Programok

Wesselényi Garay Andor és Ferencz Marcel beszámolója a Magyar Pavilon kiállításáról

2010.10.22. 09:34

Ferencz Marcel és Wesselényi-Garay Andor vetítéssel egybekötött beszámolója az idei Velencei Építészeti Biennáléról 2010. október 26-án a Műcsarnokban.

A Műcsarnokban szervezett eseményen a két építész bemutatja a BorderLINE Achitecture projektet, s egyúttal személyes élményekkel fűszerezett beszámolót tart az idei Biennáléról: az 54 nemzeti pavilon, valamint Kazuyo Sejima főkurátor „PEOPLE MEET IN ARCHITECTURE” címmel, 48 nemzetközi résztvevővel megrendezett kiállításáról.

A világ máig legrangosabb építészeti seregszemléjén Magyarország idén két fiatal építész, Ferencz Marcel és Wesselényi-Garay Andor kurátor koncepciójával, a BorderLINE Architecture projekttel (BLA) mutatkozott be a velencei Magyar Pavilon szecessziós épületében.

 

 

 

A BLA egyszerre vonatkozik a földrajzi helyzetek határosságára és a különböző építészeti tervezői technikák között húzódó törésre. A BLA radikális manifesztuma az, hogy az építészek nem tereket alkotnak, nem házakat építenek, hanem rajzokat készítenek, és vonalakat húznak. A ház és az idea közötti átmeneteket kutatva a Magyar Pavilonban rendezett kiállítás célja az, hogy megkeresse és bemutassa azt a vizuálisan még értelmezhető elemet, amely az építészet alapegységének tekinthető. Ennek illusztrálására a kiállítás középpontjában az a rajzinterjúk sorozatából álló film áll, ami kifejezetten a kiállításra rajzoló magyar és külföldi építészek közreműködésével készült el. A BLA térbeli kialakítását a vonalak fizikai manifesztációja, illetve az élő, rajzolt vonalak megjelenése jelenti. A pavilon terében fonálerdőre rögzített tizenhétezer ceruzából készült installáció nyújt vizuális és taktilis élményt a látogatóknak.

 

 

 

Helyszín: Műcsarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 37.)
Időpont: 2010. október 26. kedd 18 órától