Pályázatok/Nemzetközi

Falu Projekt: a Hello Wood csoportvezetők jelentkezését várja nyári alkotófesztiváljára

2015.03.31. 12:15

Vajon a jövő falvait a fenntarthatóság, a szükség vagy a szórakozás szempontjai fogják alakítani? Légy részese a Hello Wood párbeszédének, miközben együtt felépítitek közösségetek ideális falvát. Egy községet, amelyet a résztvevők terveznek, építenek és laknak. Április 15-ig lehet jelentkezni és május 3-ig kell beküldeni a pályamunkát, melynek idei témája a Falu.

Az idei táborba olyan meghívott workshop-vezetők érkeznek, mint az Invisible Studio és a Studio in the Woods alapítója, valamint a Cambridge-i Egyetem design-tanszékének munkatársa, Piers Taylor; az ArchDaily 2014-es Building of the Year díjának nyertese, a japán Katsuya Fukushima; illetve az izraeli székhelyű 72 Hour Urban Action alkotói csoport alapítói. A szervezők várják a további workshop-vezetők jelentkezését, felhívásuk alább olvasható:

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta: “India jövője a falvaiban rejlik”. A kortárs építészeti diskurzus ezzel szemben elsősorban a városok társadalomban elfoglalt szerepére koncentrál. Sokszor hallottuk, hogy immár a világ lakosságának fele él városokban. Mi lenne, ha egy pillanatra ellépnénk rögeszméinktől és újraértelmezve Gandhi híres mondását, kijelentenénk: “A világ jövője nyugszik a falvaiban.”

A falu a hagyományos értelmezés szerint az a legkisebb településegység, ahol a  közösség különböző szerepkörei építészeti formát kapnak. Kialakulása lassú folyamatok eredménye. A falu szerkezete, képe saját történelmi, társadalmi, politikai és környezeti összefüggésrendszerének leképeződése. Értelmezhető-e ez a folyamat fordítva? Egy újdonsült település meg tudja-e teremteni saját idő- és térbeli  beágyazottságát? Létrehozható-e egy falu egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők az építés mesterségét és politikáját gyakorolva nem csupán élhető szerkezeteket, hanem közösséget is építenek?A FALU PROJEKT 2015  - EGY MEGFORDÍTOTT URBANIZÁCIÓ PROPAGANDÁJA

Hagyjuk otthon a várost egy időre, foglaljunk el egy darabot a vidéki tájból és építsük fel saját településünket! Építészeket  és diákokat  arra kérünk, hogy hozzák magukkal a  tapasztalataikat, öröklött és a forradalmian új elképzeléseiket a faluról és nézzük meg, miként csiszolják össze ezeket a helyszín adottságai. Az építőanyag, a szomszéd telke és elsősorban a közösség céljai mind kötöttségek, amelyekhez képest ezek a tervek újraértelmeződnek.

Mindannyiunknak megvan a saját, kulturálisan beágyazott tapasztalata és ideája a faluról.

A FALU PROJEKT ellenpontozva a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját egy működő, instant község létrehozását célozza meg egy hét alatt. A falu főbb funkcionális egységeit; a közösségi tereket, lakóházakat és a piacot egy hagyományos település mintájára jelöltük ki, de a tábor során ezek egyben a szórakozás, öröm és együttlét tereivé vállnak. Milyen irányt vesznek majd a építészeti kísérleteink? Feltaláljuk-e az ideális vásári bódét vagy egy újfajta árukereskedelem bevezetése alakítja majd a piac terét?

Vajon a  jövő falvait  a  fenntarthatóság,  a  szükség, vagy a szórakozás szempontjai fogják alakítani? Légy részese ennek a  párbeszédnek, miközben együtt felépítjük közösségünk  ideális faluját! Egy községet, melyet a résztvevők  terveznek, építenek és laknak.
További információk a pályázati felhívásban.

A Hello Wood Európa egyik vezető építészeti tábora: a tavalyi év során 25 ország mintegy 120 építésze vett részt a nyári alkotótáborban. A Hello Woodon készült munkák két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. Ebben az évben, immár hatodik alkalommal rendezik meg a nyári tábort július 11 és 19. között, Csórompusztán Kapolcs mellett, amelyben a résztvevőknek 12 különböző installáció elkészítésére van lehetőségük. Az idei tábor társkurátora Muszbek Johanna, aki a Columbia Egyetemen szerzett mesterdiplomát, jelenleg pedig a new yorki Diller Scofidio + Renfro építészirodában dolgozik.

Az egy hét alatt felépített Hello Wood Falu a tábor után megnyílik a nyilvánosság számára is, és előadások és bulik helyszínévé válik. Az elkészült installációkat bemutató kiállítás a Kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat egyik kiemelt helyszíne lesz, megjelenik a Sziget Fesztiválon és a Design Hét Budapesten.

A szervezők diákok jelentkezését is várják a workshopok csapataiba. A diákok részére kiírt pályázati felhívás 2015. április 6-tól lesz elérhető a Hello Wood honlapján.

Itt elérhetőek az elmúlt év alkotásainak fotói és videója.

Szervező: Hello Wood Ltd. / Pozsár Péter, Huszár András és Ráday Dávid Projekt menedzser: Janota Orsi, Irodavezető: Lakatos Niki

Főszponzor: Jaf Holz Ungarn Ltd.

Sajtóiroda:  Vásony Nóra nora@zerocom.eu 0036 30 550 3192, Horváth András, andras@zerocom.eu, 0036 30 983 63 64

Sajtóközlemény