/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

5 milliárdnyi forrás nyílik meg közterületi rehabilitációra a Fővárosnál

1/0
Hirdetés
1/0
Közélet, hírek

5 milliárdnyi forrás nyílik meg közterületi rehabilitációra a Fővárosnál

2013.05.02. 14:40

Kiszélesített értelemben kezdi el használni a "városrehabilitáció" fogalmát a főváros - derült ki egy vadonatúj rendelet, és az ennek alapján a napokban kiírásra kerülő pályázat kapcsán. Az irányok jók, a határidők szorosak, a paradigmaváltás ott lóg a levegőben. Május 10-én Finta Sándorék a Design Terminálba várják az érdeklődőket.

2013. áprilisában a lakástörvényben rögzített városrehabilitációs keret felhasználásának új szabályairól a főváros új rendelet alkotott, amelyben a közterületi rehabilitáció kérdését a városrehabilitációs törekvéseken belül magasabb, sőt a legmagasabb polcra emeli. A kiemelés nem volt nehéz, mert 2013 előtt a városrehabilitációs keret szinte kizárólag önkormányzati és társasházi tulajdonú lakóingatlanok felújítására, fejlesztésére szolgált: mintegy 12 Mrd forint kifizetése történt meg ilyen céllal. Azaz a közterületi rehabilitációra ebből a keretből eddig jószerivel nem jutott pénz. Mindez mutatja, hogy a főváros - ragaszkodva eddig a lakástörvény betűjéhez - ez idáig szűken, tulajdonképpen pusztán lakásrehabilitációs projektek halmazaként értelmezte a városrehabilitációt. A mostani rendelet megszületése éppen ezért értelmezhető egyfajta szakpolitikai paradigmaváltásnak is: a főváros – a nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan - kezdi felismerni hogy kevés forrásból nagy változásokat a város megújítása terén a közterületen lehet elérni.

A legmagasabb polcra helyezés azonban még ezzel együtt is meglepetés: a rendeletben megfogalmazott A, B, C, D programok közül 2013-ban csak az 'A' (közterület komplex megújítása) és a 'B' (Közösségi célú városrehabilitációs programok) célokra lehet pályázni, mintegy 5 milliárdnyi keretösszeg erejéig, amelyet utófinanszírozásban, 80%-os támogatási intenzitással tervez támogatni a főváros. Az ’A’ típusú pályázatokra projektenként 200-600 MFt erejéig, a ’B’ típusúakra 5-80 MFt erejéig lehet pályázatokat benyújtani. Ha úgy vesszük ezen belül is egyfajta mini forradalomnak számít a bevonásra alapozott 'B' típusú pályázati csomag megjelenése a kiírásban.  

Az erről szóló rendelet tervezet, valamint az ez alapján megszülető (az április végi fővárosi közgyűlés által jóváhagyott) pályázati kiírást a Finta Sándor főépítész vezette városépítési főosztály munkatársai (Deák Krisztina Erzsébet, Bokányi Imre, Horváth Dániel, Jani Anna) valamint Erő Zoltán jegyzik, akik több további külső szakértő bevonásával dolgozták ki a pályázati formákat. Pályázni a projektekre kerületi önkormányzatoknak és a fővárosnak lehetséges, ám a pályázati feltételek között van a partnerségi kapcsolatok kiépítése civil szervezetek és a magántőke irányába.

Az elfogadott 27/2013 (IV. 18) fővárosi kgy. rendelet alapján a főváros a napokban bocsátja ki a hivatalosan is a pályázat szövegét, illetve 2013. május 10-ére sajtótájékoztatót hirdetett a TÉR_KÖZ fantázianéven futó pályázati hirdetmény propagálására.

A sikertörténetnek azonban vannak árnyoldalai is: a pályázati határidők rendkívül szorosak. Habár a forrás elvben 2015-ig nyitott, nem lehet az ütemezésben nem észrevenni a helyhatósági választásokra időzítettség szándékát, mindez pedig határidős nyomás alá helyezi a tervezőket, civil és magánszereplőket, kerületi önkormányzatokat, nehezen mozduló apparátusokat egyaránt. Nagyon kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt képes lesz-e ledolgozni a kerületi bürokrácia azt a 'civilizációs hátrányt', amely ma jellemzi a civilekkel történő párbeszéd területén, illetve hogy a feszített tempó nem fogja-e inkább az 'A' típusú, "egyszerűbb" pályázatok irányába terelni a kerületi önkormányzatokat.

Ezzel együtt is nagy lehetőségnek számít a kiírás, főként azoknak a projekteknek, amelyek már valamilyen előkészítettségi fokon (tanulmányterv, vázlatterv) állnak, ott porosodnak a kerületi tervtárakban vagy a civil szervezetek polcain, vagy éppen a korábbi finanszírozási hiány miatt képeznek döglött aktákat. A pályázati kiírás július 31-ig már koncepciót, durva költségszámításokat kér, 2014. február 28-ig pedig már részletes - ha szükséges, engedélyes - terveket.

A Városépítési Főosztály munkatársai – érzékelve az időprést – 2010. május 10-én 9 órától moderált műhelybeszélgetést hirdetettek az érdeklődő szakembereknek, civileknek az Erzsébet téri Design Terminálba, ahol jó példák gyűjteményével várják az érdeklődőket, egyben várják a konkrét felvetéseket és projektötleteket, hogy felmérhessék, mekkora lehet az érdeklődés. Szeretnék egyben arra is ösztönözni a szakmai szereplőket, hogy azok alulról kezdjék el ostromolni projektjavaslataikkal a választott kerületük önkormányzati döntéshozóit, főépítészeit, szakmai irányítóit, hogy abból minél több konkrét megvalósulást lehessen elérni.

(A rendelet és a pályázati kiírás szövege, valamint a részletes prezentáció letölthető a cikk jobb oldalán található "letölthető dokumentumok" dobozból.)

Bardóczi Sándor 

 

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2013.05.02.
15:45

Javítás: építészi bűntett készül, beruházó és engedélyező társtettesekkel a Váci utcában (és nem a Belgrád rakparton, ahogy tévesen írtam): Kovács Béla hajdani kisgazda politikus házának üvegkalickás ráépítése. Erről - ha nem is egészen így -  és sok minden másról szól Zsuppán András kiváló írása a Heti Válasz legújabb számának 16 - 18. oldalán.

Lám, lám, ha egy divatirányzat - jelesen a régi házakra történő kortársi ráépítés - megfontoltság, ízlés, elméleti megalapozottság, "akadémikus" műhelymunka és az e munka felét kitevő szakmai vita nélkül terjed, mint a kergekórság. Már Reimholz Péter utolsó munkája, a Szabadság téri hotel ráépítése sem sikerült; de a kiváló építész próbálkozása úgy látszik, felbátorított némelyeket, és itt a szörnyűség: a Kisgazda-ház és a Dunapart, elcsúfítva. Nem tudom, ki tervezte, de nagyon ciki.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.