Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Felhők felett az ég - a VÁCI1 tervezésének rövid története

2012.01.27. 12:31

Kőnig Tamás ebben a cikkében összefoglalja a VÁCI1 tervezéstörténetét, bepillantást engedve az ingatlanboom időszakában oly gyakori tervezési kényszerházasságok létrejöttébe és működésébe. Wagner Péterrel együtt nekik szerencséjük volt, mert a fejlesztő által kijelölt Christian Biecher francia tervezővel sikeres volt az együttműködés. Ugyanakkor a cikkből is kitűnik, és sokan tapasztalatból tudják, hogy az ilyen projektekben azért egyáltalán nem könnyű a helyi tervezők érdekeinek érvényesítése. A Váci1 pazar épülete most végre megújult, amiről Zsitva Tibor fotói tudósítanak addig is, amíg a házat teljesen birtokba nem veszik az új üzletek és vásárlóközönségük.

Kőnig Tamás ebben a cikkében összefoglalja a Váci1 tervezéstörténetét, bepillantást engedve az ingatlanboom időszakában oly gyakori tervezési kényszerházasságok létrejöttébe és működésébe. Wagner Péterrel együtt nekik szerencséjük volt, mert a fejlesztő által kijelölt Christian Biecher francia tervezővel sikeres volt az együttműködés. Ugyanakkor a cikkből is kitűnik, és sokan tapasztalatból tudják, hogy az ilyen projektekben azért egyáltalán nem könnyű a helyi tervezők érdekeinek érvényesítése. A Váci1 pazar épülete most végre megújult, amiről Zsitva Tibor fotói tudósítanak addig is, amíg a teljes házat birtokba nem veszik az új üzletek és vásárlóközönségük.


Az Első Pesti Takarékpénztárból VÁCI1

A VÁCI1 Üzletközpont bemutatásához röviden összefoglalom a tervezés történetét, mert az önmagában is tanulságos lehet. (Főleg így, utólag.) A dolog úgy kezdődött, hogy valamikor 2005-ben kaptunk egy telefont, egy akkor még potenciális helyi vezetőtől, hogy az ORCO nemzetközi ingatlanfejlesztő cég budapesti megjelenést tervez, és ennek előkészítéséül meghívja hat magyar és hat külföldi építésziroda képviselőit egy ebéd keretében történő beszélgetésre.

 

 

 

Akkor mi már túl voltunk jónéhány épületrekonstrukciós feladaton, így kerülhettünk a meghívottak közé. Az ebéd az Andrássy úton, egy étterem különtermében volt, jót csevegtünk, majd különbusszal városnézésre indultunk - elsősorban a külföldiek kedvéért -, megnéztük a Vörösmaty tér sarkán a volt tőzsdepalotát, az üresen álló Divatcsarnokot, a Szervita téri parkolóházat és a külső Váci úton egy üres telket is. Mindezeket annak illusztrálására, hogy az ORCO milyen fejlesztésekre készül.

 

 

 

Néhány hét után felkérést kaptunk arra, hogy gondolkodjunk a Tőzsde és a Divatcsarnok esetleges kereskedelmi hasznosításának építészeti elvein, majd ismét néhány hét után egy prezentációt is kértek, most már csak a Váci utcai házról, valamint magunkról is, bemutatkozásként az ORCO ideutazó külföldi vezetőinek. Még ugyanebben az évben, referenciapályázat keretében elnyertük a Váci utca 1. alatti, volt Első Pesti Takarékpénztár épületrekonstrukciója tervezésének jogát. Mindeközben az akkor már tulajdonos magyar projektcég képviselői világossá tették, hogy minden egyes munka tervezését egy általuk ismert külföldi és egy megfelelő referenciákkal, illetve helyismerettel rendelkező magyar cég együttműködésében képzelik el.

 

 

 

Péterrel (Wagner Péter DLA építésszel, aki évfolyamtársam volt az egyetemen, és aki már több, mint harminc éve a munka- és cégtársam) némi gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy belemegyünk - az akkor még az általunk nemigen ismert - Christian Biecher francia építésszel való együttdolgozásba, de csak addig és akkor, ha a közös munka nem csak az általa elképzeltek lerajzolását, aláírását és levezénylését jelenti, hanem valós együtt-tervezést. Ennek legálissá tétele érdekében Biecher magyarországi alkalmi tervezői jogosultságát is elintéztük az Építész Kamaránál. A tervezési szerződés meg is köttetett, sajnos úgy, hogy a kinti ORCO Christian Biecher párizsi irodájával szerződött, jogilag tehát mi neki dolgoztunk, viszont az összes szakági tervező a mi altervezőnk volt, valamint az összes hatósági, szakhatósági egyeztetést és engedélyeztetést is nekünk kellett lefolytatni. (Ennek a felállásnak később elég sok - elsősorban gazdasági, ügyintézési - hátránya volt.)

 

 

 

Az együttműködés jól alakult. Bár az építtetői elvárás az eredetileg emlegetett "Harrods-típusú, elegáns, belvárosi áruház" felől jól érezhetően elmozdult a "bevásárlóközpont" irányába, a rekonstrukció, a továbbtervezés elveiben tulajdonképpen korán megegyeztünk. Megtaláltuk a ház feltétlenül megőrzendő, rekonstruálandó részeit, kijelöltük a fejlesztés helyeit, és kitaláltuk az általunk tervezett átépítés kormegjelölésének módját is. Néhány (az építtetői körrel és az illetékes hatóságok képviselőivel, illetve például az akkor építés alatt álló Vörösmarty téri irodaház építészével, Fazakas Györggyel az utcaszint alatti esetleges kapcsolatról folytatott) kísérleti egyeztetés után elfogadtuk és minden érintettel elfogadtattuk, hogy elég nagy probléma a belvárosban az áruszállítás ügye, további személygépkocsiforgalmat generáló parkolóhelyet nem telepítünk. A rekonstruálandó és az új területek ígényszintje is körvonalazódott, az új funkcionális, belső közlekedési elrendezést, a jellemző anyaghasználatot is kitaláltuk.

Néhányszor mi is jártunk Biecher párizsi irodájában, de jellemzően ő jött Pestre, és később egy munkatársát az irodánkba is telepítette. 2006 szeptemberében koncepcióterv készült, novemberében tanulmányterv. Lefolytattuk a szükséges egyeztetéseket, lezajlott a műemlékes tervtanács, 2007 februárjában kiadtuk az építési engedélyezési tervdokumentációt, a terv megkapta az építési engedélyt. 2007 májusában dokumentáltuk a rekonstrukció tendertervét. Az addigi terveket építészként hárman jegyeztük (Biecher, Wagner, Kőnig), folyamatosan közreműködő építész munkatársaink Párizsból Rony Levy, saját irodánkból pedig Kűhn Péter, Holtság Ágnes és Rimely Ádám voltak.

 

 

 

Hosszú szünet következett, mert az ORCO nem tudta megkezdeni az építkezést. Később lezajlott a fővállalkozási versenyeztetés is, melyet a Hérosz Építőipari Zrt. nyert meg, a rekonstrukciós munkákat a Reneszánsz Zrt. kapta. A kiviteli terv elkészítése érdekében irodánkat is megkeresték, de a hosszú időkimaradás, a korábbi gazdasági jellegű problémák, de főleg egyéb tervezési feladataink (elsősorban a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciójának tervezése) okozta leterheltség miatt úgy döntöttünk, hogy ebbe már nem vágunk bele. Így a kiviteli terv készítése Szécsi Zsolt csapatához került, de néhány szakági tervező kollégánk ebben a tervezési fázisban is (tudtunkkal) dolgozott. A kivitelezés mára gyakorlatilag befejeződött, a használatbavétel folyik. Egyetemi hallgatóinkkal időnként részt vettünk illetve veszünk helyszíni bejáráson. Természetesen vannak észrevételeink, de a munka összességében vállalhatónak látszik. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vonatkozó, Biechernek és nekünk címzett határozatait azóta is megkapjuk az irodánkban.

 

 

 

A történet - a munka utóélete illetve a vonatkozó sajtómegjelenések, így - a szerzői jogi kérdések szempontjából is érdekes, és talán a kollégák számára is tanulságos. Az ORCO gazdasági tevékenységével foglalkozó 2008-as HVG cikkben nem túl előnyös környezetben jelentünk meg. Helyreigazítási kérelmünknek (mellékelve) tisztességgel helyet adtak. 2011-ben az Új Magyar Építőművészet egyébként gyönyörű cikke is - cégnevünk feltüntetése mellett - csak a kiviteli terv készítőit említi tervezőként. Az Építési Megoldások 2011/4 számának stáblistájában mindenki szerepel, de a rekonstrukció eredeti építész tervezőinek egyike sem. Még Biecher sem.

 

 

 

Kőnig Tamás dla
építész, ügyvezető

[aszerk: a tervek bemutatásához mellékeltünk pár képet a Kőnig és Wagner Építésziroda által készített, rendkívül gazdag archív fotókból. Az eredeti építészeti terveket itt lehet megtekinteni >]


Váci1 - Tőzsdepalota
építész tervezők: Christian Biecher, Kőnig Tamás, Wagner Péter (engedélyezési terv)
építész tervezők: Szécsi Zsolt, Juhász Ágnes, Kozma Klára - ÖTSZ (kiviteli terv)
tervezés éve: 2007-2009
kivitelezés éve: 2008-2011
generáltervező: ÖTSZ (kiviteli terv)
tartószerkezetek: Szabó Balázs, Markovits Péter, Bécser Pál, Richter János, Nagy Péter, Mahler Judit, Buzás Hajnalka, Fülöp Judit, Szenner Gabriella - MTM Kft.
épületgépészet: Erhardt Lajos, Erhardt Péter - Novoterv Kft.
épületvillamosság: Kovács Lászlóné Homonnay Zsuzsanna - Inter Ház Tech Mérnöki Iroda Bt.
generálkivitelező: Hérosz Zrt. - Visy Gergely, Világosi Péter, Kiss Sándor, Vas Attila, Váradi Csaba, Kalach Krisztián, Szabó Krisztián
műemlék restaurálás: Reneszánsz Zrt.
megrendelő/építtető: Yuli Kft. (ORCO Group) - Király Márton, Korsós Ágnes
lebonyolító: Flaisz Tamás, Bodnár Emőke
tervellenőr: Farkas József - EC Harris


Kapcsolódó oldalak:

 

VÁCI1 - bemutatjuk az átalakítás koncepcióját

A Váci utca 1. átépítése - statikus szemmel