Közélet, hírek

Az Archikon projektje bekerült a Mies van der Rohe díj 40 esélyese közé

2022.01.17. 16:48

A Vizafogó utcai tagóvoda felújítása és bővítése egyedüli magyar projektként szerepel a shortlisten. Az öt döntőst februárban jelentik majd be.

Az Európai Bizottság és a Mies van der Rohe alapítvány bemutatta azt a 40 pályaművet, amelyek 2022-ben az Európai Unió kortárs építészeti díjáért, a Mies van der Rohe díjért versengenek. A shortlistre egyedüli magyar projektként került be az Archikon Építésziroda által tervezett Vizafogó utcai tagóvoda felújítása és bővítése, amely már több hazai szakmai elismerést is bezsebelt, így a 2020-as Budapest Építészeti Nívódíját és a 2019-es Média Építészeti Díját is. Részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk vele. 

A pályaműveket Európa 18 országából választották ki. Ausztriából öt (Neustift im Stubaital, Wiener Neustadt, Linz illetve kettő Bécsben), Franciaországból ugyancsak öt esélyes került be (Guécélard, Romainville, Saint-Jean-de-Boiseau és kettő Párizsban), ahogy Spanyolországból is (Cornellà de Llobregat, Puig-Reig és három Barcelonában). Belgiumból három épület gyarapítja a mezőnyt (Brüsszel, Ghent és Hasselt), további három Németországból (mindegyik Berlinben), Nagy-Britanniából (Helensburgh és kettő Londonban). Két esélyes épület található Dániában (Ebeltoft, Ribe), Finnországban (Helsinki, Vantaa), Lengyelországban (Oświęcim és Rybnik), valamint Portugáliában (mindkettő Lisszabonban). A többi kiválasztott munka Csehországban (Prága), Görögországban (Kourouta, Amaliada), Hollandiában (Tilburg), Magyarországon (Budapest), Norvégiában (Stavanger), Olaszországban (Turin), Romániában (Bukarest) és Szlovéniában (Ptuj) található. Az összes pályamű listázva ezen a linken érhető el. 

Az öt döntőst február 16-án jelentik be. Az EU Mies Award Day, illetve a díjátadó gála májusban lesz Barcelonában, a Mies van der Rohe pavilonban