Közélet, hírek

Visszavonták a Magyar Nemzeti Levéltár várbeli épületére kiírt felhívást

2022.10.11. 13:31

A nagyszabású beruházás egyik fő elemének a második világháborúban megsérült, majd felrobbantott torony visszaépítését szánták, amit aztán turisztikai célokra használtak volna, emellett a koncepció része volt az eddig csak terveken létező északnyugati szárny megépítése is. A generáltervezésre még nyáron írták ki a közbeszerzést, ez azonban most eredménytelenül zárult. 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság irányításával tervezik elindítani a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének teljes felújítását, bővítését. A generáltervezésre vonatkozó közbeszerzést júniusban írták ki, az eredményét pedig most hirdették ki az uniós értesítőben. Pontosabban az eredménytelenségét, ugyanis az eljárást megindító felhívást visszavonták, bővebben nem indokolták meg a döntést. 

Ahogy a leírásból is kiderül, a feladat az alábbi projektelemekből állt volna össze:

 • a meg nem épült északnyugati épületszárny felépítése,
 • a meglévő nyugati szárny kiegészítése az eredeti méretűre,
 • a torony visszaépítése, a látogatóközpont szerves részévé emelése,
 • látogatóközpont kialakítása,
 • oktatási központ létrehozása, szállás biztosítási lehetőség kialakításával,
 • zöldfelületek arányának növelése,
 • teljes homlokzati és tetőfelújítás a jellemző elemek kiegészítésével,
 • a teljes belső infrastruktúra felújítása, modernizálása,
 • belsőépítészeti restaurálás,
 • az egész épület funkcionális újragondolása, valamint
 • a tűzfaltakarás kialakítása.

A beruházásról először 2020 decemberében adtak hírt, ekkor közöltek néhány látványtervet is az elképzelésekről: 

A Hauszmann-program nyáron még arról írt közösségi oldalán, hogy több mint százéves tervek alapján képzelik el a levéltári épület megújítását: miután az intézményhez visszakerül az egykor hozzá tartozó telek, megépülhet rajta az az épületszárny és épület, amelyeket Pecz Samu az eredeti tervein feltüntetett, ám sosem valósultak meg. A látogatóközpontot az üres telken újonnan megépülő épületszárnyban tervezték kialakítani – ezen az ingatlanon állt az Országos Villamos Teherelosztó 1974 és ´79 között épült központi épülete, amelyet Virág Csaba tervezett, és amelyet (az építészszakma és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére) a közelmúltban elbontottak. 

"A jelenleg üres telken megépítjük az eddig csak terveken létező, úgynevezett igazgatói szállásépületet és annak kapuját is, amelyek külső megjelenésükben és stílusukban szervesen kapcsolódnak a levéltár épületéhez", derült ki a posztból, amelyben arra is kitértek, hogy újjáépítik a második világháborúban megsérült, végül felrobbantott tornyot is, a hozzá kapcsolódó nyugati épületrészt ugyancsak helyreállítják. A 75 méter magas toronynak turisztikai szerepet szántak a jövőben. A beruházás keretében sor került volna a Bécsi kapu téri főépület teljes gépészeti korszerűsítésére, felújítására is, beleértve az elektromos hálózat, a vízszigetelés és a homlokzat felújítását is, a faldíszek restaurálásával egyetemben, a zöldfelület-fejlesztés keretében kertet és teraszt is kialakítottak volna.

Olvasóinknak több ízben is hírt adtunk arról, hogy zajlik az állami beruházások felülvizsgálata, amelyet Lázár János építési és beruházási miniszter végez csapatával, és amelyről a közelmúltban már kiderült néhány részlet. Augusztusban egy 117 kiemelt fejlesztést tartalmazó lista került nyilvánosságra; ebben a dokumentumban szerepel például a levéltár Lángliliom utcai létesítményének korszerűsítése és bővítése, amelynek terveiről itt írtunk részletesen. Szeptember vége felé ismét közzétettek egy listát, ezúttal olyan, közel 300 projekttel, amelynek esetében a halasztásról döntöttek. Mivel a levéltár várbeli épületének megújítása egyiken sem szerepelt, egyelőre nem tudni pontosan, mi áll a most visszavont közbeszerzés hátterében; ha lesznek fejlemények az ügyben, frissítjük cikkünket. 

Frissítés (2022. 10. 17.)
A Várkapitányság cikkünk megjelenése után a következőről adott tájékoztatást: "A Magyar Nemzeti Levéltárat megújítjuk a közeljövőben, csak a világszerte tapasztalható gazdasági változások miatt a munkát egy későbbi időpontra ütemezzük át."