Épületek/Irodaépület

Kék - fehér - piros - Attaboy iroda

2016.02.18. 15:31

Kék, fehér és piros szín jelenik meg az Attaboy iroda minden szegletében és berendezési tárgyain, még a plafonon végigfutó vezetékeken is. A Szabó GáborSzupernova által tervezett munkahelyen utunkat az Óz, a nagy varázslóból ismert sárga út vezeti az őrségi fából készült egyedi bútorok között, s ha eltévednénk, térképek segítenek visszatalálni. 

A Szupernova 2014-ben kapott megbízást egy korábbi munkájuk (a Loffice coworking iroda) alapján az Attaboy iroda belsőépítészeti tervezésére. A megbízó, vagyis az Attaboy egy olyan irodát szeretett volna létrehozni, melyben marketingesei, cégvezetői, illetve többi cége is helyet kap. Bár a tervezés és megvalósítás alatt még csak ételkiszállitással foglalkoztak, a projekt elkészülte után egy bisztrót is nyitottak, melynek megtervezésére szintén a Szupernova csapatát kérték fel. Az irodában több helyen is látható az Attaboy logó, és annak színeivel (kék-piros-fehér) harmonizáló lámpák, zsinórok, egyéb berendezési tárgyak. Mivel az iroda elkészülte után megkezdték a Bisztró épitését, és megváltoztatták többek között a cég logóját is, nincs sok hasonlóság a két hely között.

A megrendelő bízva a csapat korábbi munkáiban, teljesen szabad kezet adott a design kialakításában. Funkcionálisan két zárt irodát, egy 4 fő számára alkalmas tárgyalót, illetve egy 12 fős tárgyaló- és oktató teret kellett a 260 m2-es térben elhelyezni. Az iroda többi részére nézve elvárás volt, hogy legyen nyitott, egybefüggő, ugyanakkor különböző funkciók ellátására is alkalmas.

A nyitott térben konyha, étkező, öltöző, nyomtatóhelyiség, valamint kétszer 8 fő számára alkalmas, nagyobb munkatér kapott helyet. A munkaállomások részére szigeteket alakitottak ki, melyeket egy az Óz a nagy varázsló által inspirált sárga út, valamint térelválasztó bútorok határolnak el egymástól. A szigeteket zöld padlószőnyeggel fedték le.

Az elválasztó bútorok belül, a dolgozók felől mappa- és irattartóként használhatók, kívül, a sárga út mentén pedig régi iskolatérképeket kasíroztak fel rájuk. A térképek nyitottságot, szabadságot, utazást, nagyvilágot, múltat idéznek, így adva különleges atmoszférát az irodának. A cég vendégei is sokszor időznek el egy-egy régi térkép előtt, azon mélázva, hogyan is működött régen a világ. A "térkép bútorok" magassága csak 140 cm, a tér teljesen átlátható maradt.

A közös étkezés közösségépítő szerepe miatt az étkező nyitott, a központi helyet pedig egy nagy, őrségi tölgyfából készült asztal tölti be, melyet a Szupernova tervezett. A falon a Cole and Son Woods tapétája köszön vissza, így a dolgozók egy virtuális nyírfaliget mellett fogyaszthatják el elemózsiájukat.
Az irodában található bútorokhoz használt pajtafát a tervezők őrségi útjaik során szerezték be. Az Attaboy irodában számos egyedi tárgy kapott helyet, ilyen például a bejáratnál található fa falburkolat, melyen az embléma is látható. Szintén egyedi megoldás a bádogosműhelyből összeszedett hulladékdarabokból egymáshoz forrasztott üzenőfal, melyen a dolgozók üzeneteket, programfüzeteket oszthatnak meg egymással - így legalább nem minden online történik. Az egyik oszlop köré egy kör alakú várakozót gyártottak a vendégek számára. A szintén az Őrségből származó tüzifa rönkök asztalként, vagy lerakóként funkcionálnak.

Munka közben alakult ki a teljes mennyezet koncepciója, mely eredetileg álmenyezet volt, felette gépészettel. A mennyezeten különféle szabadon hagyott csövek között a világítást bádoglámpákkal oldották meg. A hagyományos fehér álmennyezet alkamazása helyett így jóval nagyobb lett a belmagasság, és mellesleg ez a mennyezet izgalmas, ipari hangulatot ad a térnek. Ahogy minden kis szegletében az irodának, ezen a felületen is a kék-piros-fehér színek dominálnak.Folyt. köv.: Attaboy Bisztró 


Horváth Réka Lilla