építészet : környezet : innováció

A 2010-es Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilon külső és belső kialakítása

III. díjat nyert a 2. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: Mérték Építészeti Stúdió

III. díjat nyert a 2. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: Mérték Építészeti Stúdió
Vezető tervező: Paulinyi Gergely, Dr. Reith András
Építészet: Bodola Péter Archibald, Fülöp Alex, Lukács Zsombor, Szirmai Balázs
Ügyvezető: Fábián László, Tákos Tamás
Szakági tervező: Takács Lajos

 

Épület külső
Épület külső
Kiállítótér
Kiállítótér
Gömböc
Panoráma
Panoráma

 


Részletes bírálat:

A terv azon törekvések sorába tartozik, melyek szerint az épület homlokzata, a belső tér kialakítása és berendezése, továbbá a térben felépítendő kiállítás egyetlen erős (építészeti-dramaturgiai) akarat szerint alakítandó ki.

A homlokzat a pályamű sajátos, a többi elemétől eltérő frissességű eleme. A bírálók számára úgy tűnt, hogy a tervező által javasolt kivitel a gondolat erejét megszüntetné.
A kiállítási tér és az elképzelt hatalmas organikus tárgy érdekes, de a kartondoboz ötletéhez képest gyengébb, meglehetősen egysíkú hatásmechanizmusra felépített elgondolás. Túlzottan szimpla a középpontos elrendezés a padlón és a mennyezeten egyaránt. A belső tér legemlékezetesebb ötlete a „lábnyom”, melynek megvalósításához jelentős fejlesztési munkát kellene elvégezni, tehát kétséges a terv szerinti megvalósíthatóság.

Az együttes két legfontosabb elemét a tervező nagyítás révén hozná létre (a doboz és az agysejt), melyek irracionális viszonyai az expozícióra számító beltéri eseményeket („Gömböc”) eltörpítik.

A padlóba süllyesztett display-ek egy esetleges tömeges látogatás esetén csődöt mondanak.

A verbális információ nem szerencsés, nem segít a vetített képek nyújtotta kétdimenziós hatáson sem eléggé.

A pályamű egyenletesen magas szellemi, tartalmi és kidolgozásbeli színvonala miatt a bírálóbizottság harmadik díjban részesíti.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »