Közélet, hírek

Király utca 15. - hallgatói ötletpályázat eredménye

2013.04.29. 08:19

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ és a KultUnio – Budapest Multikulturális Negyede 2013. február 27-én írt ki hallhatói ötletpályázatot a Budapest, VII. kerület, Király utca 15 szám alatt található zsidó gettó fal fogadóépületének földszinti homlokzat-rekonstrukciójára.

Az ötletpályázat célja egy kreatív együttműködés létrehozása a civil szféra és a vállalati közeg között. A pályázók feladata a Magyar Telekom Civil Liciten felajánlott pénzösszege, az általa biztosított önkéntes munkaerő, valamint a Baumit Kft. által szponzorációs formában felajánlott anyagai hozzájárulás lehető legeredetibb, és hatékonyabb módon történő felhasználása volt.

Pályázat további célja ehhez az összefogáshoz építészeti ötletetek begyűjtése a hallgatóktól.

A hallgatói ötletpályázat bírálati szempontjai igen szigorúak voltak. A Bíráló Bizottság értékelési elvei:

  • a pályáztató a pályázóktól kreatív, innovatív, de megvalósítható megoldásokat vár,az igényes pályamű figyelembe veszi a különleges helyszíni adottságokat: a műemlékház lakottságát valamint azt, hogy a városi túrák alkalmával számtalan turista halad át az udvaron,
  • fontos szempont, hogy a pályamunka tartós, időjárás-, és amortizáció-biztos legyen,
  • a pályamunka tekintettel van az épített környezet értékeire, képes annak gazdagítására oly módon, hogy illeszkedik a műemlékként védett területbe,
  • a pályamunka figyelembe veszi a Magyar Telekom szellemiségét („Connected life and work”),
  • betartja a pályázat szövegében kikötött anyagi és szponzorációs keretet, valamint minden beépítendő anyagot megnevez. Az elkölthető keret a következőkből áll:

450.000 Ft, melyet a pályázó szabadon használhat fel anyagokra, ha azt az organizációs tervezetében feltünteti
200.000 Ft értékű Baumit terméket, mely listaáron értendő.
organizáció tervezetében maximálisan kihasználja a Magyar Telekom által biztosított önkéntes élő munkaerőt.

A Bíráló Bizottság a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén, 2013. április 12-én megtartott zsűrizésen három pályaművet díjazott, melyek szerzői a következőek:

  • I. helyezett: Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő által jegyzett 2. számú pályamunka
  • II. helyezett + Baumit különdíjas: a Benedek Márton és Kállai Kata által jegyzett 8. sorszámú pályamunka
  • III. helyezett: a Greg András és Stemmer Andrea által készített 3. számú pályamunka

A tervek bemutatása (idézet a zsűri zárójelentésből):

I. helyezett:
A pályamű finom, egyszerű gesztussal rendezi a belső udvar és a zsidó gettó fal kapcsolatát a fűzfaleveles motívum megjelenítésével. Az absztrakció szempontjából a legszerencsésebb megoldást választva, a további, pl. kerttervezéshez is támpontot ad. Gondolatiságában nem teremt konkurenciát a festés a hátsó udvaron található gettó falra nézve, mégis jelzés értékű tájképként jelenik meg a homlokzaton. Az ott lakók számára is érdekes hullámzás vagy levélhullás megjelenése tartós építészeti értéket képvisel. A levelek esti fluoreszkáló jellege pedig külön javít a pályamű értékén. Gondol a megvalósításhoz elengedhetetlen önkéntes, civil munka korlátaira, azt kreatívan felhasználva erősíti a koncepciót.

II. helyezett:
A pályamű legnagyobb előnye az ott lakók méltóságának a tiszteletben tartásán túl, a belső homlokzati fal fokozatos sötétítése, melyet a konzolok vidám színűre festésével igyekszik ellensúlyozni. Továbblépés szempontjából rendkívül előnyös a kert megtervezése, valamint a homlokzaton megjelenő festés egyszerűsége, könnyű kezelhetősége. Az ott lakók igényeit és a turistacsoportok szempontjait azonos súllyal vizsgálja, ideális környezet megteremtésére törekszik mindkét fél számára.

III. helyezett:
A pályamű múzeumi környezetbe helyezi a zsidó gettó fal fogadóépületének környezetét. Okos és szép falfestéssel igyekszik a hatást erősíteni. Nagy segítséget nyújt az oda látogató turistáknak abban, hogy átérezzék mindazt a borzalmat, amit valójában a hely jelent. Hibája, hogy nem veszi figyelembe az épület lakott jellegét. A zsűri véleménye szerint a lakók jó közérzetének és a turisták megszólításának ugyan olyan szinten kell történnie.

Budapest, 2013. április 25.