építészet : környezet : innováció

A lengyel BETON (építésziroda) temploma a közösségteremtésért

A lengyel vidék egyik apró településén, Tarnówban magánerőből fatemplom épült a helyi közösség összekovácsolása érdekében. Ma már a lengyel BETON egy nemzetközileg ismert márka, Marta Rowińska és Lech Rowiński építészpáros különféle területeken (grafika, design, divat-, és formatervezés) végzett munkáit a holisztikus és interdiszciplináris szemlélet, valamint mély gondolatiság jellemzi. A kis kápolna szerepelt a 2011-es Mies van der Rohe-díjra nevezettek listájában.

Kicsiny fatemplom épült Lengyelország Tarnów nevű falujában, a Visztula magas partján. A munka magánberuházásként folyt, ami igen szokatlan errefelé. A kápolna a helyi közösség számára biztosít teret elmélkedésre és imádkozásra. Teljes egészében fából készült, ablakok nélkül. Egyetlen nagy üvegfal található benne, amely az oltárt keretezi. A betérő lelki békére lelhet, amint az üvegfalon át kitekint a folyóra és távoli látóhatárra. A fából épített, meredek tető szinte észrevétlenül alakul át oldalfallá. A hosszoldalak teljes burkolata egy anyagból készült, szabályos mintában elrendezett fa zsindelyek szövete alkotja. A rövidebb oromfalakon vízszintes deszkaburkolat található.

 

 
Fatemplom, Tarnów - építészet és fotó: BETON,
Fatemplom, Tarnów - építészet: BETON, fotó: Jakub Certowicz
Fatemplom, Tarnów - építészet: BETON, fotó: Jakub Certowicz
Fatemplom, Tarnów - építészet: BETON, fotó: Jakub Certowicz

 

Az épület elemei igyekeznek egyensúlyt teremteni az egyszerűség, a finomság és az igazán erőteljes megjelenés között. A templom építésének volt egy kimondatlan mozgató oka: összekovácsolni a helyi közösséget. Kevésbé képzett munkások építették, így a módszereknek is igen egyszerűeknek kellett lenniük. Vasbeton lemezalapra támaszkodik az épület fagerendákból álló váza - gerince -, majd erre került a belső deszkázat, illetve a külső héjat adó fazsindely burkolat. Nincsenek részletek, nincsenek díszes elemek. Ez egyfajta kísérlet is volt - hogyan teremtsünk meg egy bizonyos téri minőséget elemi műszaki egyszerűséggel.

 

 
Fatemplom, Tarnów - építészet és fotó: BETON
Fatemplom, Tarnów - építészet és fotó: BETON
Fatemplom, Tarnów - építészet és fotó: BETON
Fatemplom, Tarnów - építészet: BETON, fotó: Jakub Certowicz
 

 

Az építtető - egy jól ismert lengyel író - elhatározta, hogy megmenti a Visztula-part ezen kicsi szakaszát, mielőtt elhagyatott, pusztuló tájjá változna, olcsó kocsmával a víz mellett. A templom egy olyan objektum, amit az emberek még tisztelnek, s ezt az építészek egy különleges, elemi erejű formában fogalmazták meg, amely az embereket kicsit megállásra, szemlélődésre készteti ezen a szokatlan helyen, gondolataikat új, váratlan irányba fordítva.


A tervezőkről

A BETON építészirodát 2007-ben alapította a varsói házaspár, Marta Rowińska és Lech Rowiński. Az elnevezés lengyelül is az építőanyagot jelenti, akárcsak mint magyar vagy indonéz nyelven. Így vallanak erről: a BETON mindig velünk van, kitölti az életünket. Nincsenek szabadságok, nem szakad meg soha az együtt gondolkodás, tervezés. Az anyaghoz hasonlóan tömörek, homogének, és nehezen szétrombolhatók szeretnénk lenni, munkáinkkal együtt. Az építészet mellett igen sokféle területen tevékenykednek: grafika, design, díszlet-, jelmez-, divat-, és ipari formatervezés. Készítettek már chair transformer néven polietilén burkot, amely a normál székekből kényelmes karosszéket varázsol. Színházak számára díszleteket, jelmezeket terveznek. Újrahasznosított hullámkartonból különféle moduláris rendszereket alkotnak, amelyek vagy rombusz-, vagy négyszögletes elemekből állnak össze, és felfüggesztve falat vagy felületeket alkotnak. Ars poeticájukat így foglalják össze: "Tervezési filozófiánk" minden nap növekszik és változik, velünk együtt. Nem ragaszkodunk semmilyen elvhez, törvényhez, valósághoz. Még a mi kis realitásainkhoz és gondolatainkhoz sem. Minden egy rejtélynek, kirakós játéknak tűnik. Így nem alkotunk semmilyen vezérelvet vagy filozófiát. Nagyon fontos számunkra, hogy mindig éberek maradjunk. Próbáljuk elkerülni a fősodor vagy a divat csapdáit. Állandóan feszegetjük határainkat, hogy friss, új válaszokat tudjunk adni a felmerülő kérdésekre. Olyan válaszokat, amelyek talán újabb kérdésekhez vezetnek. Nyelvezetünk képekből, téri objektumokból, használati tárgyakból és egyszerű koncepciókból áll. Ezt használjuk a problémák feltárására, belső magvukig lecsupaszítva őket. Érzelmeknek nincsen helye a munkánkban. Csak a vizsgálatok és a tézisek száraz, csupasz csontjainak. És persze az intuíciónak, ami a rejtély alkotóeleme.


Kapcsolódó oldalak:

BETON (egyelőre csak lengyelül)
Studio profile: Beton

 

vélemény írásához jelentkezzen be »