Közélet, hírek

A Dél-Dunántúli Építész Kamara levele a MÉK-hez

1/2

Pieter Bruegel - Bábel tornya, részlet

?>
Pieter Bruegel - Bábel tornya, részlet
?>
DDÉK logo
1/2

Pieter Bruegel - Bábel tornya, részlet

A Dél-Dunántúli Építész Kamara levele a MÉK-hez
Közélet, hírek

A Dél-Dunántúli Építész Kamara levele a MÉK-hez

2016.01.25. 14:47

Cikkinfó

Szerzők:
Horváth András

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Vélemények:
3

Dosszié:

Az elmúlt hetek otthonteremtéssel kapcsolatos történései mellett a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke, Horváth András nem tudott szó nélkül elmenni, és nyílt levélben szólítja fel a Magyar Építész Kamarát határozott cselekvésre. Szükség van a szélesebb összefogásra, és a támogatásra, hogy a szakmai szervezetek eredményt tudjanak elérni. 

Hajnóczi Péter elnök
Magyar Építész Kamara 


Tisztelt Elnök Úr!

A Dél-Dunántúli Építész Kamara elnökeként – magam mögött tudva az Elnökség tagjainak támogató véleményét, de személyesen vállalva a közölteket – ezen, nyilvánosságra hozott levélben kérem, hogy a Magyar Építész Kamara határozottan, egyértelműen és következetesen foglaljon állást az elmúlt időszak építésügyet érintő kérdéseivel kapcsolatban. Levelemet egyben ösztönzésnek és segítségnek is szánom a nehéz feladat végrehajtásához.

A 160 m2 -es javaslat néhány hónapja még habókos ötletnek tűnt, amit egy „ a közönség kérte" akcióval csempésztek bele az amúgy még ígéretes 1567-es kormányhatározatba. A karácsonyi ajándékként becsapódó 300 m2 történet azonban életveszélyes cunamivá nőtte ki magát, mely mára minden vasárnapi ebédhez kínál egy érthetetlen és értelmezhetetlen pusztító hullámot. Engedély nélkül, csupán egy bárki által elkészíthető bejelentéssel, lényegében tervezetlenül, ellenőrizhetetlenül, a helyi szabályozások figyelmen kívül hagyásával, megengedve külterületen és zártkertben is, energetikai és komfort követelményektől megszabadítva, és mindezt állami támogatással – nos, i tt már a szakmánk felelőssége, hogy megfogalmazza-e a szükséges jelzéseket, tiltakozásokat.

Az építészek vesztésre állnak! Az építészet ügye is vesztésre áll!

Legyen korszerű otthona mindenkinek, de nem mindegy milyen áron. Az átgondoltságot követelő érveink ma kevés támogatót találnak, hiszen a lakosság ma a kapható támogatások bűvöletében él. A jövő generációk azonban meg fogják ítélni cselekedeteinket, és a települések fenntartásában majd jelentős gondokat okozó, a településképet nagy eséllyel tönkretevő, szakszerűtlen épületek tömege, a körülöttük kialakuló viták, perek, és elrontott emberi kapcsolatok, a közösségek megingatott belső összetartó ereje mind azt a kérdést erősíti majd, hogy HOL VOLTAK AZ ÉPÍTÉSZEK?

Én magam ( csak példaként) négyszeresen vagyok érintve:

  • Építészként megdöbbenéssel tölt el a Kormányzat szakszerűtlensége, és dühít a hívatásunk (és más hivatások) módszeres, propaganda eszközökkel való lejáratása,
  • Főépítészként felháborít a helyi közösségek akaratának, önrendelkezési jogának teljes semmibevétele, az építészeti értékek védelmének teljes feladása,
  • Kamarai tisztségviselőként szomorúan látom, hogy a saját sorsunkért való rettegés megnémít, és cselekvésképtelenné tesz minket, eltávolítva a maradék, kamarai alapelvekhez még hű tagságunkat is,
  • végül Állampolgárként kikérem magamnak, hogy az én befizetett adómból tönkretegyék a mi környezetünket, átláthatatlan és mérhetetlen támogatásban részesítsenek minősíthetetlen, és korszerűtlen építményeket.

Amit lehet, tűzoltásként ( árvízi mentésként) megtettük:

  • felhívást tettünk közzé, melyben f igyelmeztetjük a tagságot a veszélyekre,
  • összegyűjtöttük a felmerült kérdéseket, és közzétettük a konzultációkon kapott válaszokat (már ahol van válasz),
  • készítettünk egy észrevételeket és javaslatokat tartalmazó dokumentumot, mely jogi muníciót ad az egyeztetésekhez.

A számtalan beérkezett észrevételre, szakmai érvre, de különösen a MÉK Alapszabály 2.2.1 d.c.) pontjára hivatkozva kérem a MÉK Elnökségét, hogy - óvatos egyezkedés, kikuncsorgott háttérbeszélgetések helyett szakszerűen megfogalmazott tiltakozással, érvekkel és konkrét javaslatokkal - álljon ki a közvélemény, és különösen az építészek elé! Meggyőződésem, hogy vesztenivalónk nincs. Az egyedül lehetséges megoldás egy újraértelmezett, tisztességes alapokon álló szakmapolitikai együttműködés a Kormánnyal.


Tisztelettel:
Horváth András
építész/elnök
Dél-Dunántúli Építész Kamara

Pécs, 2016. január 24.


Vélemények (3)
öregrabb
2016.01.27.
12:50

Kedves András!

Köszönöm, hogy kiálltál szakmánkért.

Egyetértek, minden soroddal.

Rabb Péter

Pécs

Horvath
2016.01.26.
16:32

Kedves Anna!

Köszönöm, hogy megtörte a csendet.

A tegnap közzétett nyilvános levelem valódi célja, hogy felrázzam a teljes fásultságból építész barátaimat. Felszólíthatnám a Kamara elnökségét lemondásra, vagy akár a Kormányt is, de ennek nyilván semmi értelme. Ha nem tudunk kikényszeríteni egy értelmes munkamódszert, ami megelőzi az ehhez hasonló helyzeteket, akkor bármely rendszer, bármely kormánya keresztül gyalogolhat - a pont ilyen akciók által - megfélemlített és megalázott értelmiségen.

Az Ön által javasolt segédletet mi is, és mások is fabrikálnak. A mienk a http://www.ddek.hu/index.php?id=1381 linken "Kérdések és válaszok" címen elérhető. Tartalma:

Általános kérdések a 314-es rendelettel kapcsolatbanAz 1. sz. melléklet technikai jellegű kérdései (a dokumentáció tartalma)Az Építési törvény és a 314-es rendelettel kapcsolatos kérdésekA bejelentés alapján végzett építési tevékenységgel kapcsolatos kérdésekA baj azonban sokkal nagyobb, mert pont ezekből a válaszokból rajzolódik ki, hogy a jog-bizonytalanság miatt valójában csak rész-válaszok vannak, és a szakszerűségtől fényévekre vagyunk. Kormányhivatalok dolgozói állnak értetlenül az események sodrában, önkormányzatok keresik a módját, hogyan tudnának rendet tartani a saját portájukon, a közegészségügy, a környezet és örökségvédelem elhivatott dolgozói tartanak káros folyamatoktól - és még nem említettem az építészeket. Ha mi, építészek most panaszkodunk, akkor mindenki a torkunknak esik. Ha segítünk kimagyarázni és tolószékkel mozgásképessé tenni ezt az elbaltázott rendelet dömpinget, akkor inkább cinkossá, mint segítőkész szakembrekké válunk.

Persze, mondjuk el amit tudunk. Értelmezzünk, hívjuk fel a figyelmet, adjunk ki segédletet. De mindenek előtt mérnökökkel, hivatalnokokkal, és más hivatások hasonló helyzetben levő művelőivel együtt testületileg fejezzük ki, hogy EZ A MÓDSZER NEM LEHET MEGOLDÁS! Pákozdi Imre a minap pontos kórélettani leírást adott a hatalomgyakorlás most tapasztalható képletéről (Homlok-CSOK alatt). Távol tartva magamat a politikától, úgy gondolom, hogy ez már nekik sem használ. Ehhez kell stratégia, mely szilárd alapokat ad és határozott fellépést a Kamarának.

Zöldi Anna
2016.01.26.
13:00

egyetértve Horváth ANdrás szakmai és állampolgári felháborodásával, saját területem, a média szemszögéből szeretnék operatív javaslatot tenni.

azt gondolom, az ismert helyzetben különösen fontos lenne a közvélemény szakszerű és korrekt tájékoztatása a közmédiában. a közmédia ugyanis, ha kormánypárti, csak a népbutító és demagóg vonatkozásokra koncentrál, ha ellenzéki, akkor csak gúnyol és háborog. az átlegember politikai hovatartozása mentén olvasgatja  a közmédiát, és onnan tájékozódik, ergo korrekt információt sehol nem talál.

konkrétan annyit tud, h mostantól nem kell engedély, viszont kap húszmillió forintot kvázi ingyen. a reakció eléggé kiszámítható. ebben a helyzetben hasznos lehetne, ha a kamarák - akár központilag, akár saját hatáskörükben - készítenének egy tömör és közérthető összefoglalót arról, h milyen jogszabályok azok, amik továbbra is betartandóak az építtetők részéről, hogy a bejelentési kötelezettség nem jelenti azt, h nem kell építész, stb. és ezt a szakmai állásfoglalást a lehető legnagyobb körben terjesztenék - közmédia, helyi média, faliújság, röplap, stencil, graffiti stb. (nem a kamarák feladatait akarom szaporítani, de úgy gondolom, hogy az adott helyzetben  atiltakozás és a döntéshozókkal történő egyeztetés mellett ez is létfontosságú a szakmagyakorlás szempontjából)

én magam  - nem lévén gyakorló építész - is csak a szakmai médiából és az építész ismerősökön keresztül tájékozódom, és én se látok tisztán, gondolom, az átlag építtető még kevésbé. hiába vagyok újságíró, nem tudnék korrekt tájékoztatást nyújtani.

 a szakmagyakorlás szempontjából kifogásolt 3 fő pont(más szempontból persze sokkal több ilyen van)  - a várható minőségromlás, az építész indokolatlaul és vállalhatatlanul megnövekedő felelőssége és a szakmán belüli várható kilkkesedés (aki most képben van, hatalmas piachoz juthat) mellé még az a teher is a tervező építészre hárul, hogy ezt a meccset minden egyes megrendelő esetében megvívja. a követelmények tisztázása az építettők felé segíthetne némileg ezen, és talán hangsúlyt adhatna a szakmai tiltakozásnak is.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk