Nézőpontok/Vélemény

Felelősségünk tudatában

2014.05.29. 10:58

A győri építészképzés oktatóinak állásfoglalása a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának ügyében.

Eljött az a pillanat, amikor minden építésznek, kiváltképp a magyar építészoktatásban - legyen szó graduális vagy posztgraduális képzésről - részt vállaló, a következő építészgeneráció szemléletmódjáért felelősséggel tenni akaró építésznek, építész-közösségnek véleményt kell formálnia, majd hangosan és nyíltan kimondania. Fel kell vállalnunk, hogy megítéljünk egy olyan eljárást és a hozzá kapcsolódó "építészeti" tervet, melyek hosszú távú következményeivel számolni kell.

A győri építészképzés oktató közössége minden mozzanatában elítéli azt az eljárást, mely során a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára kiírt látványpályázat győztes tervét (Malom - építészek: Getto Tamás, dr. Hutter Ákos) félresöpörve, annak tervezőin tájékoztatás és indoklás nélkül átlépve Szőcs Géza kormánybiztos saját bevallása szerint egy személyben úgy döntött, hogy a szakmai zsűri által már a pályázat bírálata során is többszörösen megkérdőjelezett, ennek ellenére második díjjal jutalmazott terv reprezentálja hazánkat, hazánk építészetét Milánóban. Egy ilyen eljárás már nem csak megkérdőjelezi a magyarországi pályázati rendszerek tisztaságát, hanem nyíltan felvállalja, demonstrálja azok kényszernek tartott, felesleges voltát és teljes körű befolyásolhatóságát!

A győri építészképzés oktató közössége minden szempontból vállalhatatlannak és értelmezhetetlennek tartja az Alakor névre keresztelt, jelen pillanatban a fent összegzett eljárás folyamán megvalósításra kiválasztott pavilont. Ha ez a 'valami' építészet, ha ez a 'valami' méltó arra, hogy Magyarországot, a magyar társadalmat, a magyar embereket és a magyar építészetet fél éven át a világ előtt képviselje, akkor amit mi mindannyian az építészetről gondoltunk és gondolunk, az teljes tévedés; akkor a munkánk a győri építészoktatás elmúlt tizenkét évben ugyancsak tévedés, mely során a hallgatókat félrevezettük; akkor a minket megelőző építészgenerációk sora mind tévedett.

A győri építészképzés oktató közössége minden szempontból kiáll a szakmai szempontok alapján kiválasztott győztes terv megvalósítása mellett és támogatja Gettó Tamás és dr. Hutter Ákos építészeket; valamint ezúton felszólítja a döntéshozókat jelen elhatározásuk visszavonására, mert az lejáratná Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt.

A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének nevében:

Bodrossy Attila, Czigány Tamás, Cságoly Ferenc, Arnóth Lajos, Cseh András, Deák F. Tamás, Eke Zsolt, Ekler Dezső, Élő József, Farkas Vajk, Fodróczy József, Gábor Erika, Géczy Nóra, Golda János, Herdics Ágnes, Horváth Sándor, Horváth Tamás, Imre Krisztián, Jakab Csaba, Katona István, M. Fábián Edit, Müller Anikó, Nagy András, Németh Arnold, Németh Dávid, Németh Edina, Németh Géza, Pethő László, Petrovicz Attila, Radnóczi László, Román László, Simon Beatrix, Stein Júlia, Szaksz Vince, Tátrai Ádám, Tóth Györgyi, Tutervai Mátyás, Ujvári Zoltán

 

Győr, 2014. május 29.