Épületek/Irodaépület

Szürke a zöldben - iroda és öltözőépület Szolnokon

2013.07.26. 11:32

Károly Ferenc és Házi Zsuzsanna munkája a szolnoki ipari környezetben megépült kisléptékű iroda és öltöző. A homogén, formájában hagyományos, részleteiben azonban finoman formabontó, patinás cinklemezzel borított épület illeszkedik környezetébe, de ki is emelkedik abból.

Az épület egy szállítmányozással és földmunkákkal foglalkozó cég telephelyére készült. A fiatal tulajdonos pontos tervezési programmal és azzal az igénnyel érkezett, hogy nem zárkózna el egy a hagyományostól „kissé eltérő” épülettől. Érdekes mondat egy alapvetően konzervatív közegben. Meddig lehet elmenni az újdonságban, mennyi kapaszkodót kell meghagyni a mediterrán és posztmodern mintákon nevelkedett közízlésnek? Illetve még fontosabb: mértéket tartani a merészségben, az építő erőket a túlformálás helyett a gondosság irányába terelni, szobor helyett helyhez kötött házat rajzolni.

A telek délnyugati sarkában tujákkal, fenyőkkel, rózsabokrokkal beültetett szép kertet találtunk. Itt állt egy rozsdás konténerekből összerótt, emeletes öltöző és mivel a telek többi része intenzív használatban volt, ennek helyére telepítettük az új irodaépületet.

A földszinten 2 irodát, ezek kiszolgáló helyiségeit, a sofőrök részére egy külön bejáratú öltözőblokkot, az emeleten egy vezetői irodát, egy tárgyalót, valamint a gépészeti helyiséget helyeztük el.

A forgalmas vasútvonal közelsége és a környezet rendezetlensége kompakt formálást igényelt. A zárt tömeg csak a bejárati tornácnál és a kültéri egységeket rejtő gépészeti terasznál bomlik meg. Utóbbi a lépcsőház bevilágítását és füstelvezetését is biztosítja. A fő helyiségek a ház két végén északra és délre néznek, melyeket a kis liget örökzöldjei árnyékolnak.

A hagyományos szerkezetű épületet tetőtől talpig sötétszürke, állókorcos cinklemezzel burkoltuk (Rheinzink Pathina grey), ami bizonyos fényviszonyok között inkább zöldnek bizonyult. Az anyag perforált változatát használtuk a tornác „függönyéhez”. Ezzel a héjjal igyekeztünk egyrészt az ipari környezethez kötni a házat, másrészt kiemelni a telep fehér műhelyépületei közül. A fémlemez burkolat meghatározta a nyílások helyét, néhol még az alaprajzi elrendezést is, és szokatlan precizitást követelt a kivitelezés teljes időszakában. Az ablakok antracit színű, műanyag profilokból készültek. A nagy nyílások fix üvegezésűek, a szellőztetést a nyitható, keskeny réseken biztosítottuk.

A megbízó – javaslatunk ellenére – nem rendelt kiviteli tervet, de ez a hiányosság sűrű tervezői művezetéssel és a fővállalkozó pozitív hozzáállásával áthidalható volt. Belső tervek szintén nem készültek, a burkolatokat, bútorokat, belső színeket a tulajdonos – a mai magyar gyakorlatnak megfelelően - saját hatáskörben tartotta.  

Házi Zsuzsanna, Károly Ferenc
építészek