építészet : környezet : innováció

A DE Informatikai Kar és ÁNTSZ épületegyüttes tervezésére kiírt meghívásos tervpályázat



A bíráló bizottság döntése alapján 2,0 MFt-os I. díjban részesült a 3. bírálati sorszámú pályamű.



Szerzői: Kovács Péter, Lengyel István építészek, ARCHIKO Bt.

I. díjban részesült a 3. bírálati sorszámú pályamű.
Szerzői: Kovács Péter, Lengyel István építészek, ARCHIKO Bt.
Szakági tervezők: Kenéz Attila; Hámori Sándor; Rutkovszky László; Szemán Gábor
Munkatársak: Barabás Lajos; Bartha Tibor; Ferenczi Ottó; Kazamér György; Kecskés István


 

Részletes bírálat:

A pályamű a szabályozási terv előírásait betartja és a kiírásban megfogalmazottak szerint, két önálló épületben helyezi el az Informatikai Kar és az ÁNTSZ-Népegészségügyi Kar helyiségeit. Külön is értékelendő, hogy az utóbbi épületben egymástól elkülönítetten, de mégis szervesen összekapcsolódva teljesíti a két funkciót, az ÁNTSZ-nek különálló bejáratot biztosít a Laktanya utca felől, a Népegészségügyi Kar megközelítésére pedig egyaránt lehetővé teszi az ÁNTSZ és a többi egyetemi épület (campus) felőli bejárást. Ismerve a Népegészségügyi Kar jelenlegi elhelyezését, ez a megoldás optimálisnak tekinthető.

Pozitívum, hogy a „belső főutca” felé térfal képzésre törekszik, alkalmazkodva a már kialakult épülettömegekhez.

A pályamű figyelembe veszi a kialakult (és a szabályozási terv szerinti) belső úthálózatot. A felszíni parkolókat elsősorban az úthálózat mentén, azok bővületeként, a szabályozási tervben is jelölt forgalmi-közlekedési területeken helyezi el. A tervezett, mintegy 260 parkoló az igényeknek várhatóan megfelel. Az ÁNTSZ szolgálati gépkocsijainak – helyesen – az épület alatt, elkülönítetten és zártan biztosít elhelyezési lehetőséget.

A kiírásban meghatározott tervezési helyiségprogramot teljesíti.

Az Informatikai Kar helyiségeit az előcsarnok megfelelően szervezi, ugyanakkor kialakítása – elsősorban az idehelyezett központi ruhatár és büfé miatt – elég szűkös, inkább folyosó-jellegű.

A nagy aula kialakítása szellemes, a javasolt zöldtető, a K-i oldalról megnyitott szellős tér a terepszintet követő oldalbevilágító jól használhatóvá teszi az előadótermet. Az oktatói és a hallgatói helyiségek merev szétválasztása nem felel meg a XXI. századi szolgáltató egyetemmel szembeni elvárásoknak. Ugyancsak kedvezőtlenek a „hurkaszerű” hosszú irodai folyosók, több helyiségcsoport elhelyezése (pld. rendszergazda) hibás. Alapterülete – elsősorban a közlekedő és kiszolgáló helyiségek túlzott mértéke miatt – túllép a kiírásban kérteken.

Az ÁNTSZ és a Népegészségügyi Kar eltérő igényű helyiségeit mozgalmas, mégis egységes épületben helyezi el. A MATÁV épület „elrejtésére” adott javaslat az egyik lehetséges megoldás.

Építészeti megfogalmazása kultúrált, mértéktartó, a „lőréses” homlokzatkialakítás ugyanakkor némi stílustörést jelent.

Műleírása alapos, részletes, kidolgozásmódja igényes.

Összességében a kiírásban megfogalmazott kérdésekre megfelelő és hasznosítható javaslatokat ad. 

vélemény írásához jelentkezzen be »