Egyéb cikkek

Jászberényi óvoda tervpályázat

2006.03.11. 18:23

Rangsorolás nélküli díj
OPAQ Bt. - Kiss Ida, Matúz Melinda, Németh Tamás, Szabó P. Nándor, Kamarás Bálint, kerttervezés: Új Irány - Tihanyi Dominika, Kovács Árpád

Jászberényi nyolc nevelőcsoportos központi óvoda tervjavaslata

Rangsorolás nélküli díj (1.000.000,- Ft)
„3” sorszámú pályamű: OPAQ Bt.

Kiss Ida
Matúz Melinda
Németh Tamás
Szabó P. Nándor
Kamarás Bálint

Kerttervezés: Új Irány
Tihanyi Dominika
Kovács Árpád


A Műszaki leírás részlete (A teljes szöveg és a kert leírása pdf-ben olvasható)

A gyermekek három éves korukra már otthonosan mozognak családjuk környezetében. A szülők, nagyszülők és testvérek védőgyűrűjéből már néha maguk is elindulnak kisebb-nagyobb felfedezőutakra, szeretnék megismerni az otthonon túli tájakat, elérkezett az ideje a tágabb közösségi életre való felkészülés megkezdésének. A kicsikben a én-tudat megerősödésének ezen fokán igénylik a környezet birtokbavételét, sőt a későbbiekben már alakítását is. Az óvoda nem „csomagmegőrző”, hanem aktív cselekvési tér, ahol az óvónők személyreszabott, a tehetségek gondozásán és a lemaradottak felzárkóztatásán alapuló pedagógiai programok alapján foglalkoznak a gyermekekkel, hogy felkészüljenek az iskolai évekre: két-három év alatt képesnek kell lenniük az ott oktatott ismeretanyag befogadására.

Az óvoda funkcionális rendszere – építészeti koncepció

Az óvodák funkcionális rendszere két fő csoportra bontható:
- a gyermekek által használt terekre (foglalkoztató, tornaszoba, mosdók);
- a kiszolgáló funkciókra (vezetőség, adminisztráció, gépészet, konyha, műhelyek).

A pályázati kiírásban ezeken felül szerepel még egy olyan többfunkciós tér (nagyterem) kialakításának az igénye is, amely az óvodán kívül a város számára is nyújt használati lehetőséget. A 300 m2-es termet ezért közvetlenül a bejárat mellett helyeztük el, előtere megegyezik az óvoda előterével, forgalma az óvoda működését nem zavarja, mert a nagyméretű belső páció a kisgyerekek terétől leválasztja a külsős forgalmat. A terem közönségének kialakított mosdóblokk az előtérből megközelíthető. A nagyterem hátsó „színészbejárót” is kapott az óvoda felől, így a gyermekek által rendezett eseményeken az előadások oldalszínpadjaiként is funkcionálhat az ott kialakított teresedés. Ugyancsak a nagyterem közelében lett elhelyezve a szülői öltöző és mosdó, ami az előadások alkalmával a fellépőknek (bohócok, gyermekmatiné fellépői, zenészek) is biztosíthat átöltözési, sminkelési lehetőséget.