építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A fények nézd milyen szépek - szentendrei HÉV-aluljáró

"Egy évvel a pályázat után átadták a szentendrei HÉV-aluljárót. A rendelkezésre álló keret miatt az anyaghasználatban komoly kompromisszumokra volt szükség. A látványbeton lekerült, a bevonatrendszer felkerült. A gránitlapok visszakerültek, a csúszásmentes betonpadló elmaradt, az aszfaltpadló maradt. És maradt a koncepció is a fénnyel, a szögtörésekkel, a tömeggel és a harmóniával. Egy évvel az átadás után is." - írja Borbás Péter DLA.

Szentendrei lakosként és építészként, mint olyan sokan a jelenlévők közül, én is különösen fontosnak tartom a városnak ezt a pontját. Igen, ez az aluljáró egyfajta kapuként működik, még ha helyzete nem is szokványos.Tervezési koncepcióm lényege az volt, hogy egyrészt mai eszközökkel visszaidézzek valamit a belváros harmonikus épített környezetéből, a szerelt fém burkolatok helyett súlyosabb, masszívabb, tartósabb anyagok, mint száz-kétszáz éves épületeink vastag falai jelenjenek meg, valamint a föld alatti helyzetet a legnagyobb mértékben átértékeljem, megfosszam annak negatív érzeteitől.

A barokk korban kialakult, ma is látható és tapintható óváros girbegurba utcái, helyenként kissé suta, de bájos sikátorai, terei, építészeti részletei olyan harmóniát teremtenek, ami meggyőződésem, hogy az ide látogatók fő csalogatója a Duna, a hegyek és a kulturális élet mellett. A vakolt, súlyos tömegek, felületek, a síkokon megtörő fények harmóniája ez.


HÉV-aluljáró Szentendrén - építész: Borbás Péter DLA - fotó: Deim Balázs


Az aluljáró valószínűleg hasonlóan spontán módon kialakult szögtörései olvasatomban visszautalnak erre a világra. Erre erősítenek rá az aszimmetrikus kialakítású és kényelmesebbé tett rámpák az őket övező ferde korlátfalakkal, az aluljáró padlóburkolatának ferde sávja a rámpák vonalában, és a cikk-cakkos világításkiosztás. A fénynek különösen fontos szerepet szántam. Az aluljárókhoz fűződő negatív töltetű élményeket szerettem volna felülírni, az asszociációs képet árnyalni - vagy inkább úgy mondanám megvilágítani - hangsúlyos fényforrásokkal, fehér tükröződő felületekkel.


HÉV-aluljáró Szentendrén - építész: Borbás Péter DLA - fotó: Deim Balázs


Azt gondolom ez egy örömteli pillanat nekünk szentendreieknek. Újraértelmezett, új tartalmakkal árnyalt kapuval lett gazdagabb a város. Köszönöm a munkában résztvevők energiáját, a helyi lakosok türelmét az építés időtartama alatt, és minden jelenlévőnek, hogy eljött erre a fontos alkalomra.

Használják sokáig egészséggel!

Borbás Péter DLA

 

vélemény írásához jelentkezzen be »