Közélet, hírek

Megaprojekteket viszünk Cannes-ba

2017.02.09. 13:16

Világszínvonalú fejlesztésekkel lesz jelen Magyarország az ingatlanszakma rangos eseményén, az MIPIM nemzetközi ingatlan-szakkiállításon. A márciusi kiállításon a Liget Budapest Projekt mellett olyan ingatlanfejlesztéseket mutatnak be a szervezők mint a Budapest One, a Magyar Telekom Székház vagy az Ericsson Központ

Magyarország stabilan visszakerült a nemzetközi befektetői térképre

Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása keretében népszerűsítik a kiemelt beruházásokat. Önálló standon, Budapest brand alatt mutatják be a Liget Budapest Projektet és a jelentős ingatlanfejlesztéseket a MIPIM nemzetközi ingatlan-szakkiállításon 2017. március 14-17. között Cannes-ban. Az "ingatlanok Oscarjára" a MIPIM Awards-ra a Best Futura Mega Project kategóriában a Liget Budapest Projekt is esélyes, a fejlesztés bekerült a finalisták közé.

 

A magyar főváros hat év kihagyás után, a 2016-os visszatérését követően, 2017-ben újra önálló standdal készül a világ első számú ingatlanos eseményére. A MIPIM-en való részvételünk jelentős, hiszen a cannes-i program leképezi a világ ingatlanpiacát, itt rajzolják fel a fő trendeket, a jövő irányzatait, piaci szegmenseit. A kiállításon hagyományosan minden jelentős közép-európai nagyvárosnak saját standja van. Magyarország és Budapest immár stabilan visszakerült a nemzetközi befektetői térképre. A Budapest-stand szakmai tartalommal való feltöltése Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közös szervezésében valósul meg azzal az üzenettel: Magyarországon, Budapesten érdemes befektetni.

"Az elmúlt hat évben Budapest újra megtalálta önmagát és valóban nemzetközi szinten is jegyzett várossá vált. Ma megkérdőjelezhetetlen, hogy nem csak dicső múltja van Budapestnek, hanem fejlődő jelene és nagyon komoly tervei is a jövőre nézve. A hosszú távú városfejlesztési koncepciók, valamint a jövőbeni nagyrendezvények megvalósítása kiváló alapot nyújtanak arra, hogy Budapest a nemzetközi ingatlanfejlesztések és -beruházások egyik legfontosabb európai célpontjává váljon. A Budapest-stand, a megaprojektek bemutatása, valamint fővárosunk és az ország arculatát meghatározó beruházások jelenléte a leghatékonyabb üzenet a nagy fellendülés előtt álló magyarországi ingatlanpiac helyzetéről a nemzetközi befektetői környezet számára. Az új trendekre, innovációkra fókuszáló nívós seregszemlén Budapest büszkén prezentálhat a jövőbeni fejlesztésekkel, biztos alapra építkezve az elmúlt évek fejlesztései nyomán."Szalay-Bobrovniczky Alexandra fogalmazott a főpolgármester-helyettes asszony. Hozzátette, "Budapest gazdasági erejét nagyban befolyásolja az ingatlanfejlesztési ágazat, alakítva a város és az egész ország külpiaci lehetőségeit is." 
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tizenkét fővárosi és vidéki projektet is képvisel a kiállításon. Az Ügynökség célja a megjelenéssel, hogy a magyar befektetési környezet népszerűsítésén túlmenően felhívja a legjelentősebb iparági szereplők figyelmét a dinamikusan fejlődő magyar ingatlanpiacra, valamint az ígéretes, komoly megvalósíthatósági potenciállal rendelkező ingatlanfejlesztési beruházásokra. A HIPA az ingatlan-szakkiállításon a Hungarian Investment Projects (HIP) portfólión belül az ingatlan és turisztikai projekteket népszerűsíti, amelyek fókusz területei a hotel, iroda, valamint az ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések.

A magyarországi fejlesztéseknek komoly nemzetközi visszhangja van, a közelmúltban elnyert elismerések közül jelentős, hogy az fDi Magazine, a Financial Times csoport 2016-17-es befektetési melléklete szerint Budapest továbbra is a legvonzóbb a kelet-európai városok top tízes listáján, valamint a legjelentősebb európai városok top tízes listájának három alkategóriájában is szerepel. Budapesten kívül először került fel a kisebb városok toplistájára Győr, valamint a régiók között Közép-Magyarország és a Dunántúl is elismerésekben részesült, sőt zöldmezős beruházási helyszínként is díjazták Magyarországot.

A MIPIM Awards versenyében összesen 11 kategóriában mérik össze a különböző fejlesztési projekteket. A zsűri kategóriánként 4-4 projektet emel ki, s majd közülük választják ki az egyes kategóriák győzteseit. A Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket tartalmazó Best Futura Mega Project kategóriában került a világ idei 4 legjobbja közé. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a legjobb négy kiemelt nagyprojekt közé kerülés - egyedüli európai uniós projektként – azt mutatja, hogy ma nincs ehhez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési projekt Európában. Magyarországon utoljára a millennium idejében valósítottak meg ilyen volumenű és kvalitású fejlesztéseket. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a megújuló Városliget világszerte elismert ékköve lesz a fővárosnak, minden eddiginél gazdagabb kulturális és szabadidős lehetőségeket, egy igazi családi kulturális-szabadidős élményparkot kínál majd az ide látogatóknak.

A kiemelt városfejlesztések mellett számos beruházás vette kezdetét. Takács Ernő, az ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke úgy fogalmazott: "Magyarország visszakerült Közép-Kelet-Európa befektetési térképére, sőt Budapest lett a régió tőkebefektetési szempontból legvonzóbb városa. Kiemelte: megfordult a krízis uralta időszak, lezárult a >>hét szűk esztendő<<, szárnyra kapott az ingatlanfejlesztés, felfelé ívelő piaci ciklus vette kezdetét. Az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb eredményét prognosztizálhatjuk az ingatlanfejlesztésben a 2016-os adatok és a 2017-es tervek ismeretében. A volumennövekedés több mint háromszoros az előző két évhez képest, ugyanis több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlant (iroda, raktár, üzem, lakóépület, szálloda) építenek az IFK-tagok. Az összes projekt beruházási értéke meghaladja az 1,75 milliárd eurót, azaz az 560 milliárd forintot. A 2016-ban megvalósított és a 2017-ben indított projektek alapján gyakorlatilag még az élre is törhetünk a közép-kelet-európai ingatlanpiacon." A csúcsfejlesztések a MIPIM-en is bemutatkoznak, közöttük a 2006 óta világszínvonalú, integrált professzionális szolgáltatásokat nyújtó Horizon Development három fejlesztése: Christian Biecher, Kőnig Tamás, Wagner Péter tervei alapján felújított és Mózes Péter koncepciója alapján a modern terekkel kiegészített neoklasszicista palota, a Váci 1; a belvárosban épülő többfunkciós kereskedelmi ingatlan, a Szervita Square és a Fekete Antal tervei alapján megvalósuló Promenade Gardens, a Váci úti irodafolyosó legmagasabb műszaki tartalmú, fenntartható irodaháza.

A 18 év alatt több mint 200 milliárd forint értékű befektetést eszközlő piacvezető WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt., az idén átadásra kerülő fejlesztései közül a dél-budai Duna parton található Ericsson K+F Központot és Székházat, valamint az Ibis Styles Budapest Airport Hotelt - mindkét projektet Szerdahelyi László és csapata jegyzi - mutatja be az ország legnagyobb és legkorszerűbb irodaháza, a Tiba János tervezte Magyar Telekom Székház mellett. A szektorban három évtizede aktív Atenor a főváros egyik legnagyobb irodafejlesztésével, a hat épületből álló 130.000 négyzetméteres Váci Greens irodakomplexum - szintén TIBA Stúdió - projekttel vesz részt a standon. A Futureal három irodafejlesztését mutatja be. A Mérték Építészeti Stúdió tervezte Budapest One Business Park Magyarország legnagyobb multimodális csomópontjánál, Őrmezőn épül, 65 ezer négyzetméteren. A technológiai cégek igényeire szabott Corvin Technology & Science Park (3h építész iroda) a nemzetközileg is elismert Corvin Sétány-projekt utolsó irodafejlesztése, míg a Paulinyi Gergely és Reith András (Mérték Építészeti Stúdió) koncepcióján alapuló Advance Tower a Váci úti irodakorridoron létesül, húszezer négyzetméteren.
Az InfoGroup a Bartók Udvar irodaépület-együttes új, 24.000 m2-es fejlesztési ütemével – Dél-Buda egyik legsikeresebb fejlesztésével – lesz jelen, illetve bemutatja két új built-to-suit logisztikai beruházását. Képviselteti magát az ingatlanpiacon közel 20 éve jelentős szerepet betöltő Gránit Pólus Csoport, valamint az európai bevásárlóközpontok ingatlanpiacának egyik vezető fejlesztője, az Immochan is. A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. - amely Inpark márkanéven lépett az ipariingatlan-fejlesztői piacra - az Inpark Páty és Inpark Hatvan néven épülő ipari csarnokait és a Modern Városok Programban részt vevő helyszínek ipari fejlesztési területeit népszerűsíti a Budapest-standon.

A MIPIM-en ismerteti legfrissebb piaci jelentéseit a CBRE Magyarország. A kiállító fejlesztők kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy amennyiben valamilyen erős külső sokk nem befolyásolja a piacot, úgy a következő néhány évben szép fejlődésnek lehetünk tanúi Budapesten.

 

2017-ben a Liget Projekt az Európai Unió legjobb városfejlesztési nagyprojektje

Ami a film világában az Oscar-díj, az az ingatlanszakma területén a MIPIM Awards, amivel a legígéretesebb és leginnovatívabb ingatlanprojekteket díjazzák a világ legjelentősebb szakrendezvényén Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron. A MIPIM Awards-ra ez évben a különböző kategóriákban 214 nevezés érkezett 46 országból. Minden kategóriában a zsűri a négy legjobb projektet emeli ki, s ezek közül választja ki az adott kategória díjazottját. A Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategória, a Best Futura Mega Project keretein belül került a négy legjobb projekt közé (egy japán, egy orosz és egy brazil fejlesztés mellett) egyedüli, vagyis a legjobb európai uniós projektként. 

A Liget Budapest Projekt célja, hogy a saját hagyományai alapján megújuló Városliget Európában egyedülálló komplexitású és minőségű, nemzetközi vonzerejű kulturális-szabadidős célponttá váljon. A közel 200 éves Városliget egyedi történelmi, természeti és intézményi adottságai, a teljesen megújuló és növekvő zöldfelületek, a felújított és kibővülő intézmények s az épülő új múzeumok együttesen olyan világszínvonalú, összetett, családbarát kulturális szabadidőparkot hoznak létre, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb rekreációs formát, legyen szó a zöldfelületi kikapcsolódásról, kultúráról, sportról vagy családi programokról.
A Budapest-stand

A Budapest-stand egy hármas együttműködés végeredménye: Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közösen állítanak ki Cannes-ban Budapest "márkanév" alatt. A kiállításon bemutatkozik a Liget Budapest Projekt, az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a Horizon Development, az Immochan, az Inpark (a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.), az InfoGroup, a WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt., a SymBIOlight, Bird&Bird, a CBRE Magyarország, a Lohn Ügyvédi Iroda és a Zala Springs Golf Resort.