Épületek/Középület

Győztest hirdettek Szaúd-Arábia új repterére kiírt tervpályázatán

2022.12.21. 12:03

A MOL tornyot is jegyző Foster + Partners nyerte a Szaúd-Arábia új nemzetközi repülőterére kiírt tervpályázatot. A Rijád városába tervezett mesterséges oázis turisztikai és kereskedelmi szempontból fontos új globális, logisztikai központja lehet a régiónak.

A főváros új repülőterét a jelenleg regnáló szaúdi király után, Salman Király Nemzetközi Repülőtérre keresztelték. Rijád a 19. századig egy fallal körülhatárolt 1 négyzetkilométeres városként létezett, jelenleg Szaúd-Arábia legnépesebb városa, hozzávetőlegesen 7.6 millió lakossal. A jelenlegi repülőtér a várostól 35 kilométerre található, az új létesítmény az 57 négyzetkilométeres területével a világ egyik legnagyobb közlekedési csomópontja lehet. 2050-ig bezárólag 185 millió utast és 3.5 millió tonna teherszállítmányt lesz képes befogadni.

Az iroda egy fenntartható és emberközpontú repülőtér tervezésére törekedett, a Leed Platinum tanúsítványát megcélozva és megújuló energiára támaszkodva. Kérdés, hogy a látványtervek zöld oázisait miként lehet racionális energiafelhasználással fenntartani egy olyan földrajzi adottságokkal rendelkező helyszínen, ahol éves szinten 10 cm csapadék esik, a leghűvösebb hónap átlaghőmérséklete pedig 20,2 Celsius-fok. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Foster & Partners 2020-ban kilépett az Architects Declare – klímavédelem mellett elkötelezett– szervezetből, mivel nézeteltérésbe kerültek egy másik szaúdi privát repülőtér megtervezése kapcsán.

„A jövő felé tekintve, az új Salman Király Nemzetközi Repülőtérre vonatkozó tervünk egy egybefüggő hurokként képzeli el újra a tradicionális terminál épületet. A repülőtér várócsarnoka összeköti az utasokat a város érzékelésének élményével, a természeti elemekkel, a temperált fénnyel és a legmodernebb berendezésekkel."
Luke Fox, Foster + Partners vezető építésze

A Foster + Partners ígérete szerint a tervek továbbdolgozásakor „Rijád identitását és a szaúdi kultúrát figyelembe vevő élményt hoznak majd létre" a látogatóknak és az átszálló utasoknak. Az épület valóban megeleveníti a hagyományos keretes beépítésű, matracszerűen terjeszkedő iszlám építészetet.

Az „aerotropolis" célja, hogy a vásárlás új gigaélményét teremtse meg, ahol csúcsminőségű terek és kényelmi szolgáltatások várják a világot átszelő utasokat. A koncepció kulcsa egy mesterségesen fenntartott természetes folyosó létrehozása, mely hurokként köti majd össze a reptér termináljait.