építészet : környezet : innováció

A legkevesebb a legjobb

 Papp Glóriát a 2007-2009 év legjobbjának járó 1. helyezéssel díjazták a Casalgrande Padana Ház által alapított Grand Prix - nemzetközi építészeti és belsőépítészeti – pályázatán. Az elmúlt évek magyar díjazottjai után ő az első magyar, aki fődíjat kapott a Zsuffa Zsolt által tervezett családi ház belsőépítészeti kialakításáért. 

Budapest egyik kertvárosias külső kerületében - itthon még új kísérletnek tekinthető - komplex építészeti és belsőépítészeti gondolkodásmóddal találkozhatunk egy tavaly elkészült családi ház képében. A fiatal megbízó házaspár talán az egyik legprogresszívebb hazai építőipari kivitelező vállalatnál ismerkedhetett meg - nem csupán a kortárs építészeti irányzatokkal, hanem a korszerű kivitelezési eljárásokkal is. Új családi otthonuk megtervezésében - a szó igazi, nemes értelmében - Megbízóként viselkedtek: a tervezők kiválasztását és a program meghatározását követően valódi alkotói szabadságot biztosítottak nekik.

 

Utcafront, építész tervező és fotó: Zsuffa Zsolt
Kint-bent, építész:Zsuffa Zsolt, belsőépítész: Papp Glória, fotó: Bujnovszky Tamás
Nappali tér, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Étkező-konyha, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
 

 

A kisméretű és nem is túl jó tájolású telken épült lakóház, igen heterogén építészeti környezetben helyezkedik el. A ház karaktere mégis viszonylag hamar kialakult. Az építész egy anyagból formált, egygesztusú épületet tervezett a szűk telekre. A monolitikus beton tömb formálása a környezet adottságainak és a rossz tájolásnak feszültségéből adódódó pozitív végeredmény. Az épület terei feszesen szerkesztettek, a külső és a belső határai a tömb keretein belül mégis elmosódnak. A belső terek kontúrjait a külső héj precízen leköveti: az mintegy ráfeszül a funkcióra, nincsenek hulladékterek, felesleges zugok. A ház geometrikusan metszett, szinte kristályszerű betontest, melyet csak padlótól mennyezetig futó hasítékok tagolnak, szakítanak fel. Itt a kinn és bent valóban összefolyhat, a belsőt pedig természetes fény áraszthatja el. A ház alaprajzai és metszete azonos nyelven szólnak, és a homlokzatképzés is ugyanezt a „spártai szigort” tükrözi. Nincsenek érzelgős díszítések, sem felesleges részletek.

 

Integrált konyhaszekrény, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Előtér, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Fürdőszoba integrált funkciókkal, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
 

 

A belsőépítészeti kialakítás feltétel nélkül tovább folytatja a ház építészetében már kialakult szoborszerű karaktert, egyenrangú együttélésre törekszik azzal. Mindezt minimális formanyelvre és eszközhasználatra redukálja. Fontos szempontnak minősül - a külső és belső harmóniája mellett - a Megbízók személyre szabott, egyéni igényeinek figyelembevétele, mely a funkcionalitást, változtathatóságot, egységességet és könnyű karbantarthatóságot tartotta szem előtt. Minden helyiségen végigvonuló - azonos gondolatelven működtethető, könnyen kezelhető, teljesen egyedi csomóponti rendszerű, egységes anyaghasználatú (paraffinos poliészter műgyanta lakk) – belsőépítészeti világ nem csak nyugalmat jelenít így meg, hanem könnyed eleganciát is sugároz. Így érvényes ez az egyedi beltéri ajtókra - melyek falburkolatba integrált egyedi nútrendszerrel ellátott húzókával és rejtett vasalatrendszerrel működtethetőek -, továbbá a két oldalról működő konyhaszekrényfalra, vagy a vizesblokkokban kialakított egyedi mobilia-rendszerbe rejtett WC-re és bidére (stb). Mindezen elemek szokatlan megjelenésének valódi célja a kristálytiszta „ipari jellegű”, funkcionális kiszolgálás, és nem pedig az öncélú „tér-uralom”. Jellemzően minden helyiség alaposan végiggondolt és részletekbe menően a Megbízóra szabott. Rejtett, integrált, kifinomult.

 

Lépcsőtér, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Orsótér, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Közlekedő falburkolatba integrált beltéri ajtók, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
Közlekedő, belsőépítészet: Papp Glória, fotó: Zsuffa Zsolt
 

 

A Megrendelő igényességét és tervezői iránti bizalmát bizonyítja, hogy a globális alapgondolattól az apró részletek pontos kitalálásán át, annak terv szerinti megvalósulásáig igazi örömmunkáról beszélhetünk. Talán részben ennek is köszönhető, hogy az 1993-ban életre hívott, kétévente átadásra kerülő Casalgrande Padana Ház által alapított Grand Prix - neves nemzetközi építészeti és belsőépítészeti - pályázaton a 2007-2009 év legjobbnak számító 1. helyet nyerte el a ház a belsőépítészet kategóriában. Magyarként először, elsőnek.

Csontos Györgyi


Családi ház, belsőépítészet (Budapest, XVI.)
Belsőépítész tervező: Papp Glória, P-Art Műterem Kft.
Tervezés éve: 2008-2009
Kivitelezés éve: 2008-2009
Bruttó szintterület: 210 m2
Építész tervező: Zsuffa Zsolt, Zsuffa és Kalmár Építész Műterem
Kivitelező: Borsos Levente

18 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »