Közélet, hírek

Átadták a 2021-es Pro Architectura Díjakat

2021.10.28. 15:38

Az átadási ceremónia ismét közönség előtt tudott lezajlani, méghozzá a nemrég elékészült Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes falai között, amely több műemléki rehabilitációval egyetemben díjazott alkotás lett. De kortárs épületek, köztük a BIVAK tahitótfalui műteremháza vagy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központja is az év elismert projektje lett.

A díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként adományozható. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az egyik "legszabadabb magyar díjról van szó", amelynek kitüntetettjeire bárki javaslatot tehet. Többek között köszönetet mondott a díjazott épületek alkotóinak, amiért kiveszik aktív részüket az ország építéséből, és az utánunk jövő generációknak hirdetik e korszak és a nemzet alkotókedvét. 

Pro Architectura Díjban részesült:

Máté Tamás és Vass-Eysen Áron - BIVAK
A fiatal iroda egy Tahitótfaluban található modern, letisztult műteremházzal érdemelte ki az országos elismerést. A kortárs mű hozzátesz a Dunakanyar változatos arculatához, ráadásul egy művész házaspár számára épült, így a struktúra nagyban épít például a fényhatásokra. Mint a laudációban elhangzott: "tömegformálása és csendes homogenitása válasz az épületet körülvevő impulzív természeti környezetére."  A munkát hamarosan az Építészfórumon is bemutatjuk.

Tóthfalusi Gábor
Az építész a Gyulafehérvári Caritas új szociális, innovációs és életminőség-fejlesztő központjának megtervezéséért kapta a kitüntetést. A munkálatok Sütő András Kossuth-díjas erdélyi magyar író volt lakóházánál kezdődtek meg, ahol 1967-től élete végéig alkotott. A lakóházat alapjaiban megtartották, kisebb-nagyobb módosításokkal a beosztásán változtattak, és szükséges volt a megerősítése is. Elismerték az Operaház Eiffel Műhelyháza és Próbacentrum együttesét. A rehabilitáció tervezését a nemrég elhunyt, Széchenyi-díjas Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke vezette. Az építész utolsó kintüntetéséről már nem értesülhetett, a helyszínen a közönség egy perc néma csönddel tisztelgett személye és munkássága előtt. A rozsdaövezet egyik legértékesebb épületének adtak ezzel a munkával új életet, mely során a megőrződött acélszerkezet bemutatása központi elv volt a tervezés során.  

Miltenberger-Miltényi Miklós 
Az MM Művek egy érdekes magtár kiegészítésért vehette át az elismerést. Az alsóbogáti magtár rehabilitációja merőben modern hangvételt kapott acél- és üvegszerkezettel, mely ráépítés jelentős részét szinte láthatatlanul foglalják el napkollektorok is. 

Kuli László
A budajenői skót bencés rendház együttesében általános iskola működik, telekösszevonások útján pedig több ütemben építettek itt ki egy új oktatási központot, köztük egy óvodai intézet létrehozásával is. A komoly fejlesztés a falusi léptékhez idomul, ráadásul egy új faluközpont épített örökségét erősíti.

Molnár Csaba DLA, Bach Péter DLA,  Halmai Dénes, Bánhegyi Zsolt, Terbe Rita DLA

A Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes a Palotanegyed egyik legjelentősebb épületegyüttese, egyben Budapest egyik legkorábbi neobarokk műeméke, melyet a Monarchia "színháztervezőiként" ismert Fellner és Helmer iroda tervezett eredetileg. Az épület a Múzeumi utca felől konzervatív műemléki felújítást nyert, míg a Reviczky utca felől drasztikusabb ráépítést és beavatkozást kapott. A felújításról az alábbi linken olvashatnak.

Vasáros Zsolt DLA

Az építész és a Narmer Építészeti Stúdió az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületegyüttesének megtervezéért már többek között Budapest Építészeti Nívódíjat is kapott. A hazai közgyűjtemények kiszolgálására létrejött unikális komplexum a régi, Szabolcs utcai kórház épületeit is beépítette a koncepcióba, a tervezés során az ősfás vegetáció megőrzésével is számoltak.

Életművéért ismerték el Bugár-Mészáros Károly György egykori miniszteri biztost is, a több kastély és történeti épület belső tereinek rekonstrukciójáért felelős szakembert, a Magyar Építészeti Múzeum egykori igazgatóját. 

Építtetőként kitüntetést kapott a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága a kőszegi, egykori bencés rendház felújításáért. A cél egy nemes egyszerűséggel megformált szálloda létrehozása volt, amely egyúttal lehetőséget nyújt az oktatásra és a befelé fordulásra is. Az épület megőrizte történeti hangulatát, nincs benne hivalkodó elem. A felújítás tervezője a Robert Gutowski Architects volt.

Közreműködő kivitelezőként nyerte el a díjat Kelecsényi Gergely, aki Közép-Európa egyik legnagyobb, kerámiával burkolt épületének felújításában, a Párisi-udvar rehabilitációjában vett részt. A szakember az épület teljes kerámia állományának kutatását, felmérését és restaurálását irányította. A felmérésben a leginnovatívabb technológiákat is alkalmazta, amivel a szerkezetek nem látható hibáit is felfedezte, majd időtálló módszerekkel és mérnöki gondossággal irányította a teljes helyreállítást. 

Az Építészfórum Szerkesztősége ezúton is gratulál a díjazottaknak!