Épülettervek/Hallgatói terv

Futura magtár másodszor

2009.08.17. 09:20

Az új épülettel kapcsolatban négy fő szempontom volt: tisztelet a régi épület előtt, minimális hozzáépítés, rámpa, több természetes fény. Németh Dávid diplomaterve a mosoni Futura magtár átépítésére.

A mosoni Futura magtár Lenzsér Péter által jegyzett átépítési tervét a közelmúltban bemutattuk. Íme itt van a hallgatói diplomaterv, ugyanerre a házra, ugyanezzel a funkcióval.

„Egy kiállítás, ahol a tárgyakhoz nyúlni kötelező, a hely, ahol égnek áll a hajad, és a kerék négyszögletű.”

Bevezető

Diplomamunkám témájául egy régi magtár és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló épület megtervezését választottam, amelybe a budapesti Csodák Palotája kihelyezett részlege költözne. Az épület Mosonmagyaróváron, lakóhelyemen található.

 

 

Helyszín környezetének elemzése
A tervezési terület Moson városrészben található, a Szent István út és a Magtár utca határolja. Itt áll a Futura magtár, amely a város életében valamikor nagy szerepet játszott gabonakereskedelem emlékét őrzi. Van még egy raktárépület is, amely lebontásra kerül. Az épület előtt található egy nagyobb teresedés, valamint mellette, illetve mögötte építésre alkalmas terület.

A feladat egy több mint 200 éves magtár bővítése az új funkcióhoz igazítva. Célom egy olyan bővítés volt, amely a magtár meglévő épületét kiegészítve látja el a kiszolgáló, közlekedő funkciókat és maga a magtár épülete lenne a kiállító tér. A Csodák Palotája nem klasszikus értelemben vett kiállítótérre hasonlít, hanem inkább egy nagy játszótérre, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól tudják érezni magukat. Itt a látogatók saját fizikai és szellemi képességeiket, érzékszerveiket próbálhatják ki játékos keretek között.

Az új épülettel kapcsolatban négy fő szempontom volt: tisztelet a régi épület előtt, minimális hozzáépítés, rámpa, több természetes fény.

 

 

A tömegformálásnál fontos szempont volt, hogy a régi épület - Moson egyik legkarakteresebb épülete - gyönyörű formájában ne sérüljön, viszont valami olyan egység jöjjön létre, amelyben különválik a régi és az új. A hozzáépítés a minimalizmus jegyében tükrözze a mai kor forma-, illetve anyagvilágát. Az új épületrésznél fontos szempont volt még, hogy minimális legyen a bővítés mértéke (ez 5.57 méter széles lett, az épület hosszanti oldalánál).

A belső közlekedésnél elsőrendű szempont volt, hogy rámpával legyen megoldva, amely a játszótér-hatást erősíti azzal, hogy össze vissza lehet rajta haladni, futkosni. A régi, kis ablakokkal lyuggalt magtárrész bevilágítása elég csekély. A természetes megvilágítás fokozását a régi ablakok tok nélküli ablakokkal való kicserélésével, valamint az új épületrész tetején elhelyezkedő felülvilágítóval oldottam meg. A rajta átszűrődő fény a levett tetőfedés miatt és a födémáttöréseknek köszönhetően az alsóbb szintekre is eljut.

 


 

A két épületrész közötti egység fokozására a belső térben is törekedtem. Az anyaghasználatban az új részen minden burkolat fehér, a kiegészítő tárgyak pedig fából vannak - utalván a hagyományos anyagokra – igaz, egyszerű formavilággal. A régi részben pedig az új tárgyak anyagai mind fehér színt, minimalista formát kaptak , hogy ezzel is a régi értékek legyenek kiemelve.

A magtári épületrész megjelenésében nem változott, felületi megjelenésében fehér festést kapott. Az új épületrész cor-ten acél burkolatot kapott, ami anyaghasználatban kifejezetten mai, de megjelenésében régies hatást kelt.

Németh Dávid
diplomaterv 2009.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Épülettervezési tanszék

Konzulensek:
Czigány Tamás – építészet
Győrig Kálmán – épületgépészet
Börzsei Tamás – statika