Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye
Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

2007.02.27. 08:12

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forintCZITA Építészirodaépítésztervezők: Czigány Tamás DLA, Páll Anikó, Papp Róbert,

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forint

12. számú pályamű
CZITA Építésziroda
építésztervezők: Czigány Tamás DLA, Páll Anikó, Papp Róbert,
társtervezők: Bodrossy Attila DLA, Fodróczy József,
munkatársak: Cseh András, Dőry Zsolt, Kund Iván, Meszes Csanád, Nagy András, Román László,
statika: Szabó Péter,
gépészer: Kovács István, Petrikó László 
Részletes bírálat:

Telepítés
A beadott pályamű egyedi, az átlagtól eltérő megoldási javaslatokat ad a tervezési programban megadott funkciók elhelyezésére.

Alapgondolata, hogy az INNO-RAAB épületét helytakarékosan, a jelenlegi laborépület fölé helyezi, biztosítva ezzel a közvetlen kapcsolatot a labor, és a fejlesztő irodaegységek között. Ugyanakkor a meglévő sportcsarnok bejárata előtt a sportcsarnok és a tervezett új funkciók számára létrehoz egy északi fogadóteret ami egységes kompozícióvá erősíti a különálló épületeket.

A terv erénye, hogy épülettel nem zárja le a létrehozott É-i campust, az nyitva marad a Dunapart felé. Ennek érdekében azonban pályázó felvállalja, hogy a MOVE-SMART épülettel meglehetősen megközelíti a családi házas övezetet, ami kérdéseket vet fel.

A pályázó nem engedi be a gépkocsi forgalmat a kiállítási csarnok közelébe, sőt a jelenlegi parkolók egy részét is felszámolja. Ugyanakkor részletes parkolási koncepciótervet készít, ami több ütemben történő kiépítési lehetőséggel biztosítja akár a további ütemek parkoló szükségletének kiszolgálását is. A konkrét tervezési programot kiszolgáló parkolókat a MATÁV épület és a körforgalom között elhelyezett többszintes parkolóházban biztosítja.

A Hédervári út felőli telekterületre - a parkolóházat kivéve – az I. ütemben nem tervez épületet. Azt későbbi fejlesztések lehetséges területének tartja fenn. Helyszínrajzon és távlati képeken jelzi a javasolt tömegformálást, ami meggyőző, bár jelenleg az épületekről a bekerülő funkció ismerete nélkül nehezen lehet véleményt alkotni.

Bíráló bizottság hátrányként értékelte, hogy bár a pályamű tervezési alapkoncepciója a tömörség, és gazdaságosság volt, ugyanakkor nagyobb összefüggő szabad zöldterületeket, sportpályák elhelyezhetőségét telken belül nem tudta biztosítani. Másrészről kérdéseket vetett fel, hogy az egyetem körforgalom, és ezzel a város felé forduló épületegyüttese nem valósul meg jelen fejlesztés keretein belül. Annak megoldása a bizonytalan jövőre marad.

 


 

INNO-RAAB épület
Az épület a pályázati kiírásban megengedett mértékig avatkozik bele a jelenlegi laborépület szerkezetébe. A meglévő épülettől független pillérrasztere jól van kialakítva.

Az INNO-RAAB épület mind gyalogosan, mind gépjárművel az északi oldalról kapta a fő megközelítési irányt. A tervezett 4 szintes mélygarázs meglehetősen nagy műszaki és gazdaságossági problémákat vet fel. Ugyanakkor a mélygarázs, és a földszinten kialakított VIP parkoló nagyon jól kapcsolódik a tervezett épülethez, és független külső használhatósága is biztosított. Az épület belső közlekedési rendszere tiszta, szabályos. A választott rendszer biztosítani tudta az egyes kért épületzónák igényelt önálló zavartalan működését. (Épületvezetés, előadói blokk, kiszolgáló terület.)

A pályázó a tervezett épületben új laboregységek kialakításával nem számol, bár arra tervezési program szerint szükség van akkor is ha a pályázó közvetlen kapcsolatot alakít ki a laborépülettel.

Pályázó az INNO-RAAB épület parkolójának megközelítésének biztosításához az egyetem É-i végében lévő használaton kívüli pontszerű épületet elbontja. Ugyanakkor nem veszi a tervezés során figyelembe a laborépület északi végének valós tömegformáját, ott kisebb-nagyobb bontási munkák, és szükséges beavatkozások alaprajzi kezelése elmaradt.

A kialakított irodaszám kielégíti a kiírásban előírt mennyiséget, ugyanakkor az épület több mint 10%-kal meghaladja a pályázatban kiírt területet, és hasznos terület aránya is kevesebb 60%-nál.

 


 

MOVE-SMART épület
Az épület megközelítése, alaprajzi kialakítása tiszta, rendezett. A tervezési programban elvárt funkcionális egységek önálló működése biztosított, ugyanakkor lehetővé teszi a terek többfunkciós használhatóságát is (pl. kibővíthető előadóterem).

A többfunkciós módszertani kiállítótér egy térként tud működni, igény szerinti szakaszolhatósággal, ha eltekintünk a betervezett I-SPACE kötöttségeitől. A kiállítási tér kijelölt gazdasági megközelítő úttal nem rendelkezik. A beszállítás a burkolt gyalogos téren keresztül biztosítható.

A módszertani fejlesztési és bemutató tér a MOVE-SMART-ról kissé leszakadva, önállóan kialakított csarnoktérben kapott helyet. Galériája a kiállítási csarnokból zárt hídon keresztül közelíthető meg.

Pályázó nem kereste, vagy nem találta a közvetlen kapcsolatot az egyetemi csarnokkal. Megelégedett, azzal, hogy jelzi a csarnok jelenleg nem megfelelő alapterületű előcsarnokának bővítési lehetőségét.

Az épület alapterülete kb 10%-kal meghaladja a kiírási anyagban előírt alapterületet, de ez jellemzően a kiállítási tereken jelentkezik.

 


 

Építészeti megfogalmazás

INNO-RAAB épület
Az épület tömegalakítása, építészeti megfogalmazása markánsan tükrözi a funkciót. Kifelé nagyvonalúan elegáns, talán kissé rideg is. Ugyanakkor a két egymás felé forduló belső oldal játékos, megnyugtató felületi ritmusokkal, megmozgatott térelemekkel. Tudatos, egységes, következetes gondolatmenet végeredménye.

MOVE-SMART épület
Az épület tömegformálásának nagy erénye, hogy a sportcsarnok előcsarnokára javasolt bővítménnyel együtt egy hátsó egységes térfalakkal rendelkező bejárati teret hoz létre. Tudatosan kisebb elemekre szedi szét a kialakuló nagy lapos tömeget, keresi az azonos anyagok használatát.

Itt kell megjegyezni, hogy az INNO-RAAB tömegformálásának egységes nagyvonalú megfogalmazása nem teljesedett ki a MOVE-SMART épületre is. A tömegformálás, anyaghasználat kissé elaprózott, az egység nem sikerült maradéktalanul.


Összességében:
A pályázó által javasolt megoldás összességében egységes, az egész egyetem területére kiterjedő területtakarékos megoldást ad. A terv nagy erénye, hogy egyszerű eszközökkel egy gépjárművektől mentes északi gyalogos elosztó teret tudott létrehozni. Hangsúlyozottan foglalkozott a további parkolási, és bővítési lehetőségekkel.


Összefoglalva

A bíráló bizottság a pályamű konkrét tervezési programra adott válasza, valamint az előremutató, a későbbi fejlesztések tervezésénél megfontolandó gondolatokat értékelve a pályaművet díjazásra javasolja! 2. díj

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk