Egyéb cikkek

REGÉC — a várrom hasznosítása

2010.02.12. 11:30

6. sz. pályamű
tervezők: Németh Tamás, Szabó Dávid

6. sz. pályamű
tervezők: Németh Tamás, Szabó Dávid
konzulens: Szabó Levente

 

 

 


A terv nagyvonalú gesztusokkal dolgozik. Világos magatartásformát fogalmaz meg, amely megkülünbözteti Regéc várát a környék hasonló objektumaitól. Szép a bejárati funkció kialakítása, kedvező a sziluett megtartása, és a kilátótorony elhelyezése.

A palotaszárny kezelése hasonló az 1. sz. tervhez, de még jobban megfelel a használhatóság kívánalmának, és talán ez felel meg legjobban a polgármesteri elvárásoknak, télen is teljesen használható tereket hozva létre. Mivel a palotaszárny földszinti helyiségeinek falai, és födémének lenyomata megvan, műemléki szempontból zárt terek létrehozásának nincs akadálya. Az emeleti kiállítóterek kapcsolódása a külső terephez finoman reagál a térbeli helyzetre. A kápolna terének a kézenfekvőnek tűnőtől 90 fokkal elforgatott rendszere szép helyzetet eredményez.

A tér megformálásánál a karakteres állítás vágya legyőzte a valós helyzet érzékelését. A táji helyzetből, a romok sommás szemléletéből, kompozíciós szempontból érthető lehet egy kilátóterasz ideképzelése, de a városi jellegű tér, főképp téglaburkolattal, bármilyen szép is a metszete, részletei, teljesen idegen, és a romok valóságos léte is megvalósíthatatlanná teszi.

A Bíráló Bizottság a pályaművet 120.000.-Ft-os II. díjban részesítette.