Közélet, hírek

Kiírták a közbeszerzést a Szent János Kórház 27-es épületének megújítására

2022.08.30. 11:43

A nettó 5387 m2 alapterületű műemlék épületben 101 ágyas pszichiátriai részleget helyeznének el az átalakítás és bővítés után. 

Keresik a kivitelezőt az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakításának keretében a 27-es számú épület átalakítására és bővítésére - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Mivel az érintett épület műemlék, így a teljes felújításnak a műemléki hatóság felügyelete és a műemléki szakértő javaslatai mentén kell haladnia, figyelembe véve az orvos-szakmai igényeket, valamint az építészeti-műszaki minőségi elvárásokat, írják. 

A pinceszinten, annak belső udvarokban történő bővítésével helyezik el az általános igényeket szolgáló funkciókat, így például a könyvtárat, tornaszobát, tankonyhát. A pinceszinti felújítással erre szintre kerülnek egyes kiszolgáló funkciók is: a raktárak, központi öltözők, gépészeti és elektromos terek.

A földszinten három osztály funkciói kapnak helyet, melyek mind kertkapcsolattal rendelkeznek majd. Itt alakítják ki az aktív részleg tereit a keleti szárnyban, saját belső udvarral, 17 ággyal. A nappali kórház terei a keleti udvarbeépítésben és a földszintes szárny tereiben lesznek, a pszichoterápiás osztály betegszobái és egyéb szükséges terei pedig a nyugati szárnyban, 15 ággyal. A földszint északi szárnyába a járóbeteg-ellátás egyéb terei kerülnek.Az első emeletre költözik be az aktív részleg második szintje, a keleti szárnyban, 18 + 6 ággyal, a rehabilitációs osztály első szintjét a nyugati oldalszárnyban alakítják ki a szükséges funkciókkal, 9 ággyal, illetve ide kerül a pszichoterápiás osztály 3 további szobája is 9 ággyal. Az északi szárny itt a vezetőség működéséhez szükséges tereket és a kiszolgáló funkciókat tartalmazza.

Az épület második emeletére kerül a gerontológia osztály 12 ággyal, valamint a rehabilitációs osztály második szintje a nyugati oldalszárnyban a szükséges funkciókkal, 12 ággyal, a teraszok részleges beépítésével. Az északi szárny irodahelyiségeket és kiszolgáló funkciókat fed le. Az épület tetőterébe kerülnek a gépészeti rendszerek, illetve a meglévő beépítés tereibe, az északi lépcsőház mellé két pszichológusi dolgozószoba.A felújítás során teljesen elbontanak két, az épülethez "hozzáragasztott" toldalékot (az egyikben pszichológia helyiség, a másikban raktár található), illetve az épület déli főbejáratánál lévő földszintes közlekedőt, tárgyalót és folyosót tartalmazó épületrészt is. 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Szent János Kórház teljes, közel 150 ezer négyzetmétert felölelő területének megújítását a TSPC és konzorciumi társa, a CÉH+ tervezi. A közel 50 épületből álló kórház fejlesztése kiemelt kormányzati projekt, amiről tavaly Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője úgy nyilatkozott: "Mára hatalmas a különbség a kórházban dolgozók szaktudása, odaadása és a munkakörnyezetük között, ezt a különbséget szeretnénk az építészet eszközeivel enyhíteni. Célunk egy modern, jól szervezett épületegyüttest megtervezni, amely ötvözi a Szent János kórház építészeti örökségét a modern orvostudomány méltó körülményeivel."

A hatalmas volumenű projekt megvalósulásával kapcsolatban ugyanakkor még vannak kérdőjelek. Nemrég írtuk meg, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter közzétett 117 kiemelt állami beruházást, amit felülvizsgál a kormány, ebben a listában pedig az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakítása is szerepel. Az áttekintés előzménye egy június 4-én megjelent kormányhatározat, amelyben a központi költségvetés kiadási oldalát érintő intézkedésekről döntöttek, így arról is, hogy felfüggesztik a kivitelezés alatt még nem álló állami beruházásokat. A felülvizsgálat eredménye egyelőre még nem ismert,

A most kiírt közbeszerzési eljárást feltételesen indították meg, ugyanis az ajánlatkérő, azaz az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatásra irányuló igényt fog benyújtani. A finanszírozást illetően az ajánlatkérő az uniós RRF - Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretein belül valósítaná meg az eljárást.

 

A cikksorozat megjelenését az Építészfórumon a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.