építészet : környezet : innováció

10-es alkotóház

Antal Gabriella diplomamunkája BME Középülettervezési Tanszék (2007) 

Antal Gabriella diplomamunkája

Diplomatervem témája: alkotóház a Budapest, VII. kerület Dohány u. 10.- Síp u. 10. telkeken.

A helyszínről: nagyon megkapó a zsidó negyed hangulata, kulturális- kereskedő jellege, élő földszintjei. Ebben a sajátos pezsgésben, a Dohány utcai zsinagóga szomszédségában található az alkotóház.

 

 

Maga a telek is nagyon hangulatos: szép átlátások, hosszú, keskeny formája finoman megtörve, a zsinagóga közelsége, a Zsidó Hitközség telkén lévő nagy téglakémény (szép nyoma a régi műhelyházaknak), a telken lévő két műemléki ház, mind-mind sajátos hangulatot teremtenek. A választott helyszín egyike a környéken lévő 5-6 átjáróháznak, igaz ma nem funkcionál így, de újranyitható lenne.

Ezek az adottságok és az udvar mai elkeserítő állapota (parkolóként üzemel) ösztönöztek arra, hogy alaposabban fglalkozzam ezzel a két telekkel.

A funkcióról: egy olyan tömböt terveztem, ami ma még nem nagyon található meg Budapesten, azaz, hogy lakások, műtermek és kiállítótér egymás közelében, egy udvarban létezik, egy saját belső világot létrehozva. A közösségi terek szerepe felértékelődik, átminősül egy hagyományos társasházhoz képest. Az itt lakó és alkotó művészek autonóm közössége mellett lehetőség van vendégművészek meghívására, közös alkotásra is.


Az udvarban 3 tömeget helyeztem el a régi közlekedési rendszer megtartásával. A két ksiebb tömeg a meglévő műemlékházak kiegészítései, a harmadik pedig befeszül a függőfolyósók közé, így érdekes terek, kedvező fényviszonyok és kellemes udvarok alakultak ki.

Az alkotóház részei:

  1. Szellemi alkotóhely: lent kétszintes kávézó, amely a kiállítótérrel közös udvarra nyílik. Az első emeleten könyvtár, a másodikon társalgó és előadó várja a művészeket. Az első emeletről indulóan átriummal nyílik a szomszédos telken magasodó téglakéményre.

  2. Kiállítótér: a kiállítótér bejárata a kávézó felöli oldalon található. A kávézó folyamatosan nyitva tart, ezzel kellemes hangulatot teremtve egy kiállításhoz. A kiíllítótér térszervezése: egy tömör, zárt folyósómag határolja le a termeket. A kiállítás megtekintése során két terem között mindig visszatérünk a zárt folyósómagba, amely semleges terével segíti az elszakadást, felfrissít.

  3. Műtermek: szintenként 4-5 művésznek biztosítanak munkateret kis öltözővel, mosdóval kiegészítve.

Anyagok, formálás: az új tömegek illeszkednek a meglévőkhöz, de átalakulva teszik ezt. Kőkonzol, csüngőeresz elmaradása, vakolat átalakulása lőtt poliuretánná. A lőtt poliuretán színében egyezik a vakolat színével, de surlófényben enyhén csillog, ill. vízszigetelő anyag is egyben, így egyszerűsödik, letisztul jelentősen a csomópontképzés (pl. lábazat, eresz).

 
 
szöveg és képek: Antal Gabriella
 
 
Antal Gabriella diplomamunkája
BME Középülettervezési Tanszék (2007)

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »