Egyéb cikkek

Delta-terület, fejlesztés

2009.11.05. 12:49

1. helyezett 7-es pályamű
Pestterv Kft
vezető tervező: Sári István

1. helyezett

7-es pályamű
Pestterv Kft.
vezető tervező: Sári István
építész tervezők: Kovács Miklós, Kertész Beáta Borbála, Szász Zoltán
táj- és környezetrendezés: Burányi Endre

 

 

 


Részletes bírálat
A tervlapok megfelelően ábrázolják az elgondolást és ötletesen mutatják be a tervezési koncepciót.

A Balaton keleti kapujához érkező vendég egyből szembetalálja magát a Balatonra jellemző formai elemekkel, úgy az épületek alaprajza tekintetében, mint homlokzati megjelenítésében. Az egységes építészeti karakter magas szinten valósul meg.

A vasúti pálya megvalósulása esetén nagyon jó ötlet, hogy az eredetileg egyenesre tervezett vonalvezetés párhuzamosan követi az íves főutat. A vasútállomás lefedése is az egységes építészeti megjelenést erősíti. Az épületek átlagban kétszintesek és illeszkednek a város léptékéhez.

A vitorlás hajókat szimbolizáló épületek jól tükrözik Balatonfűzfő vitorlás múltját. A látványterven szépen megjelenik a Balaton és a város kapcsolata. A beérkezett pályaművek közül ez vizsgálta a közlekedési kapcsolatokat a legszélesebb körben. Ötletes a sugárirányú térszerkezet, ez is azt favorizálja, hogy minden irányból jól megközelíthető a városközpont. A közlekedési rendje logikusan van kialakítva, átlátható. A funkciókhoz közel, ötletesen kerültek kialakításra a szükséges parkolók.
Nagyjából egy csomópontba koncentrált a program, így viszonylag sok zöldfelület maradt a tervezési területen belül.

Az árbocokkal kijelöli a település középpontját, ezzel megfelelő iránytűt mutat az ideérkezőknek. A régészeti lelőhely egyenértékű szerepet kap a többi épülettel együtt.