Közélet, hírek

Ők a 15. Média Építészeti Díja előzsűrije

2019.10.08. 01:00

Mint minden évben, újra nemzetközi szakmai zsűri választja ki az év legjelentősebb építészeti rendezvényének finalistáit. A Média Építészeti Díját ismét az a megtiszteltetés éri, hogy immáron az Amszterdami Építészeti Központ igazgatójaként is dolgozó Indira van't Klooster lesz a szakmai előválogatás elnöke. 

 

Míg a hazai közönség már megismerhette az idei díj tekintélyes létszámú nevezőit, és szavazhat is arra, hogy mely kiemelkedő projekteket tartja esélyesnek a Közönségdíj elnyerésére, addig már javában megkezdődött a Média Építészeti Díja  nemzetközi előzsűrijének válogatása is. Indira van ‘t Klooster immáron oszlopos és elmaradhatatlan tagja - zsűrielnöke -  a szakmai előzsűrijének, aki az idei évtől az ARCAM igazgatója is lett. Az Ő javaslatára kértük fel Ruta Leitanaite építészeti kritikust és Saimir Kristo építészt, hogy vegyenek részt az előzsűri munkájában. Folytatva a hagyományt, egy magyar zsűritag is segíti a nemzetközi szakértők munkáját, mely feladatra ismét Z. Halmágyi Juditot kértük fel.

 

Indira van’t Klooster – építészettörténész, az ARCAM igazgatója

Az A10 új európai építészet online magazin alapítója és főszerkesztője, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke. Építészettörténészként végzett, számos olyan építészeti szervezetnél dolgozott, mint az Amszterdami Építészeti Akadéma vagy a Helyi Építészet nevű holland alapítvány, amely egyrészt a pályázatok és európai közbeszerzési eljárások kapcsán a jó megrendelő mibenlétét, másrészt a helyi, regionális és nemzeti szintű építészet politikát népszerűsítette. Olyan nemzetközi zsűrik tagja is volt, mint a skót Doolan Díj, az AIAC Fiatal Olasz Építésze Díj, a Fiatal Észt Építész Díj, illetve a rotterdami Maaskant Díj. Kutatási területe az európai utópista közösségek. Idén kinevezték az Amszterdami Építészeti Központ igazgatói posztjára.


 

 

Ruta Leitanaite – építészetkritikus, kurátor

A nemzetközi előzsűri litván tagja a 2000-es évek óta aktív újságíró és számottevő véleményformája az építészeti szcénának. Vilnius építészettörténetének szakembere, aki állandó kiállítások mellett számos nemzetközi tárlat kurátora is volt, többek között Dél Koreában és Japánban. Rendszeres szerzője volt az A10 magazinnak, Litvániában pedig még egy rádióműsort is vezet 2013 óta. (Építész kerestetik) A Balti országok legnagyobb építészeti versenyein rendszeresen zsűritag, az olyan európai megmérettetéseknek, mint például a Mies van der Rohe-díjnak pedig független szakértőjeként dolgozik. Jelenleg a Litván Építészek Szövetségének elnöke.


 

 

Z. Halmágyi Judit DLA – építész

Pro Architectura-díjas építész, designer, városfejlesztési szakember. Több rangos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott, dolgozott már Balin, tervezett Koppenhágának és a nemzetközi hírnévnek örvendő holland Erick van Egeraat munkatársaként is alkotott már. 2007-ben DLA tudományos minősítést szerzett. Kutatási területe: Az építészet (táj, építészet, belsőépítészet, design) mint emergens folyamat. Jelenleg vezető építész tervezője a ZHJ Architectsnek, a sattelite formában működő építészeti atelier-nek, alkotó műhelynek. A XIII. kerületi építészeti tervtanács tagja valamint oktató, főiskolai docens a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékén, oktató a Környezetkultúra alapszakon, az Építőművész mesterszak vezetője.


 

 

Saimir Kristo PhD - építész, urbanista

A tiranai POLIS Egyetem Építészet és Design Karának dékánhelyettese, az USA Külügyminisztériuma által támogatott International Visitor Leadership Program alumnusa. Kurátora volt a Tiranai Építészeti Hétnek 2014-ben, az azt követő évben pedig a Tiranai Design Hét szervezője volt. Részt vett a város legtöbb szabályozási tervének megalkotásában, jelenleg is számos szakmai ülés és tudományos konferencia üléselnöke, valamint nemzetközi versenyek állandó zsűritagja. Kulcsfigurája volt az A10 folyóiratnak, az albán Jövő Építészete Programnak, és szervezője a tiranai PechaKucha Night-nak is. Írásait számos albán építészeti könyvben és tudományos folyóiratban megtalálhatjuk.


 

 

Az előzsűri által kiválasztott 5 terv és 5 épület alkotói a Média Építészeti Díja gáláján mutathatják be projektjeiket, melyre az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2019. november 8-án, 17:00 órakor kerül sor.