket a somogyi Alsóbogáton. Tökéletes példája annak, hogyan lehet egy új építészeti projektet egy épület újrafelhasználásával meghatározni.

A rendezvényteremről állandó szerzőnk, Bán Dávid cikkében olvashatnak részletesebben.

Családi ház Szentendrén

Mindenkiben van egy kép arról, milyen lehet az, amikor egy építész magának tervez házat – milyen az "építész háza". Valkai Csaba háza nem ilyen – és ez így van jól. Egy egyszerű, józan és lényeges épület, amely az építészet és az azt befogadó természeti táj közötti lehetséges párbeszédet kívánja rekonstruálni. Olyan kortárs épület, amely úgy tűnik, mintha mindig is ott lett volna.

A szentendrei családi házat az Építészfórum szerkesztőségének tagja, Hulesch Máté mutatta be.

Gizella Loft

A LAB5 építészei a ´90-es évek óta irodaként működő egykori Siemens telefongyár épületét úgy tervezték át napjaink igényeit is kielégíteni képes irodaházzá, hogy az megőrizze a meglévő épület értékeit. Azzal, hogy a beruházó bontás helyett a meglévő struktúra megőrzése mellett döntött, óriási szén-dioxid kibocsájtástól óvta meg a környezetet.

Az épületről a LAB5 tervezői saját cikket írtak oldalunkra.

Semmelweis Egyetem – Egészségtudományi Kar új épülete

Új épületrésszel bővült a Semmelweis Egyetem Vas utca és Szentkirályi utca közé befeszülő Egészségtudományi Karának épületegyüttese. Az egykori Pajor szanatórium épületeihez kapcsolódó új ház a Bődi Imre és Frikker Zsolt vezette Studio Fragment tervei alapján valósult meg. Elegáns és kimért épület, amely tökéletesen betölti a város történelmi kontextusában keletkezett űrt.

A Semmelweis Egyetem új épületét Marián Balázs építész mutatta be az Építészfórum olvasóinak.

Szentháromság-templom, Derekegyház

A Hódmezővásárhelytől északra található Derekegyház Árpád-kori kápolnáját az 1241-es tatárjáráskor porig rombolták. Az önálló templomépület nélkül maradt település új, a Váncza Művek tervei szerint épült temploma 777 évnyi hiátus után nyitotta meg kapuit. Egyházi épület, amely szinte úgy néz ki, mint egy lakóház, nyitott és barátságos, melynek arányai és mérete kiemelik ezt a hangulatot.

Rendhagyó cikkünkből szerkesztőségünk tagja, Winkler Márk reflexiója mellett a helyi közösség két tagjának gondolatait és Váncza László személyes történetét is megismerhetik az olvasók.

A fenti épületek mindegyike versenyben van az Épület kategória Közönségdíjáért, melyre ezen az oldalon lehet szavazni, a másik két kategóriával egyetemben.

Hogy ki lesz a közönségdíjas, illetve kik lesznek a Média Építészeti Díja idei díjazottjai, az kiderül november 12-én, az Urániában tartott gálaesten, ahol az 5-5 döntőbe jutó épület és terv alkotói élőben prezentálják majd munkájukat a médiazsűri előtt. Az esemén részletei megtalálhatóak a Facebook oldalon – minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A cikksorozat megjelenését az Építészfórumon a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.