Közélet, hírek

Átadták a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismeréseit

2023.12.01. 19:06

Péntek délután a Fugában került sor a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 pályázat eredményhirdetésére. A dicséretben részesített projektek között közpark, lakóház és palotarekonstrukció is szerepel, a nívódíj nyertese pedig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épülete lett. 

Budapest Főváros Önkormányzata júliusban írta ki nyilvános pályázatát a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésre, melyet a Budapesti Építész Kamara szakmai háttere bonyolít le. A pályázat célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományos értékek megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. Cél, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot - olvasható a pályázat honlapján

A pályázatra olyan alkotással lehetett nevezni, amelynek használatbavételi engedélye 2020. július 1. – 2023. július 2. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át. Idén a felhívásra 23 érvényes pályamű érkezett, a díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy nem volt könnyű dolga a bírálóbizottságnak, amely elektronikus előzsűrizést követően személyesen is összeült, majd helyszíni bejárást tartott, hogy mélyrehatóbban is megismerje a kiválasztott épületeket. 

A 23 pályamű rövid bemutatója megtekinthető a következő videóban:

 

A bírálóbizottság 2023-ban

Elnök: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes. Tagok: Erő Zoltán* építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető (* felfüggesztette bírálóbizottsági tagságát), Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítész, Eltér István építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Herczeg László építész, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész, Varga Bianka építész. 

A díjazottak 2023-ban

A Budapest Építészeti Nívódíjat kapta:

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épülete (Bp., VIII., Szentkirályi utca 12.)
Felelős építésztervező: Bődi Imre, Frikker Zsolt (Studio Fragment Kft.)
Az épületről cikk az Építészfórumon.

Budapest Építészeti Nívódíja Dicséretben részesült: 

H151 társasház (Bp., II., Hűvösvölgyi út 151/B)
Építész felelős tervező: Déri Dániel, Pásztor Ádám (Studio Kraft Építész Műterem)

Bástya utcai közpark (Bp., V., Bástya utca 1-11.)
Építész felelős tervező: Koszorú Lajos (Város-Teampannon Kft.)
Társtervezők: Ágó Mátyás Attila (JASIMA Kft.), Kenese István (Kenese Kft.)
Táj- és kertépítész tervező: Kétszeri Ádám Zsolt (Salmus Kft.)
A parkról cikk az Építészfórumon. 

Drechsler-palota (Bp., VI., Andrássy út 25.)
Generáltervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Építész felelős tervező: Bánáti Béla
A palotarekonstrukcióról cikk az Építészfórumon. 

Sasadi villa (Bp., XI., Botfalu utca 13.)
Felelős tervező: Földes László (Földes Architects)
A villáról cikk az Építészfórumon. 

Az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása (Bp., VI.,VII.,VIII.,IX.,X.,XIII.,XIX. kerületek)
(Lehel tér - Nyugati pályaudvar - Arany János utca - Deák Ferenc tér - Ferenciek tere - Kálvin tér - Corvin-negyed - Semmelweis Klinikák - Nagyvárad tér - Népliget - Ecseri út - Pöttyös utca - Határ út)
Építész tervezők: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Czigléczki Attila, Tóth Máté (sporaarchitects Kft.), Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs, Strak-Takács Orsolya, Hargitai Bence, Polonyi Viktor (Paragram Stúdió Kft.), Kosztolányi Zsolt, Klopp András (A Plusz Stúdió Kft.), Brückner Dóra (Bognár Kft.), Antal Máté, Tóth Zoltán (Bright Field Studios Ltd.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.)
Az M3-as metró felújított állomásairól szóló cikksorozat az Építészfórumon. 

Gratulálunk a díjazottaknak!