építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A helyreállított Reök-palota

Az európai szecesszió remekműve, Szeged legszebb háza, a Reök-palota új művészeti centrumként született újjá 2007-ben. A ház Regionális Összművészeti Központként várja a látogatókat.
Eredeti tervezője Magyar Ede, a felújítás felelős tervezője Rantal János.

Reök-palota, Szeged
Az európai szecesszió remekműve, Szeged legszebb háza, a Reök-palota új művészeti centrumként született ujjá 2007-ben. A százéves épület – a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán – a hazai szecessziónak is egyedülálló alkotása: megjelenésében, magyarországi társaitól is különbözően, nem a stílus lechneri elvei, hanem a francia és a belga Art Nouveau hatása mutatható ki.

1906-1907-ben Reök Iván szegedi vízügyi mérnök építtette családja számára, tervezője Magyar Ede volt. A kivitelezésben helyi művészek és mesterek működtek közre. Reök palotájának homlokzata szakít a korszellemben uralkodó historizmussal, minden részletén a „floreális” Art Nouveau tiszta stílusegysége uralkodik.

 

Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged

 

A kétemeletes saroképület homlokzata plasztikusan, szinte szobrászi eszközökkel formált: a falsíkok hullámos kialakítása, a zárterkélyek és nyitott erkélyek alátámasztása, a virágmotívumok építészeti tagozatokká való átlényegítése, a liliomokból komponált oszlopfők és pilaszterfejezetek a vízi növényvilágot szimbolizálják. A kiugró párkányok alatti falmezőket eredetileg vízitündéreket ábrázoló seccók díszítették, ma kék sávos díszítés látható. A földszint diófa portáljai szervesen illeszkednek a mozgalmas homlokzathoz. A homlokzatok növényi ornamentikája a lépcsőházban is folytatódik. A ritka szépségű kovácsoltvas munkákat Fekete Pál, szegedi díszkovács készítette.

 

Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged
Reök-palota, Szeged, fotó: VM

 

A lépcsőház ablakai mind más osztásúak, ablakosztó bordái virágmotívumokra emlékeztetnek, a lépcsőház falfelületét kísérő szalagdísz hullámzó kalligráfiája válaszol a korlát indadíszes ornamentikájára.

Az emeleti sarokszobát eredeti formájában állították helyre. Zöld díszítőfestése függőleges sávokkal és felső frízében koszorúkkal a századforduló sajátos megjelenésű, tapétamintára emlékeztető felülete. A szoba kifestésének egységét a megmaradt részletek segítségével, teljes rekonstrukcióban sikerült visszaállítani. Három ajtót is sikerült eredeti formájában, zöld flóderozott felületdíszítéssel helyreállítani.

A ház az új funkció mellett is megtartja egykori tulajdonosának nevét: Regionális Összművészeti Központ (REÖK) működik falai közt, gazdag programot kínálva a leendő látogatóknak. Az eredeti termek a „magas” művészet, a pince az underground számára ideális, az üvegtetővel lefedett belső udvar is számtalan lehetőséget nyújt.

forrás: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – Mustra 2007


A Szegedi Reök-palota felújításának közreműködői

építtető, beruházó: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Dr. Botka László polgármester
Priskinné Ale Mária fejlesztési iroda vezető helyettes
Zana Attila beruházási referens

tervező: TORUS-A Kft., Szeged
Karsai Ferenc ügyvezető

felelős tervező: Rantal János építész, vezető tervező
építészek: Pál János, Priskin Zoltán, Széll Attila építészek
statika: Mérfalvi Nándor
gépészet: Karsai Ferenc
elektromosság: Magosi Zsolt
restaurátorok:
Brutyó Mária festő restaurátor
Jeszenczky Ildikó festő restaurátor
B. Szűcs Antal díszítő festő

szakhatóság: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Réti Mária főfelügyelő
Széphegyi László irodavezető

kivitelező: Ferróép Zrt., Szeged
Nemesi Pál igazgató
Varga Tibor projektvezető
Polgár Tibor építésvezető
Csontos Attila felelős műszaki vezető

vélemény írásához jelentkezzen be »