Közélet, hírek

Folytatódnak a bontási munkálatok a Diplomata-házon

2022.01.12. 17:28

Épp mai cikkünkben számoltunk be arról, hogy a fővárosi önkormányzat helyi védelem alá venné – számos más budapesti épülettel együtt – az egykori Diplomata-házat, a helyszínen járva azonban azt tapasztaltuk, hogy jelentős bontási munkálatok zajlanak a tömbön. A belső terek bontása már korábban megtörtént, most pedig már az ablakok sincsenek a helyükön, valamint a homlokzatba is belevágtak.

A Szentháromság téren álló, Jánossy György és Laczkovics László által tervezett, később Burg Hotelként ismert épület sorsával kapcsolatban 2021 őszén kaptak szárnyra a hírek, miszerint a helyén tudományos konferenciaközpont jöhet létre azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz kötődő Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) alapítványhoz került.

A koncepció konkrétumai sokáig nem voltak ismertek azon kívül, hogy a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusban képzelik el a leendő épületet, melynek homlokzati képe és magassága megegyezik a háború előtti eredeti állapottal, amikor is három különálló ház állt itt egymás mellett.

Ugyanakkor Reisz Ádámtól, a terveket jegyző RAPA Architects vezető építészétől nemrég megtudtuk: nem teljes rekonstrukció valósul meg, hanem egy vállaltan új, ám a háború előtti állapotot idéző házat képzeltek el a Mátyás templom szomszédságában. Cikkünkben a látványterveket is bemutattuk.

Az 1971 és 1981 között épült Jánossy-Laczkovics ház megmaradásáért a közelmúltban többen is kiálltak a szakma soraiból, köztük a MÉK és a MÉSZ is, a Huszonkettesek Építészcsoport pedig kérvényezte a védetté nyilvánítását. A fővárosi önkormányzat jelenleg a településkép védelméről szóló rendelet módosításán dolgozik, amely által helyi védettséget kaphatna az épület – ez azonban a körülményeket tekintve meglehetősen kétesélyes. Az épületben ma is komoly munkálatok zajlottak, a homlokzatok nyílászáróinak javarészét már eltávolították, illetve az első emeletek parapet falait bontották el ottjártunkkor.