Közélet, hírek

Kiderült, mi lesz a Tétényi úti szolgáltatóház sorsa: új kelenföldi városközpont épül

2021.09.13. 10:42

A területen nem épül torony-, vagy lakóház, a jelenlegi piac is megmarad, az új tulajdonosnak pedig garantálnia kell, hogy a szolgáltatások ára nem emelkedik - mondta el sajtótájékoztatón Újbuda alpolgármestere. A helyszín megvásárlására építészeti tervek benyújtásával lehet pályázni, azokat pedig a helyi lakosokkal is véleményeztetik.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy eladná a Fővárosi Önkormányzat a Tétényi úti üzletközpontot. A jelenleg is használatban lévő fővárosi tulajdonú ingatlan négy épületből áll, piac, lottózó, szupermarket, bankfiók és fitness központ is működik benne. Az épületek, amelyek most a Budapest Vásárcsarnokai Kft. által bérbeadottak, a pályázati kiírás alapján teljesen elbonthatóak. A ´70-es évekbeli, összesen 12 ezer négyzetméter nettó alapterületű üzletközpont jellegzetessége az épületeket "összefogó" fedett sétálóutca, illetve az emeleten lévő sétáló terasz nagy lepényrésze. 

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a napokban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés és a XI. kerület döntése alapján új kelenföldi városközpont épül. Az új központ a régi Olimpia mozi helyén valósul meg, ahol most több bankfiók és üzlet is működik. Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármestere hangsúlyozta: a helyszínen nem épül torony-, vagy lakóház, a jelenlegi piac is megmarad, a terület új tulajdonosának pedig garantálnia kell, hogy a szolgáltatások ára nem emelkedik. "Az változik, ami változásra érett", fogalmazott a politikus, akinek szavai szerint közösségi terekkel, találkozóhelyekkel is bővülnek a már meglévő funkciók. A helyszín megvásárlására építészeti tervek benyújtásával lehet pályázni, azokat pedig a helyi lakosokkal is véleményeztetik.

A kelenföldi városközpont, amelynek a Tétényi úti üzletközpont is része, Zilahy István és Bada József tervei alapján épült meg a ´70-es években, szerepelt az idei Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában bemutatott projektben, a 12 budapesti modern épület múltját, jelenét és jövőjét felvázoló Othernityben.